Vegansk jullunch, massage, gatukonstworkshop och pizzabak. När nykterhetsföreningen Vildvuxen firar julafton finns det något för alla åldrar.
– Det finns massor med folk som inte firar jul men vill ha något att göra, säger Nathalie Carlryd.
Det stora IOGT-NTO-huset på Klara Södra Kyrkogata vid Centralen kommer på julafton att fyllas av massor med aktiviteter. Här kommer du att kunna prova instrument, kolla film, pyssla, delta i skivarworkshop, testa gatukonst eller bara hänga. Bland annat. Alla som vill fira en nykter jul tillsammans med andra är välkomna. Bakom arrangemanget står IOGT-NTO-föreningen Vildvuxen.
– Ofta ordnar föreningar julfiranden för socialt utsatta grupper eller bara för barn. Här kommer det inte att vara något traditionellt julfirande med tomte, kristendom och sådant. Det kommer mer att vara ett ställe där man kan umgås med andra, säger ordföranden Nathalie Carlryd.
– Fast vi kommer att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton och dela ut gåvor, säger den andra ordföranden Lina Eriksson och berättar att artister och affärer har sponsrat dem med presenter och pysselmaterial.
Barn alltid välkomna
Julafton för alla, som arrangemanget heter, är en del av IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul. I den uppmanar de vuxna som inte är nykterister att avstå från alkohol under juldagarna. Men Vildvuxen ser att det också är viktigt att det finns en plats där de som vill fira på ett annat sätt eller känner sig ensamma under högtiden kan gå.
Det var också tanken med föreningen Vildvuxen som Lina Eriksson och Nathalie Carlryd startade i våras.
– För oss som är mellan 25 och 35 år och nykterister finns det inte så många platser där vi kan umgås. Samtidigt ville vi prova på schyssta grejer och bara ha spontana häng, berättar Lina Eriksson.
Till exempel har de haft graffitifrukost, föreläsningar med RFSL, provat på klättring och haft gemensamt fredagsmys med matlagning.
– Eftersom många av oss har barn utan att leva i en normfamilj är barnen alltid välkomna. Hit kan jag ta med min dotter utan att känna att hon stör, så är det inte i alla föreningar, säger Nathalie Carlryd.
– Och det blir också en väldigt bra gemenskap när man umgås över generationsgränser och lär sig av varandra, fortsätter Lina Eriksson.