BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi är noga med att tala om vad vi inte gör. Det är ingen terapi. Det handlar helt enkelt om social gemenskap där man kan känna sig trygg och utvecklas, säger Rebecca Sutton, projektledare.
Ungdomsledaren Victor Robuschi håller med.
– Idén är att skapa trygghet till dem som inte riktigt har det i dag. I dag kan man inte komma undan mobbning ens hemma, med internet och allt. Att då få skapa en trygg plats är ju ovärderligt, säger han.
Själv slapp han precis undan internetmobbning när han var yngre och utsatt.
– När det kostade en krona per sms så prioriterade de att prata med sina kompisar. Men i dag, med fria sms, kan man ju tyvärr puckla på sitt offer även när man har tråkigt, säger han.
Jobbar frivilligt
Alla ungdomsledarna i projektet jobbar frivilligt och har själva någon erfarenhet av att ha varit mobbad, känt sig ensam eller varit deprimerad.
– Jag vill ge tillbaks och finnas där för någon som mår som jag gjorde, säger Victor Robuschi.
Idén till projektet startade för tre år sedan, när Anton Skoglund, i dag 16 år, mådde så dåligt att han försökte ta sitt liv. Efteråt hade han ett samtal med sin mamma där han förklarade att han behövde en plats där man kan träffa schysta kompisar – inte någon skolpersonal eller förälder, utan någon annan som såg honom för den han var. Det blev startskottet för projektet Schysta kompisar som bland annat har fått stöd från social resursförvaltning, VG-regionen och stadsdelarna Lundby och Västra Göteborg. Det finns ingen färdig metod utan ledarna lyssnar istället på vad ungdomarna vill och målet är att utveckla metoden under processens gång.
– Det är ju så logiskt att social gemenskap hjälper till att må bättre. Den enkla grejen att bli sedd för den en är, och inte bara uppmärksammad av mobbaren eller av skolpersonalen. En behöver en annan typ av gemenskap också, säger Rebecca Sutton.
I dag mår Anton Skoglund bättre. Han kommer regelbundet till träffarna och fikar, spelar spel och deltar i de andra aktiviteterna.
– Alla ska kunna komma hit och ingen ska känna sig utanför. En mötesplats för alla mobbade eller ensamma, det var min vision, säger han.
Utveckling hos ungdomarna
Victor Robuschi är en av ungdomsledarna som har varit med längst tid och han kan se en utveckling hos ungdomarna.
– De som är lite mer blyga har börjat öppna upp av gemenskapen. Det bästa är när man sitter fem, sex personer och de har hittat varandra. Vi brukar prata om allt mellan himmel och jord. Och det är så roligt att se hur snabbt de snappar upp och spinner vidare på ämnet. Man hänger inte med, och jag trodde jag var snabb, säger han.
Sedan starten har de även genomfört ett par sommarläger och första helgen i november är det dags för en lägerweekend i Uddevalla. Planerna är många, som att skaffa en egen lokal, ha öppet flera dagar i veckan och att så småningom sprida metoden vidare.
– Schysta kompisar ska finnas i varenda stad i Sverige! Vi ska formulera metoden och sprida den för det är en sådan bra grej! säger Rebecca Sutton.