BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi känner att bästa sättet som vi kan ta tag i det här är genom att stötta den unga generationen så att de när de växer upp vet vad jämställdhet är och hur en lever upp till det, har en bättre syn på till exempel hbtq-personer och vet att alla människor är lika mycket värda. Det handlar om att bryta ner normer som finns och som i dag förstör väldigt mycket för både tjejer och killar, säger Rogerio Silva.
Träffar idrottande killar
Idén är enkel. Rogerio Silva och Shanga Aziz träffar idrottande killar i åldrarna 10 till 14 år för att snacka om jämställdhet och värderingar i samband med deras vanliga träning.
– Vi har tagit fram åtta olika pass så vi gör detta 20 minuter innan träning under åtta veckor, för att värderingarna ska fastna på riktigt, berättar Shanga Aziz.
Upplägget är anpassat efter klubbens sätt att träna.
– Det är inte så att vi står och snackar i 20 minuter, utan det första passet vi har till exempel, det handlar bara om att vi ska lära känna gruppen. Om vi träffar en hockeyklubb så får de lära oss att åka skridskor. Sedan har vi filmer som vi kan diskutera tillsammans, ibland kan vi värma upp tillsammans med dem och sedan ta ett snack efter uppvärmningen, berättar Shanga Aziz.
Killarna brukar vara nyfikna, de har oftast inte haft kontakt med den här typen av frågor tidigare. I början vet många inte riktigt hur de ska reagera på informationen de får.
– Efter tredje, fjärde passet börjar de förstå mer och har redan blivit mer insatta och intresserade av det här. De kommer fram till oss efter passen och vill snacka om saker de gått igenom som de själva tycker har varit jobbiga. De vågar visa mer känslor, berättar Rogerio Silva.
Väldigt varierande
Sakerna de tar upp kan vara väldigt varierande. Det kan handla om situationer där de upplevt såväl rasism som förtryck. Rogerio Silva berättar om en kille som återgett en scen från när han var och handlade mat med sin mamma och någon skrikit ”jävla invandrarjävel” efter dem.
– Eller att de berättar att de inte känner att de kan vara sig själva när de är med sitt grabbgäng ”för jag måste alltid passa in på något sätt”. Någon annan berättar om sin farsa som slår sönder saker hemma när han bli arg. Det kan vara vad som helst, säger Rogerio Silva.
Växt genom arbetet
Han berättar att det till en början kunde kännas svårt att veta hur de skulle svara på killarnas berättelser, men att både han och Shanga växt genom arbetet och hittat bra former att bemöta killarnas berättelser.
– Det som känns skönt att de vågar komma till oss och prata om känslor och öppna upp. För som kille har man lärt sig att man inte ska visa känslor och inte får gråta. Redan som små har killarna en osynlig box där de gömmer alla sina känslor, så när de vågar öppna den här boxen och ta fram känslorna och komma till oss och snacka om dem så känns det helt otroligt bra, säger Rogerio Silva.