Lite mer än en tusenlapp, det är vad de 3,4 procenten som industriavtalet landade i betyder i reda kronor för en industriarbetare på golvet.
Pengar som inte på långa vägar kommer att täcka upp för de senaste årens inflation och reallönesänkningar, det säger Claes Kronsell ordförande i verkstadsklubben på Alfa Laval i Lund.
– Man hade definitivt önskat sig mer. Alla löneökningar är naturligtvis välkomna, men det här kommer inte att göra att man får tillbaka någon köpkraft, säger han.
Samtidigt visar Dagens ETC:s genomgång att flera av toppcheferna i Teknikföretagens styrelse, som var med och beslutade om industrins nya löner, själva har löner som ökat i en helt annan takt. Nio av 25 hade en löneökning på över 20 procent mellan 2022 och 2023.
Sex av toppcheferna tjänar mer än en miljon kronor i månaden. Dagens ETC har sökt dem, men ingen har tackar ja till en intervju.
Under snittet på kuttersmycket
Scanias vd Christian Levin tillhör dem som lyckats väl i sin egen löneförhandling. Han gjorde ett lönelyft på mer än 400 000 kronor i månaden mellan år 2022 och 2023 och landade på en månadslön på över två miljoner kronor.
Samtidigt ligger snittlönen för en arbetare på Scania på 33 000 kronor i månaden. Lägre än genomsnittet i branschen. Michael Lyngsie, koncernfackets ordförande för IF Metall på Scania, säger att det finns ett stort tryck på en lokal löneökning som är större än märket.
– Vår arbetsgivare skulle ha råd med mer. Det är inget snack om saken. Vi är ett väldigt lönsamt företag som är lite av ett kuttersmycke i svensk industri, och så tjänat vi tusen kronor mindre än snittet, säger Michael Lyngsie.
Vad tycker du om att er vd tjänar två miljoner kronor i månaden?
– Det är otroliga nivåer. Men ska man rekrytera den typen av chefer så kostar det, vi kan avsky det, men så är det. Det vi borde prata om är att löneskillnaderna mellan vanliga knegare, chefer och tjänstemän ökar. För stora skillnader är inte bra för samhället, ojämlikheten är inte bra för någon säger han.
Strax över en tusenlapp i löneökning är också vad de som arbetar på EMVE Sweden i Åstorp en bit utanför Helsingborg får. Företaget gör maskiner för hantering av rotfrukter, grönsaker och livsmedel och leds av vd Caroline Andersson.
”Alla har möjligheten”
Hon sitter i styrelsen för Teknikföretagen och hade själv en månadsinkomst på 102 000 kronor år 2023. Att ha koll på vad procenten i årets avtal betyder i reda kronor är en självklarhet för henne, säger hon när Dagens ETC ringer upp. De bäst betalda arbetarna på EMVE får ett påslag med 1 250 kronor i månaden.
– Jag har kikat så jag vet, kanske inte på kronan men jag har stor koll. Jag har det intresset eftersom jag själv sitter i löneförhandlingar med mina egna anställda, både på kollektivsidan och på tjänstemannasidan, säger Caroline Andersson.
Snittlönen för en arbetare som jobbar på golvet inom industrin landar på ungefär 35 000 kronor efter höjningen. Skulle du kunna leva på den lönen?
– Nu vet jag ju att mina anställda har högre lön än så. Det är väl så att du anpassar utgifterna efter inkomsterna, är det inte så? Om jag hade haft en lön på 35 000 kronor per månad så hade jag varit tvungen att dra ner på mina kostnader. En person som väljer att jobba deltid och tjänar 20 000 kronor, den får ju också anpassa sig efter sin inkomst. Så är det väl för nästan alla, oavsett lön?, säger hon.
Du tjänar själv omkring 100 000 kronor i månaden. Tycker du att det är en rimlig löneskillnad jämfört med dina anställda?
– Ansvaret man har som vd går inte att jämföra med ansvaret som kollektivanställd. Hur det än är, när du har jobbat färdigt för dagen som kollektivanställd, då är du klar. Som vd har du helt andra skyldigheter, du ska kunna allting. Vi är en så pass liten organisation så jag är en diversearbetare utan dess like och försöker vara en stödfunktion till cheferna för samtliga avdelningar hos oss på EMVE.
Och det motiverar en så pass mycket högre lön?
– Det säger väl sig självt att varje individ har ett val och möjligheten att både utbilda sig till vad man vill, och att gå in i de roller man orkar med. För min del så är jag stolt över min prestation trots de uppoffringar det innebär.
Jämfört med kollegorna i Teknikföretagen styrelse ligger Caroline Andersson i lä med sina 100 000 kronor i månaden. Bäst betalt har Alfa Lavals vd Tom Erixon som tjänade 2,2 miljoner kronor i månaden 2023.
Pratas om lönespridningen
Lönespridningen är stor i chefsleden, från över två miljoner kronor i månadslön i toppen till drygt 50 000 kronor för dem som ligger i botten. Genomsnittslönen för teknikföretagens styrelse är 636 800 kronor i månaden. Det är lika mycket som 18 industriarbetare.
För verkstadsarbetarna på golvet i Alfa Lavals fabrik ligger snittlönen på omkring 35 000 kronor. De flesta känner till att de har en av landets högst betalda industrichefer och det pratas runt fikabordet om hur toppchefernas löner drar iväg.
– Deras löner har ökat på ett provocerande sätt. Folk blir förbannade för att vi på golvet hela tiden får höra att vi ska vara återhållsamma i våra löner på grund av inflationen. Men att det ansvaret verkar inte gälla överallt, säger Claes Kronsell.