De senaste veckorna har Daryna Alsheikh och Amanda Levin suttit på olika platser i Göteborg med en stor skylt med texten ”Prata med mig!”. Syftet var att testa vad som händer när man pratar med främmande personer. I början upplevde Daryna Alsheikh att det var lite olustigt att sitta där och vänta på att en främmande person skulle slå sig ner.
– Under det här projektet har jag verkligen fått lämna min ”comfort zone”. Det kändes stelt att sitta där i början men efter ett tag var det inte så farligt längre, säger hon.
Tillsammans med hundra andra gymnasieungdomar arbetar de som så kallade förändringsagenter. Deras uppgift är att starta och driva projekt som bidrar positivt till samhället. De jobbar på uppdrag av Göteborgs stad men handleds av organisationen Förebildarna som arbetar för att unga ska använda entreprenöriella metoder för att göra omvärlden bättre.
Blir glad och positiv
Tillsammans med sin grupp har Daryna Alsheikh och Amanda Levin även gjort en kortfilm där de låtit främmande personer titta varandra i ögonen i tre minuter. Sedan har de fått svara på frågor om vad vänskap betyder för dem och hur du skulle leva sina liv om de visste att de bara hade ett år kvar att leva. Även här var tanken att få personer som inte känner varandra testa vad som händer när man börjar prata.
– Vi har visat att det finns en massa positiva effekter av att prata med främlingar. Du blir glad och positiv resten av dagen och glädjen är bra mot ångest och depression, säger Amir Baoi som också är en del av gruppen.
Personerna i gruppen hade aldrig träffat varandra innan de började jobba ihop. De kommer från olika stadsdelar och går på olika skolor. Främlingarna som de sammanförde i filmen är deras respektive vänner men inte heller de hade träffats förut.
– Om det inte vore projektet hade de nog aldrig träffats. De har olika kompisgäng och trodde nog inte att de skulle ha något gemensamt. Det kanske var lite stelt i början men sedan upptäckte de att de hade mer gemensamt än de trodde, säger Daryna Alsheikh.
Andra plockade skräp
De övriga grupperna valde andra projekt för att förbättra samhället. Några ordnade en städdag där politiker och andra personer samlade ihop 50 kilo skräp under en timme i centrala Göteborg. Förutom massa pantburkar och engångsartiklar hittade de till och med en slängd cykel. Några andra uppmanade folk att beskriva förorten med ett ord. De samlade alla åsikter på en tavla och resultatet blev alltifrån ”hemma” och ”välkomnande” till ”bortkastad” och ”smutsig”.
Idag avslutas deras tre veckor långa sommarjobb. Handledaren Stefan Bojovic hoppas att ungdomarna ska ha nytta av sommarjobbet framöver.
– De här ungdomarna kommer från olika delar av stan och har helt olika världsbilder. Jag hoppas att får med sig att det bara är de själva som kan begränsa dem i framtiden. Vissa har till exempel aldrig ens tänkt tanken på att det går att plugga utomlands. Men om de vill göra det så kan de det.