– Det omedelbara målet är att regeringens förslag om fri hyressättning i nyproduktion ska skrotas. Det är där vi börjar. Sen behövs en helt annan bostadspolitik än den idag, säger Elin Gauffin som deltar i samordningen av kampanjen.
Kampanjen har uppstått på gräsrotsnivå, utan några ekonomiska medel. Målet var att på protestdagen 18 april ha mindre, coronasäkra demonstrationer på 100 platser i landet. När Dagens ETC ringer Elin Gauffin så är 108 platser inplanerade, och fler tillkommer varje dag.
– Det är en jättestor fråga. Pandemin har visat att alla behöver ett hem och att det är farligt med trångboddhet. Många är upprörda över att man ens kan komma på tanken att gå över till marknadshyror, säger hon.
En av de orter med flest platser inbokade är Alingsås. Elsa-Lena Åström, aktiv i Kommunistiska partiet i Alingsås, tror att det beror på att lokala grupper gick samman för att stoppa utförsäljningen av allmännyttan i orten för några år sedan. Med avstamp i det lokala arbetet var det därför en självklarhet att ansluta sig till kampanjen.
– Jag anser att det är viktigt med en landsomfattande organisation av det här slaget. Istället för att ta varje enskild kamp själva så tycker jag att det är väldigt bra att vi på det här sättet kan arbeta gemensamt. Det är svårt att organisera något sånt här. Men det är nödvändigt, säger Elsa-Lena Åström.
Efter det tidigare stoppandet av utförsäljningen i Alingsås har mycket hunnit hända, enligt Elsa-Lena Åström. Bland annat har det kommunala bostadsbolaget slagits samman med det kommersiella bolag som kommunen äger till en enda koncern. Hon menar att det idag råder totalt marknadstänk i orten.
– Ska alla kunna få en bostad så kan inte bostaden vara en handelsvara. Det måste vara socialpolitik.
Spridit sig till mindre orter
Frågan om marknadshyror, fri hyressättning i nyproduktion och utförsäljning av allmännyttan är frågor som ofta centreras kring landets största städer. Raymond Stokki, som bor i Boden och är aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna, menar att problemen även spridit sig till mindre orter.
– När man är ute och pratar med folk här, pensionärer och arbetare, så hör man att det finns mycket oro. Bland annat så planeras hundratals nya bostäder. Det finns en rädsla att om man inför nya friare hyressättningar så kan de komma att bli standard – och då kommer det blir svindyrt.
Det är fler frågor än bara frågan om marknadshyror som fått Raymond Stokki att delta i kampanjen. Han har arbetat med fackliga frågor i flera år, som strejkrätten och las-frågan, och anser att alla frågorna hänger ihop.
– Det kommer tillbaka till januariavtalet. Partierna gick samman för att bestämma hur man ska ändra samhället. Det som sker gynnar de som har det bättre ställt och skadar de som redan har mindre. Det är en klassfråga.
”En mänsklig grundfråga”
Marie-Louise Folkman, ordförande för en lokal hyresgästförening i Kärrtorp i Stockholm, kom att delta i kampanjen efter att ha varit på det första stormötet som hölls. Hon imponerades av att kampanjen var så pass välorganiserad men ändå öppen. En öppenhet hon anser saknas i bostadspolitiken.
– Bostadspolitiken sker i slutna rum, där vi inte har någon talan. Det är därför jag gillar öppna aktioner som den här, säger hon.
Hon anser också att bostadsfrågan inte är en öppen valfråga när det är dags för val. Enligt henne råder det oklarhet var partierna står när det kommer till exempelvis marknadshyror. Det är något som befolkningen istället får vänta och se under följande mandatperiod.
– Bostadsfrågan är oerhört viktig. Det är en mänsklig grundfråga som alla kan relatera till. Man kan se bostadsfrågan som en markör för hur det fungerar i samhället, inte bara i ett nu-perspektiv utan även i ett utvecklingsperspektiv.