– Vi är inte här för att hota er, vi är inte här för att hämnas de ofattbara skador ni har åsamkat vårt land och oss svenskar, vi är inte här för att storma byggnaderna och släpa ut er längs gatorna. Tvärtom, vi är här för att befria er!
Det som SVT och Sveriges Radios medarbetare ska befrias ifrån är, enligt demonstranterna, de internationella finansintressena som styr medierna och den falska retoriken som genomsyrar deras arbetsplatser. Han uppmanar dem att sluta kalla kriminella klanmedlemmar för svenskar, och anklagar dem för att föra svenskarna bakom ljuset:
– Ni har stoppat debatten om klimatet och om pandemin och covidinjektionerna. Ni som har gjort detta förtjänar att släpas ut på gatan, men det kommer inte att ske idag!
Delar världsbild
Förra helgens Kärleksmanifestation var den andra som anordnades. Den första hölls i november, då med temat Stoppa våldet – rädda Sverige. Precis som den gången stod nu Pierre Tinderfjäll som initiativtagare. Han hade en ledande roll i Frihetsrörelsen, som bildades under pandemin och arrangerade demonstrationer mot restriktionerna. Redan då började de knyta band med det så kallade Nätverket, en högerextrem sammanslutning där Tor Änglasjö är drivande. Sedan dess har de bland annat samarbetat med den alternativa bokmässan som Nätverket arrangerar.
– Det har varit ett strategiskt beslut för Nätverket att närma sig Frihetsrörelsen, som ett sätt att öka sitt inflytande. Pierre Tinderfjäll berättade själv i NMR:s poddradio att Nätverket var medarrangör för demonstrationen mot public service-medierna. Nätverkets viktigaste plattform, Frihetsnytt, stod som medarrangör inför Kärleksmanifestationen i november. Och det finns många exempel på kopplingar även innan det, som att Frihetsrörelsens säkerhetsstyrka, som Pierre Tinderfjäll har frontat, användes som vakter på Nätverkets bokmässa, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.
Alliansen mellan Frihetsrörelsen och Nätverket är inte särskilt överraskande, menar han. Till stor del delar de världsbild.
– Deras åsikter överlappar varandra. Det konspiratoriska som är grunden för Frihetsrörelsen går i linje med många högerextrema idéer, säger Jonathan Leman.
Risk för politisk terrorism
Andreas Önnerfors, professor i idé- och lärdomshistoria som forskar om konspirationsteorier, håller med. Och att de förenas i avskyn mot just de etablerade medierna är väntat.
– I Frihetsrörelsen var det en kärna, att medierna döljer sanningen om corona. Samma tankefigur har vi i princip alltid sett även bland de högerextrema, att så kallad mainstreammedia är ett verktyg för manipulation. Coronarörelsen lyckades svetsa ihop olika konspirationsteoretiska rörelser, säger Andreas Önnerfors.
Om det också har gjort att antalet anhängare har blivit fler är svårt att säga, menar han. Men oavsett hur många de egentligen är som delar Nätverkets och Frihetsrörelsens världsbild tycker han att de inte bara kan avfärdas som en marginaliserad grupp tokstollar.
– Vi vet att det räcker med en person som får för sig att gå till attack, som under Almedalen, för att vi ska ha politisk terrorism. Och retoriken från talarna tycker jag är ganska skrämmande, som Willgert som säger att ”vi kommer inte dra er ut från era kontor än”, men som att det kan hända imorgon. Det är en ganska direkt form av hat och hot som riktas mot journalisterna.
Mediefientligt i regeringskansliet
Även Jonathan Leman tycker att sammanslutningen bakom Kärleksmanifestationen ska tas på allvar. Och inte minst deras attack mot medierna.
– Det handlar om tilliten till vår demokrati, tilliten till fria medier. De här krafterna försöker undergräva människors tilltro till seriösa medier, en omistlig del i en fungerande demokrati. De når fler och fler, även om de är långt ifrån sina mål.
Anderas Önnerfors påpekar också att det högerextrema och konspiratoriska hatet mot medier kan få en slags normaliserande effekt.
– Problemet är att när extremister tar till orda, kan de politiker som inte skriker riktigt lika högt uppfattas som rumsrena. Den mediepolitik som Sverigedemokraterna vill se är en nedtonad variant av det som skanderades utanför tv-huset. Att 300 knäppgökar står och gapar är en sak, men mer allvarligt är kanske att vi har ett parti med en mediefientlig agenda i regeringskansliet.
Hjärntvätt och förtryck
Mikael Willgert är inte ensam om att tala under Kärleksmanifestationen. Och han är inte ensam om sitt budskap. Katerina Janouch, en gång känd som barnboksförfattare och sexualrådgivare men numera konspiratorisk och högerextrem debattör, pratar om lögnerna vi tvingas finansiera via public service, om hur vi hjärntvättas. Ola Sundberg, som var med och grundade Sverigedemokraterna, talar om hur media utför ”censur, diktatur, förtryck, hjärntvätt, indoktrinering, manipulation och vilseledningsmanövrar”. Men längst går kanske han som kallar sig Tobbe Larsson – men egentligen heter Tor Änglasjö – som menar att det är SVT och svensk media som är ansvariga för alla våldtäkter och för invandringspolitiken. Nu bör journalisterna stå till svars för att de har ”samarbetat med globalister och mördare och stoppat sanningen från att komma ut”.
– Det vi måste göra är att fortsätta samla människor, ha fler manifestationer, fler demonstrationer, så att vi kan ställa dom här människorna inför rätta! För det är där, i fängelset, de hör hemma, säger han.
Efter ytterligare en talare, Alternativ för Sveriges toppkandidat Lennart Matikainen, avslutas manifestationen med att demonstranterna tillsammans sjunger nationalsången.