– Om man inte bryr sig om sina villkor, sitt boende och vad de tjänar på att man är där utan bara vill komma bort, så visst. Men åk inte om du vill ha det de utlovar. Det är likadant för alla. Du måste jobba en hel säsong för att få jobba vintersäsongen och då står många ut med lite allt möjligt, säger han.
Fick ut 4 000 kronor i månaden
Felix Lindén Brännströms lön var strax under 14 000 svenska kronor plus semesterersättning och han menar att han var en av dem som tjänade mest. Sedan kom avdragen. Han fick skriva på ett avtal om att Langley skulle dra 2 900 kronor i månaden för mat. Inte orimligt kan tyckas, men som kökspersonal menar han att det var ett överpris för maten de fick. Och så var det pengarna för boendet.
– Det var också lite lurt. Vi var fyra personer som betalade cirka 7 000 kronor var i ett rum på tio kvadratmeter bakom receptionen, säger Felix Lindén Brännström.
Pengarna han fick ut efter skatt och hotellets avdrag blev i snitt knappt 4000 kronor i månaden.
Han konstaterar att det visserligen var bestämt att pengar för kost och logi skulle dras från lönen, men var liksom andra anställda inte förberedd på den låga standarden och på att boendet var så väldigt litet. Boendekostnaden var ungefär densamma för andra anställda som tjänade mindre.
Fick inte behålla sin dricks
2011 rapporterade P4 Göteborg bland annat om att anställda menade att det fanns dubbla scheman på hotellet. Ett som visades upp för myndigheter och ett som faktiskt gällde och som bestod av många fler arbetstimmar. Företaget svarade med att alla i restaurang och reception jobbade övertid, men att det inte fanns dubbla scheman.
Felix Lindén Brännström menar att kraven på de anställda var mycket höga och att de inte fick behålla sin dricks.
– Varför det var så motiverade man inte, de pengarna såg vi bara aldrig igen, säger han.
En del gäster ska ha känt till att det var så det fungerade och gav i stället små presenter så att personalen skulle få behålla dem.
Felix Lindén Brännström uppskattar att ett tiotal lämnade arbetsplatsen i förtid på grund av arbetsvillkoren under de drygt två månader han var där. Andra anställda vittnar också om att de fick jobba många timmar mer än vad som stod på schemat, men inte fick betalt för dem.
Ingen exakt arbetstid
I det anställningskontrakt vi tagit del av är uppgifterna om arbetstid inte exakt specificerade utan ”varierar veckovis med en rikttid om 40 timmar per vecka under säsongen”. Det är långt färre timmar än vad flera före detta anställda menar att de faktiskt fick arbeta. I avtalet finns också en paragraf om sekretess där det står att den anställde både under och efter anställningen ska ”iaktta sekretess vad gäller uppgifter om Langley och dess resenärer”.
Felix Lindén Brännström tyckte att informationen från arbetsgivaren var inkonsekvent, men värst var miljön.
– Ja, det fanns lite mögel överallt och vattenläckor i taket. Det gjordes inga riktiga åtgärder, man bestämde bara att måla över allt det dåliga eller så la de en heltäckningsmatta över alltihop. Man visste ju hur det var och det värsta var att veta att man jobbade i ett rum som var extremt ohygieniskt och jag bara hoppades att ingen av gästerna skulle bli sjuk av det, säger Felix Lindén Brännström.
Även Göteborgs Fria har tidigare rapporterat om att anställda klagat på obetalda övertidstimmar, samt om vattenläckor och mögel. Langley svarade då att alla får betalt enligt avtal och att de inte kände till någon dålig arbetsmiljö.
”Det är upp till var och en”
Felix Lindén Brännström hade inte läst så mycket om företaget innan han tog jobbet och ångrar att han inte var med i facket.
– Langley utnyttjar unga för att de inte har koll, säger han.
Vi kontaktade Pontus Langley som är vd för företaget med en rad frågor. Frågorna han fick till sig gällde bland annat om kostnaden för boende och mat var rimlig, vi sökte en kommentar till uppgifterna om många timmars obetald övertid och till uppgifterna om att mögel och vattenläckor målades eller täcktes över.
Pontus Langley vill absolut inte medverka i en bandad intervju utan svarar per mejl.
”Det är upp till var och en om man önskar arbeta hos oss eller ej”, skriver han.
Vi får inga detaljerade svar på frågorna, han meddelar att ”Samtliga uppgifter är helt eller delvis felaktiga”.