BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De går i lösdrift och går förbi mjölkrobotarna när de vill bli mjölkade, berättar Maria Holmstedt.
På Sverkesta gård finns 70 mjölkkor.
– En normal besättning, jag tror snittet i Sverige är 80 mjölkkor per gård, säger Andreas Holmstedt.
Tvungna göra något
Maria och Andreas Holmstedt tog över gården våren 2014. Redan då var mjölkpriset lågt, sedan dess har det sänkts ytterligare flera gånger. Många av Sveriges mjölkbönder har tvingats att lägga ned. Många har även gått i konkurs med stora skulder.
– Det går inte att fortsätta att driva en verksamhet som går med förlust. Vi var tvungna att hitta på något för att kunna fortsätta, säger Maria Holmstedt.
Paret hörde talas om en gård i Partille utanför Göteborg som hade startat ett eget mejeri. Gården säljer mjölken i en automat, så kunderna får ta med sig egna glasflaskor och fylla på. Och ansvarar då själva för att förpackningen är ordentligt ren. Den mjölken är inte homogeniserad, det vill säga att mjölken och grädden inte är separerad. Vilket innebär att mjölken har sin naturliga fetthalt på cirka 4,2 procent.
– Vi åkte dit och tittade. Men sedan fick vi nys om en annan typ av mejeri, ett containermejeri på Öland som är mer avancerat än mejeriet som Partillegården använder. Det går exempelvis att reglera fetthalten på mjölken. Vi åkte dit och tittade och bestämde oss för den modellen, säger Maria Holmstedt.
Växa i sin egen takt
Mejeriet levererades i våras och står nu uppställt på gårdsplanen. Där inne pastöriseras, separeras och förpackas mjölken. Det finns även ett kyllager. Obehöriga får inte gå in och titta på grund av hygieniska skäl som regleras av livsmedelslagen.
– Vi har skyddsdräkter på oss när vi jobbar i mejeriet, berättar Maria Holmstedt.
Nu har mejeriet varit i drift i drygt tre månader och affärerna går strålande.
Gårdens kossor producerar mellan 1 500 och 2 000 liter mjölk per dag. Hälften går till det egna mejeriet, hälften till Arla.
– Vi har inte lämnat Arla helt, det är ett stort steg, säger Maria Holmstedt.
Andreas Holmstedt berättar att deras mejeri har kapacitet för 250 liter mjölk i timmen. Så hela kapaciteten utnyttjas inte.
– Mejeriet får växa i den takt det tar. Verksamheten är fortfarande ny och ska passas in i det övriga arbetet på gården. I dag tar mejeriet en heltidstjänst, vi kör ut mjölken till kunderna också, säger han.
Säljs i matbutiker
Gården har två anställda varav en bland annat hjälper till att leverera mjölken till flera matbutiker i närområdet.
– Frövi, Fellingsbro, Arboga, Lindesberg och Örebro. Vi har haft mycket stöd av Ica-handlaren i Frövi, det är delvis tack vare honom som vi vågade satsa på ett eget mejeri. Vi levererar även mjölk till två privata förskolor. Det är jättekul att de har valt närproducerad mjölk till barnen, säger Maria Holmstedt.
Att starta ett eget mejeri är en stor investering.
– Som vi hoppas få tillbaka på sikt, men det ligger långt in i framtiden, säger Andreas Holmstedt.
Ångrar inte satsning
Och det är många lagar och förordningar och nya arbetsmoment att sätta sig in i. Men Maria och Andreas Holmstedt ångrar inte att de vågade satsa.
– Absolut inte. Men att det har fungerat så bra för oss beror också på att vi tog över gården ganska nyligen och inte var så skuldsatta. Det är nog svårare för lantbrukare som har hållit på länge och fått stora skulder nu att dra igång ett nytt projekt, säger Maria Holmstedt.