Daniel Helldén själv ser det som högst troligt att andra kandidater står kvar och utmanar honom till språkrör.
– I Miljöpartiet skulle jag säga att det inte är en risk. Det kommer ju såklart hända. Vi har väl inte haft något manligt val där det inte har varit flera kandidater. Det hör till, säger han till Dagens ETC efter fredagens pressträff.
Vem tror du har störst chans?
– Det vill jag inte spekulera i. Alla andra kandidater har ju på sig till söndag att meddela valberedningen.
En rundringning som Dagens ETC har gjort visar att flera av dem som kandiderat kommer att utmana Daniel Helldén om de får tillräckligt stöd.
– Även om miljö och klimat är våra hjärtefrågor och det som vi ska sätta högst och prioritera högst så är det väldigt viktigt att vi bygger ett starkare förtroende i de sociala frågorna, precis som Märta Stenevi har gjort. Jag tycker fortfarande att jag har saker att bidra med till partiet i den rollen, säger Martin Marmgren, polis i Stockholm.
När Daniel Helldén har sagt att han vill se ett ökat fokus på miljö- och klimat har Martin Marmgren lyft frågor som skolan och brottsbekämpningen. Han har också varit tydlig med att han står till vänster i partiet.
Vill du säga någonting om att valberedningen föreslår Daniel Helldén?
– Nej, jag kan bara konstatera att jag står kvar som kandidat. Valberedningen lägger fram det förslag som de anser är bäst för partiet. Hade jag också tänkt att det hade varit bäst för partiet hade jag trätt tillbaka, men jag står kvar, säger Martin Marmgren.
Samarbeten åt höger och vänster
Magnus P Wåhlin, som redan 2019 utmanande Per Bolund och redan då ville öka Miljöpartiets fokus på rättvisefrågor, vill inte ge något besked än om att han kommer att stå kvar som kandidat.
– Jag visste ju sedan tidigare att jag inte skulle bli valberedningens förslag, men det är först nu som jag vet vem de presenterar istället. Jag har inte hunnit ta ställning än och kan inte svara på hur jag ska göra, säger han.
Samma sak säger Henrik Blind, idag kommunalråd i Jokkmokk. Även Pär Holmgren, EU-parlamentariker, avvaktar med besked. Linus Lakso, riksdagsledamot, har meddelat att han drar tillbaka sin kandidatur och ställer sig bakom Daniel Helldén. Men Carl Ståhle, styrelseledamot i Miljöpartiets klimatnätverk, säger att han kommer att stå kvar som kandidat.
– Jag tror att jag kan bidra med någonting som de andra kandidaterna inte kan bidra med. Jag har en annan profil av att bygga rörelser ute i landet och så länge de andra kandidaterna inte har det fokuset så kommer jag att stå kvar, säger han.
Men han säger också att valberedningens val av Daniel Helldén är logiskt.
– Han är den personen som har absolut störst erfarenhet av att få igenom miljöpartistisk politik de senaste åren. Han har jobbat med samarbeten åt både höger och vänster vilket är en styrka för att kunna förhandla fram möjligheter för vår politik, säger Carl Ståhle.
”Jag är lite förvånad”
Torbjörn Nilsson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland, lyfter även han fram sin förankring ute i landet som en anledning till att han står kvar som kandidat och utmanar Helldén på kongressen. Men han trycker också på de sociala frågorna.
– Jag har ett engagemang i sociala frågor och en förståelse för att Miljöpartiet behöver bygga upp förtroende i de frågorna också. Där känns det som att vi har lite olika inriktning. Daniel trycker inte så mycket på det. Han trycker snarare på att vi ska snäva in kommunikationen mer, säger Torbjörn Nilsson.
Tycker du att att valberedningen har gjort fel bedömning?
– Jag ska inte recensera vår riksvalberedning. Men jag är lite förvånad. Daniel är ju väldigt duktig. Men jag har uppfattat att jag själv, Pär Holmgren och Linus Lakso och kanske någon mer skulle vara starkare kandidater. Jag har känt mig typ 80 procent säker på att de skulle föreslå mig eller Pär eller Linus.