– Vi har varit tvungna att inrikta oss på enbart barnfamiljer, eftersom behovet är så stort. Många hade det svårt innan, men nu är behovet akut. Vi delar ut hundra matkassar i veckan och har hittills hjälpt ungefär 250 familjer, berättar Ylva Evensen, församlingsherde i Södertälje församling.
Kyrkan känner många av familjerna sedan tidigare och den entydiga bilden är att de fått det svårare genom coronautbrottet.
– Det här är baksidan av gig-ekonomin. Många som hade osäkra timanställningar gick från trettio timmar till tre på en vecka. De svarta jobben försvann direkt. Många av dem vi hjälper har dessutom en svår bostadssituation, säger Ylva Evensen.
Nya besökare
Svenska kyrkan har hittills själva bekostat matkassarna med 150 000 kronor och en lokal handlare sponsrade med hundra kassar. Nu behövs det sponsorer för att i första hand klara sommaren.
– Under sommarlovet försvinner skollunchen. Det är många föräldrar som nu måste lägga sina barn hungriga, säger Ylva Evensen.
Stockholms stadsmissions Unga station Vårberg är en social verksamhet riktad mot barnfamiljer och unga upp till och med 21 år i södra Stockholm. Även de märker att coronakrisen slagit hårt mot de som redan lever på marginalen.
– Dels har vi fått nya besökare som knackar på dörren men även de som förut deltog i våra öppna verksamheter har nu också sökt ekonomiskt stöd och rådgivning, berättar enhetschefen Jonna Alfvegren.
Cirka 500 portioner i veckan
Sedan coronaviruset bröt ut har organisationen delat ut matlådor varje dag, cirka 500 portioner i veckan. När portionerna tagit slut har de delat ut matkassar med torrvaror. Barnfamiljer där föräldrarna har osäkra anställningar drabbas på många sätt av coronakrisen, påpekar Jonna Alfvegren.
– Blir man sjuk och följer rekommendationerna och stannar hemma förlorar man inkomsterna. Om barnen måste stanna hemma så försvinner skollunch och mellanmål. Det blir dyrare att leva samtidigt som inkomsterna försvinner. Vi ser också att många har dyra andra- eller tredjehandskontrakt på sina bostäder. Det kommer att ta tid att reparera skadan för dem som hamnar i skuld eller förlorar sitt boende.
Mål är att nå 14 400 personer
Organisationen Islamic relief har också märkt att utsattheten ökat. De har en stödlinje på olika språk som utökades med en covid-19-insats i början av mars.
– Telefonerna gick varma direkt. Hjälpbehovet är långt större än vad vi kan klara av, säger Anes Cherigui, regionsamordnare väst Islamic relief Sverige.
Organisationen delar ut matpaket som består av cirka tolv kilo basvaror, hygienpaket och barnpaket med blöjor och välling i Stockholm, Malmö och Göteborg. Målet är att nå 14 400 personer, med fokus på barnfamiljer och kvinnor i utsatthet. Paketen bekostas av Radiohjälpen i en insats som pågår mellan april och juli. Men behovet av hjälp kommer att finnas kvar under lång tid, poängterar Anes Cherigui.
– Vi kan inte hjälpa alla och det är viktigt att samhället mobiliserar. Nu är vi på väg in i en lågkonjunktur och de som redan var utsatta har fått det svårare. Vi ser också att det finns de som hamnat i utsatthet som inte var det innan. Det är nu vi måste planera för framtiden.