”Vi kommenterar aldrig verkställighet av kommande utvisningar”, är svaret Dagens ETC får från gränspolisen, men Kinna Skoglund från nätverket Vi står inte ut är säker på sin sak. Det är idag det kommer att ske. Och enligt henne är det ett gäng ungdomar i bedrövligt skick som nu utvisas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är 16–17-åringar vi pratar om, som fått avslag på sin asylansökan. Vi får rapporter inifrån förvaret och de är ju så förvirrade. Det är så mycket ångest. De liksom stänger av, får panikångest och psykosliknande tillstånd, säger hon.
Många självmordsförsök
Kinna Skoglund berättar också om de självmordsförsök nätverket hittills fått kännedom om. 157 stycken bara i år, då bland hela gruppen ensamkommande.
– Det är bara de vi känner till via en förstahandskälla, någon i nätverket, en god man eller personal på hvb-boende. Men det handlar säkert om många fler självmordsförsök totalt, säger hon.
Det är med viss tvekan Kinna Skoglund berättar om dagens flygning. Enligt henne har flera av dem som ska utvisas fått höra helt andra datum för utvisning. Ungdomarna har tillgång till internet och kan få en chock om de läser att det ska ske idag.
– Det kan skapa ytterligare oro och ångest hos dem. Dessutom arbetar advokater med deras fall och flera kanske tror att de har några dagar till på sig innan de utvisas, säger hon.
Orkar inte längre
Enligt Kinna Skoglund är många av dem som sitter på förvaret i Åstorp medvetna om att det förslag regeringen lade fram för två veckor sedan skulle kunna ge dem en ny chans att stanna i Sverige. Men att de inte orkar ta in det.
– De är fullt medvetna om att de om sju månader skulle kunna få stanna. Men mina kontakter säger att de har liksom gett upp på något sätt. Deras fokus ligger på vad som ska hända när de kommer till Afghanistan. Vart ska de ta vägen? Hur ska de få mat? Kommer de att tas som bacha bazi, alltså sexslavar? Den omedelbara viljan att överleva är helt enkelt större än ilskan över att missa en chans att stanna i Sverige, säger hon.
Mer pengar
Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson för migration och lika rätt, känner till den utbredda psykiska ohälsa som finns i gruppen ensamkommande, särskilt bland dem som vuxit upp i Iran men nu utvisas till Afghanistan, ett land de inte har någon koppling till. Och hon är medveten om att självmord och självmordsförsök inte är ovanliga.
– Det är en otroligt viktig anledning till att vi kämpat så hårt för det här förslaget, för dem som drabbats av orimligt långa handläggningstider. Vi har också försökt se till att skjuta till extra pengar i budget för att handskas med den psykiska ohälsan i gruppen, säger hon.
Ni har ju fortfarande möjlighet att införa ett moratorium, ett stopp för kommande utvisningar fram till att lagen eventuellt träder i kraft?
– Min bedömning är att det inte är juridiskt möjligt att stoppa dem annat än genom ny lagstiftning, vilket är anledningen till att vi kämpat så hårt för det. Vi försöker nu göra det så fort som möjligt. Och finns det andra sätt att arbeta med frågan, att förhindra att människor som kommer omfattas hinner utvisas, så vill vi ju stoppa det, säger hon.
– Samtidigt är det en missuppfattning att flera tusen kommer utvisas innan lagen är på plats. Hittills i år har bara 60 personer tvångsutvisats till Afghanistan. Det finns inget som tyder på att det skulle bli en ökning fram till att lagen eventuellt träder i kraft, säger hon.
Men att det inte skulle gå att stoppa utvisningarna är enligt Christina Höj Larsen (V) inte sant.
– Man kan göra två saker. Dels ändra i regleringsbrevet till myndigheter, i det här fallet polisen, och skriva att man inte ska prioritera utvisningsbeslut. Eller så kan riksdagen ge regeringen ett så kallar bemyndigande att göra undantag från vissa paragrafer i utlänningslagen. Det är en process som jag tror skulle ta max två månader. Men det hjälper tyvärr inte de som eventuellt ska utvisas nu, säger hon.