Hur ser segregationen ut? Den frågan ville kulturgeograferna Bo Malmberg och Eva Andersson ha svar på. Nu har de tagit fram ett datorprogram som gör det möjligt att jämföra individer med sin närmaste omgivning. Och de kan konstatera att Stockholm är mer segregerat än man förut har trott.
– Genom programmet kan vi jämföra städer med varandra och förstå hur bostadspolitiken påverkar segregationen, säger Bo Malmberg.
”De rika väljer”
Det han och Eva Andersson har kommit fram till är att Stockholmsregionen lider av en stor segregation mellan rika och fattiga, svenskfödda och utlandsfödda.
– När man pratar om segregerade områden menar man oftast områden där folk har mindre utbildning, lägre sysselsättningsnivå, fler är utlandsfödda och låginkomsttagare. Men egentligen är det platser som Danderyd som är segregerade, säger Bo Malmberg.
– Det är de rika som har möjlighet att välja var de ska bo. Och de väljer ofta områden där det bor andra höginkomsttagare och svenskfödda med hög utbildning, i det som vi kallar elitområden, säger han och pekar på en av de kartor som de har tagit fram.
Den visar hur många av ens 400 närmaste grannar som tillhör de tio rikaste procenten. Nästan hela Danderyd lyser rött (hög koncentration av rika) medan Botkyrka är nästan helt grönt (låg koncentration av rika). Här och där finns ett insprängt rött område bland de gröna, som Mälarhöjden.
”Fördomarna ökar”
– I en liten stad där man har småskalig segregation spelar den inte så stor roll, barnen möts ändå i skolorna. Storskalig segregation som i Stockholm är allvarligare, man möts inte på samma sätt, säger Eva Andersson.
Vad händer när människor bor med folk som är som de själva?
– Fördomarna ökar. Bor du i ett blandat område med människor från hela världen och från olika klasser påverkas synen på de andra, säger Eva Andersson.
Blandade områden bäst
Hennes forskning visar att den viktigaste åtgärden för att bryta segregationen är blandade bostadsområden, med småhus, bostadsrätter och hyresrätter. Något som även Alliansen brukar ha som argument för bostadsrättsomvandlingen de har försökt att få igång i ytterstaden. När det inte har funkat har de
i stället sålt allmännyttiga lägenheter till privata hyresvärdar.
Ökar det blandningen?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är ju fortfarande hyresrätter. Det som händer är att kommunen inte kan styra över bostäderna längre, säger Eva Andersson.