– Jag vet inte vad ska jag göra. Mina irakiska id-handlingar är kvar på boendet. Simkortet till min mobiltelefon är borta. I de tillfälliga handlingar jag fått det står fel info. Jag lärt mig svenska själv, aldrig gjort något brott, följt alla regler. Jag skulle fått tillsvidarejobb i februari. Och jag har dödshot i Irak. Det var därför jag flydde till Sverige 2015.
Fruktar för sitt liv
Det här säger han på torsdagen, dagen före utvisningen. Exakt vad som väntar honom vill han inte berätta av rädsla för att det som kommer i tidningen når dem som vill honom illa i Irak, men det rör falska anklagelser och är hedersrelaterat.
– Min familj jag kan inte vända mig till, inte efter jag konverterat. Det finns ingen i Irak jag kan lita på. Jag har ingen där. Jag har inget där.
Samma ovisshet väntar Ashraf, vars utvisning är planerad till tisdag. Han är ursprungligen från Kurdistan, kom till Sverige med pappa och syskon 2013. Också han mot sin vilja.
En tredje person som slängs ut från Sverige är Faruq – som inte ens är irakier. Hans pappa är det, men själv är han född i Iran av en persisk mamma. Han var 18 år och tre dagar gammal när han kom till Sverige. Det var tre dagar för gammalt för att få stanna. Också han är livrädd för vad som kommer att hända när han landar. Han berättar om miliser som väntar vid flygplatsen och griper alla de tror är kurder.
– Bagdad är farligt för kurder. Jag kan inte ens arabiska, och mycket dålig kurdiska, säger han.
Hänvisar till UD
Shahram, Ashraf och Fahruq har tre saker gemensamt. För det första utvisas de till Irak mot sin vilja, något som Irak officiellt inte accepterar. För det andra har irakiska ambassaden utfärdat resehandlingar åt dem, så kallade laissez-passer, utan att de själva undertecknat dem, utan vare sig fingeravtryck eller biometrisk data, dessutom med felaktiga uppgifter tryckta, vilket går emot irakiska regler. Och de är enligt sina respektive ombud samt Flyktinggruppernas riksråd FARR offer för Sveriges och EU:s påtryckningar mot Irak om att frångå sin policy om att inte ta emot tvångsutvisade irakier.
Ignacio Vita är Shahrams ombud och advokat specialiserad inom asyl- och migrationsrätt.
– Plötsligt har irakiska ambassaden börjat utfärda tillfälliga resehandlingar utan personens medgivande vilket strider mot Iraks egna regler. Gentemot sina egna medborgare säger man dock att dessa resehandlingar inte är giltiga om de utfärdats i strid mot medborgarnas vilja, säger han och berättar att han frågat Iraks ambassad varför de utfärdat resehandlingar i strid med irakisk policy kring medborgare som inte vill återvända till landet.
– De svarade att det var en tabubelagd fråga och att jag skulle vända mig till svenska UD.
Mångårig press
När Dagens ETC ringer ambassaden för att få informationen bekräftad svarar Alan Jalal – tolk på ambassaden och enligt egen utsago den ende som kan kommentera ärendet – att Irak har ändrat sin policy och att de nu tar emot tvångsutvisade medborgare.
– Jag tror Tobias Billström varit i Irak nyligen och gjort en överenskommelse. Men du får ta det här med svenska UD och officiella kanaler, säger han.
Det är här pressen på Irak kommer in i bilden. Både Sverige och EU har sedan länge utövat påtryckningar för att få Irak att ändra policy.
– Det kan inte fortsätta på det här sättet, att vi har grupper som avvisas från Sverige, men som sedan inte tas emot i sina länder, sade till exempel före detta justitieminister Morgan Johansson (S) till Svenska Dagbladet i juni 2020.
Ministerns uttalande var en tydlig skärpning jämfört med det samförståndsavtal mellan Sverige och Irak som slöts i Bagdad i februari 2008 där parterna kom överens om att samarbeta för ett frivilligt återvändande.
– Påtryckningar har ökat från både EU och Sverige för att Irak inte längre ska respektera individers önskemål att inte återvända. Det är en process där ambassaden är inblandad och laissez-passer utfärdas för inresa till Irak, säger Michael Williams, ledamot i FARR.
Mer humant, mindre dyrt
Dessa påtryckningar har dokumenterats av ideella organisationen Statewatch och inkluderar hot om reserestriktioner för medborgare i länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, uppmaningar till landet om att hindra sina medborgare från att lämna landet samt samarbete för att tackla ”irreguljär migration, inklusive icke-frivilliga återvändanden”.
Michael Williams medger att det inte är alldeles uppenbart att ett brott begås om en stat utövar påtryckningar på en annan att frångå policy. Frågan kan vridas och vändas på. Å ena sidan kan stater sägas ha en skyldighet att ta emot sina medborgare, å den andra kan de sägas ha en lika tydlig skyldighet att respektera att en medborgare inte vill tillbaka.
– Tidöpartierna vill inför allmänheten ge sken av att enda sättet att få människor att lämna Sverige är att ta dem i förvar, men om man tittar på statistiken är det många fler som lämnar självmant än genom utvisningar. Att frihetsberöva en person är något väldigt allvarligt, särskilt när det enda personen gjort är att söka asyl, vilket han har rätt till.
Möjligt lagbrott
Att utvisningarna inte nödvändigtvis är olagliga betyder inte att alla frågetecken rätats ut. Enligt ett annat ombud till en utvisningshotad person Dagens ETC talat med – processen är inte över och hen hoppas fortfarande kunna skjuta upp verkställan av utvisningen – bryter irakiska ambassadens utfärdande av resehandlingar mot de egna reglerna.
– De bryter mot deras egna regler och Sverige känner till det. Sen har vi också det principiella problemet med att Sverige köpslår med en diktatur. Liksom det praktiska att min klient inte har några giltiga id-handlingar att visa upp i Irak när han kommer fram, säger ombudet.
Men det finns ytterligare ett problem.
– I resehandlingarna som utfärdats har man använt det foto som Migrationsverket tagit på den asylsökande. Det betyder att de lämnat ut det, förmodligen i strid med sekretessbestämmelser, till irakiska myndigheter. Det kan mycket väl finnas ett lagbrott där.
Dagens ETC har sökt Utrikesdepartementet som i skrivande stund inte återkommit med svar.
Namnen på personerna som ska utvisas är fingerade.