– Det är inte naturligt att mötas så vi funderade på vad vi själva tycker är roligt? Eftersom vi båda är maniska odlare blev svaret givet, säger Christina Schaffer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När ETC Bergslagen hamnar mitt i odlingsbestyren är det fem vuxna och ett antal barn som vill lära sig mer om att så fröer i pallkragarna i anslutning till asylboendena. Samtalen förs på svenska efter förmåga med övergång till engelska då och då när rätt ord inte vill komma fram. Nu på söndag avslutas odlingskursen med en fest efter tio genomförda lektioner och Christina och Pelle har med sig vinblad tänkta för vinbladsdolmar till festen. Bladen tummas på och undersöks noga och Mohamed Bshar från Syrien är inte helt nöjd.
– De är för grova, menar han.
– De går att använda även om de inte är exakt likadana som hemma i Syrien, säger Hala Kokash från Syrien.
"Hemma i Sudan odlade jag frukter"
Efter hennes konstaterande återgår verksamheten till pallkragarnas växter. Under vintern har bland annat squash och solrosor drivits upp i krukor inomhus och nu måste de undvika för starkt solsken. På odlingsspråk ska de avhärdas.
– Det är precis som med människohuden, ovana växter ska inte utsättas för för starkt solsken till att börja med när de hamnar i sommarsolen, säger Christina Schaffer.
Andra växter som har planterats i pallkragarna är oregano, mynta, ringblomma, sockerärt och zinnia.
– Jag tycker att odling är intressant och jag får lära mig något nytt. I Syrien finns inga sådana här kurser, säger Amani Deep.
Hon får medhåll av Abdul Shukoor från Afghanistan och Khalid Ibrahim från Sudan.
– Det är bra att odla för det blir vackra växter samtidigt som jag lär mig svenska steg för steg, säger Abdul Shukoor.
– Det är en mycket bra kurs och vi får något att göra. Hemma i Sudan odlade jag olika frukter, säger Khalid Ibrahim.
Crossovermat
Kursledarna Christina Schaffer och Pelle Klingberg delar sin tid mellan Stockholm och en gård i Kopparberg. Christina Schaffer undervisar om hållbar samhällsutveckling på Institutionen för naturgeografi på Stockholms universitet och forskar på hållbar livsmedelsproduktion. Hon påpekar att båda arbetar ideellt med odlingskursen i Ställdalen och att den inte skulle ha gått att genomföra utan att fastighetsägaren Jimmy Hoppe hade ställt upp med pallkragar eller att de fått hålla till i Junis lokaler. Inte heller hade det varit möjligt utan att Trädgårdsföreningen i Kopparberg hade ställt upp med jord och fröer.
– På söndag är det avslutningsfest. Då blir det crossovermat med sill, köttbullar, falafel och inte minst vindolmar. Jag och min man kommer att hålla ett öga på hur det går med odlandet i pallkragarna under sommaren så får vi se om det blir någon fortsättning i höst, säger Christina Schaffer.