Det bäddar för stora förändringar bland riksdagskandidaterna i länet. Det innebär dock inte, som det stod i Jönköpings-Posten för någon vecka sedan, att hon per automatik hotar Peter Persson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som ETC Jönköping har skrivit tidigare finns det starka krafter inom Socialdemokraterna som efterfrågar förnyelse inför valet nästa år. Det är flera som vill byta ut Peter Persson. För några år sedan avslöjade Jönköpings-Posten att han var den ende riksdagsledamoten från länet som uteslutande tog flyget till riksdagen. Utöver det flög han till Skåne för att därifrån ta taxi, på skattebetalarnas bekostnad, till sommarstugan.
Sommarstuga är inte tjänsteort
Det slutade med att sommarstugor inte längre kunde räknas som tjänsteort och därmed gjordes det omöjligt att genomföra sådana resor inom uppdraget som riksdagsledamot. Andra riksdagsmän kallade ändringen skämtsamt för ”Lex Persson”.
– Jag kommenterar inte nomineringar. Jag har sagt att jag accepterat en nominering från min socialdemokratiska grundorganisation. Sedan är det en valberedning som ska arbeta. Jag har aldrig någonsin kommenterat mina eventuella dugligheter eller tillkortakommanden, säger Peter Persson.
Sedan dess har Persson slutat flyga och ta taxi till sommarstugan. Dock är han fortfarande den ende riksdagsledamoten från länet som uteslutande flyger mellan Jönköping och Stockholm. Utöver det har han varit i blåsväder för en motion där han slog fast att det är vetenskapligt bevisat att Gud inte finns – vilket väckte kritik internt inom Socialdemokraterna.
– Jag vill inte ha Peter. Trots kritik och skandaler så verkar han fortsätta på samma sätt, säger en socialdemokrat i länet.
Hen fortsätter:
– Skulle de gå ut med ett förslag där Peter fortfarande är med på listan, då blir det diskussioner, det kan jag lova.
Vaggeryd dubbelt representerat
Det här betyder däremot inte att Peter Persson per automatik petas från listan. Den socialdemokratiska valberedningen har flera kriterier att utgå från. Framför allt behöver de sprida kandidaterna utifrån var de kommer ifrån i länet. Utöver det tar valberedningen bland annat ställning till kön, ålder och sina starka underorganisationer.
Socialdemokraterna har i dag fyra riksdagsmän från länet. Det är alltså de fyra första platserna som räknas som valbar plats. I en situation där Carina Ödebrink får förstaplatsen blir det problematiskt för valberedningen att få in en nuvarande riksdagskandidat på valbar plats. Men det är inte Peter Persson i det fallet, det är i så fall den nuvarande riksdagsledamoten Thomas Strand. Precis som Carina Ödebrink kommer han från Vaggeryd. Och att Vaggeryd skulle få två riksdagskandidater på valbar plats anses osannolikt av flera socialdemokrater ETC Jönköping har pratat med. Vaggeryd är helt enkelt för litet för att få två riksdagsledamöter.
Det mest troliga scenariot blir då att Ödebrink i så fall petar ner Thomas Strand från valbar plats. Det öppnar plötsligt för flera olika scenarier.
Haraldsson på tredje plats
Socialdemokraterna, likt de flesta andra partier, har varannan kvinna och varannan man på sina vallistor. Om Ödebrink blir förstanamnet kunde Peter Persson, som tidigare förstanamn, landa som nummer två på listan. Helene Petersson har redan meddelat att hon lämnar sitt riksdagsuppdrag efter den här mandatperioden.
Det betyder att Johanna Haraldsson, som enda kvarvarande kvinna av de nuvarande riksdagsledamöterna från länet, med all sannolikhet blir nummer tre. Diskussionen kommer då att handla om vem som får den fjärde platsen på listan.
Arbetarekommunen i Jönköping är klart störst i länet. De två senaste riksdagsvalen har två kandidater från Jönköpings arbetarekommun placerat sig inom topp fem på listan – med Peter Persson som förstanamn. Under de två valen innan dess, 2002 och 2006, hade Jönköping dock två kandidater inom topp fyra. Då hade Göte Wahlström fjärdeplatsen och Peter Perssons fru Margareta Persson toppade listan.
I det läget hade Jönköpings län dock fem riksdagsledamöter till skillnad från de fyra de har i dag. Men i en situation där Jönköping tappar förstanamnet till Carina Ödebrink från Vaggeryd så är det alltså inte osannolikt att Jönköping återigen återtar fjärdeplatsen på listan. Frågan blir då vem från Jönköping det kan bli.
ETC Jönköping har pratat med ett flertal socialdemokrater i länet. Det är få som vill nämna några namn. Det är även få som öppet vill säga att de tycker det är rimligt att Jönköping får fjärdeplatsen på listan. Men ett namn dyker ändå upp vid flera tillfällen.
– Om inte Peter Persson blir vald så förordar jag Jonas Magnusson. Han är duktig, påläst och ideologisk. Han kan uttrycka sig bra både muntligt och skriftligt, säger Håkan Sandgren, ordförande för Socialdemokraterna i Lekeryd.
Han får medhåll från socialdemokrater längre söderut i länet.
– Skulle jag få välja så blir det Jonas Magnusson, säger en annan socialdemokrat i länet.
Strand faller troligtvis bort
Magnusson blir ett namn att räkna med också med tanke på att det sannolikt är Thomas Strand som faller bort från listan med tanke på Carina Ödebrink. Strand är tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet – en del av Socialdemokraterna som är särskilt stark just i Jönköping. Magnusson är hans efterträdare som ordförande och på så vis en sannolik efterträdare även i riksdagen.
Troligtvis kvar trots intern kritik
En lista med Ödebrink som förstanamn, Persson på andra plats, Haraldsson som trea och Magnusson som fyra blir då trolig förutsatt att Jönköping får två platser på valbar plats. Samtidigt finns den interna kritiken mot Peter Persson. Men flera socialdemokrater ETC Jönköping talar med är, trots kritiken, övertygade om att Persson kommer att finnas kvar på listan.
Dels handlar det om att Persson har starka personliga band till delar av valberedningen. Men det handlar också om åldern och hans långa erfarenhet. Adrian Ericsson, tidigare distriktsordförande för SSU i Jönköpings län, sågs ännu i våras som en trolig riksdagskandidat för Socialdemokraterna. Men han tackade nej till sin nominering för att i stället satsa på studierna. Med det tappade Socialdemokraterna ett ungt namn på listan som hade gjort att listan hade varit bättre sammanställd med tanke på ålder.
Hans eventuella efterträdare skulle i så fall vara Anna Franzén, nuvarande distriktsordförande för SSU i Jönköpings län. I en situation där Ödebrink toppar listan faller Franzén däremot på sitt kön.
Hon kan som bäst få en femteplats i en situation där Ödebrink toppar och Haraldsson har tredjeplatsen. Det talar för att Persson kan stanna på listan, inte för att han är ung, utan för att han tvärtom är en av få kandidater som är över 60 år.
Flera socialdemokrater konstaterar att det är en bättre lösning än att ha fyra kandidater i medelåldern på valbar plats. Det skulle alltså kunna bli en situation där Persson har andraplatsen och Franzén femteplatsen. En äldre och en ung inom topp fem.
”Tufft arbete framför sig”
Fram till valet 2010 hade Socialdemokraterna i Jönköpings län fem kandidater i riksdagen. De tappade det femte mandatet i valet 2010 men målet är fortfarande att få tillbaka ett femte mandat – vilket heller inte är osannolikt i opinionen. Även det talar för Franzén på femteplatsen.
– Jag ser att valberedningen har många utmaningar att ta hänsyn till. De har en utmaning och ett tufft arbete framför sig, säger en socialdemokrat i länet.
Exakt hur det blir får vi se först i november. Tills dess har valberedningen på sig att välja och vraka bland de kandidater som finns.