BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Dog rescue Thailand startades av Theresa Chi när hon bodde i provinsen Rayong 2002. Det började med att hon matade hundarna kring sitt hus och det växte till en hel verksamhet. Jag kom in 2012 när jag hamnade nere i Thailand av en slump, berättar Jenny.
Hon har alltid varit intresserad av djurrätt och blev av en kompis där nere tipsad om Theresa och fick kontakt.
– I dag drivs organisationen av Theresa, Soila Edberg och mig själv. Vi turas om att åka ner och har även anställda där nere som tar hand om hundarna i vårt shelter och matar andra på gatan.
Viktigt med sterilisering
Personalen är det gifta paret Aod och Uh och Dog rescue Thailand hjälper dem med skolgång till barnen och annat utöver deras lön.
– I vårt shelter har vi omkring 100 hundar, i olika grupper efter psyke och temperament. Dessutom matar vi omkring 100 hundar på gatorna varje dag. Men den kanske viktigaste delen i vårt arbete är sterilisering för att försöka hålla nere antalet, som vi gör via en mobil klinik med veterinärer.
Dog rescue Thailand arbetar efter TNR-metoden, som ETC Göteborg har skrivit om i samband med Göteborgs katthjälp. TNR står för Trap, Neuter, Return, eller direktöversatt; fånga, kastrera, återplacera.
Dog rescue Thailand lever på de bidrag de får in, men det är knappt att det går runt. Jenny Rådman säger själv att det egentligen är vansinne att driva något på andra sidan jorden.
– Vi får ibland mothugg som att vi kunde hjälpa hundar här, eller hjälpa prostituerade eller barn där nere i stället. Men alla borde ha en hjärtefråga, och för mig blev det de här hundarna. Man skapar band till olika individer.
Jenny Rådman har haft många hjärtefrågor och varit eldsjäl i en rad olika organisationer. Tidigare var hon med och drev Rosenlundsstödet som ETC Göteborg har skrivit om en rad gånger.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag har en tendens att engagera mig i saker. Ett tag var det Rosenlundsstödet, flyktingmottagande och Dog rescue samtidigt som jag driver eget företag. Så jag blev till slut tvungen att välja. Tanken var först att det skulle bli Rosenlundsstödet, men så åkte jag ner till Thailand igen och såg att behovet var enormt stort. Samtidigt så fanns det andra bra engagerade i Rosenlundsstödet, så jag valde hundarna.
I Thailand finns ingen myndighet som tar hand om alla gatuhundarna och det är bara två år sedan landet fick djurskyddslagar, berättar Jenny. Det politiska läget är minst sagt komplext. Även om det inte är lika vanligt som i Kina så äter man även hund på sina håll i Thailand.
– Jag dömer dem inte hårdare för det än någon som äter något annat djur. Grisar är till och med smartare än hundar, men det har vi inget problem med i västvärlden. Men sedan är det väldigt mycket lidande för hundarna i samband med det, även om det har stramats åt med djurskyddslagarna. Så det börjar hända lite saker.
Organisationen adopterar bort en del hundar, kring sju per år. Där vänder de sig främst mot USA, dit det är lite lättare att föra in hundar. Men även dit är det en lång process och organisationen önskar att de kunde adoptera iväg fler hundar.
Många resor per år
I mitten av oktober åker Jenny ner till Thailand och sheltret igen. Det blir kring tre resor på en månad per år. Theresa åker ungefär lika ofta, medan Soila har ett hus där som hon bor i tre, fyra månader varje vinter.