De renoverade miljardbolagets lägenheter – för 20 kronor i timmen
Bild: Adam Sundman, privat, News Öresund/Johan Wessman/ CC BY 2.0
Dagens ETC
Upp till tio timmar om dagen, sex dagar i veckan i sju veckor. Nursultan och hans fyra kollegor arbetade hårt med att renovera den börsnoterade fastighetsjättens lägenheter. Nu kan Dagens ETC avslöja att bolaget som anställde männen drivs av personer som är dömda för grova brott.
Allt 25-årige Nursultan ville var att tjäna ihop lite pengar till sina tre barn. Men istället hamnade han i klorna på tungt kriminella som lurade honom att arbeta sju veckor för en slavlön. Han och fyra vänner från Kirgizistan lovades strax över 20 000 kronor vardera i en klumpsumma för 380 timmars arbete. Men än så länge har de bara fått en bråkdel.
Nursultan berättar hur hans skulder växer och i Kirgizistan väntar familjen på att han ska komma hem med pengar.
– Just nu ligger vi på minus. Vi har alla betalat 2 000 euro bara för resa och visum, säger Nursultan som har mössa och jacka på sig inomhus.
På stolen bredvid ligger en blå väska innehållandes alla hans tillhörigheter.
– Vi har bott hos en bekant men var tvungen att flytta. Nu hoppar vi runt mellan olika sovplatser och tar småjobb för några hundralappar till mat.
”Allt var bra i början”
De kirgiziska migrantarbetarna kom först till Litauen. Men där blev de blåsta och sökte sig därför till Sverige. Nursultan visar bilder från i våras då de jobbade tillsammans i de tre Balder-lägenheterna i Gävle. De ler brett på bilderna.
– Vi jobbade hårt och gjorde vårt bästa. De lovade oss jobb för minst ett år framåt. Allt var egentligen jättebra där i början och vi hade en bra relation till de olika arbetsgivarna.
Hyreslägenheterna ägs av fastighetsjätten Balder som anlitade huvudentreprenören Agero entreprenad AB som i sin tur anlitade ytterligare en underentreprenör. Nursultan och de andra arbetarna slipade och målade väggarna, lade in nya golv och installerade nya innerdörrar. De jobbade sex dagar i veckan och upp till tio timmar per dag.
– Det kom ibland en ung svensk kille. Han arbetade åt beställaren och försökte prata med oss. Det hände fyra gånger.
Visste han att ni saknade dokument och att det var svartarbete?
– Svårt att säga. Den där svensken ställde aldrig några sådana frågor, säger Nursultan.
Tungt brottsbelastad
De hade mest kontakt med en mellanhand som kallar sig Kubat. Han tog kopior på deras pass och lovade att ordna alla papper och arbetstillstånd. De fick bo i en Balder-lägenhet i grannhuset medan de renoverade lägenheterna.
– Men en tidig morgon kastade de plötsligt ut oss. De sa åt oss att packa ihop alla våra saker och aldrig komma tillbaka.
De som knackade på var två bröder som driver byggbolaget Agero entreprenad. Firman ägs av den äldre brodern som har suttit i fängelse tre gånger, bland annat för ett väpnat rån av en värdetransport. Han är också dömd för förberedelse till grov stöld. Den yngre brodern, som är styrelseledamot i bolaget, har gjort affärer med personer involverade i organiserad brottslighet, enligt dokument från Skatteverkets särskilda myndighetssamverkan. Enligt uppgift har Agero kontrakt med Balder för så många som 300 lägenhetsrenoveringar.
”Intern utredning”
Balder lägger locket på och vill inte svara på några frågor. Presssekreterare Eva Jonasson säger att de har tillsatt en ”intern utredning för att få klarhet i vad som hänt”.
– Vi fick vetskap om det här för några veckor sedan och började omgående utreda vad som har hänt.
Hur kommer det sig att börsnoterade Balder som är ett av landets största fastighetsbolag anlitar underentreprenörer som drivs av personer som är dömda för mycket grova brott. Gör ni ingen bakgrundskoll?
– Vi har som sagt tillsatt en utredning och kan inte kommentera detta mer.
Här är en en grupp arbetare som renoverat era lägenheter som dessutom bott i en Balder-lägenhet, har inte ni ett ansvar att ge dem korrekt betalt?
– Jag kan inte säga något förrän utredningen är klar.
Enligt hemsidan strävar Balder efter att ta ”socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvar”. Och enligt bolagets uppförandekod har de nolltolerans mot ”korruption, utpressning och bestickning – vår verksamhet ska bedrivas på ett öppet och ärligt sätt”. Men Balder har återkommande ertappats med att anlita byggarbetare utan papper. När polisen för ett år sedan slog till mot en av bolagets byggarbetsplatser i Skövde jobbade 11 av 14 arbetare utan tillstånd, rapporterar Byggnadsarbetaren.
Samtidigt blomstrar bolagets affärer och den stigande aktiekursen har gjort huvudägare och vd Erik Selin enormt mycket rikare. Sedan i våras har hans Balder-aktier ökat i värde med nio miljarder, enligt Expressen. Det motsvarar 100 miljoner kronor per dag. Erik Selin är god för 55 miljarder.
Kan hamna i domstol
Sedan ett par veckor driver Syndikalisternas nystartade byggsyndikat de kirgiziska arbetarnas fall.
– Vi förhandlade med Agero i förra veckan. De vägrar att betala och vill dra målet till domstol. Det skulle innebära att arbetarna får vänta åtminstone ett år på sina pengar, säger Pelle Sunvisson, tolk och förhandlare.
Han hänvisar till den nya lagen om rätt till lön för papperslösa migrantarbetare.
– Där står tydligt att huvudentreprenören ska betala lönerna om underentreprenören inte betalar samt att arbetarna har rätt till tre månadslöner om man inte kan komma överens om tiden.
Enligt Pelle Sunvisson skulle de ha tjänat 70 000 kronor brutto var, om Balder hade följt kollektivavtalet. De blev lovade 20 000 kronor men har än så länge bara fått 7 000 kronor.
– Utöver det har de rätt till ersättning för övertid och obekväm arbetstid samt traktamente.
Två av de kirgiziska byggarbetarna har lånat ihop pengar och åkt hem. Men Nursultan hänger kvar i Sverige.
– Jag trodde att vi var helt utan rättigheter. Men sedan vi har fått kontakt med facket har vi fortfarande hopp om att få tillbaka pengarna, säger Nursultan.
Kan du åka hem utan pengar?
– För eller senare måste jag åka hem, mina barn är tre år, två år och fyra månader. Men jag vill få mina pengar så att allt detta inte var förgäves. Jag måste nog låna pengar till hembiljetten.
Dagens ETC har sökt Agero entreprenad för en kommentar.