Socialtjänsten har svårt att hantera den ökande arbetsbelastningen. Enligt både de anställda och facket så är det största problemet att de socialarbetare som har skaffat sig den erfarenhet som krävs för att fatta de svåraste besluten, väljer att arbeta med mindre betungade uppgifter.
När Henric Elgstrand tog socionomexamen blev hans första jobb, liksom för många andra, att arbeta med utredningar.
– Jag kan i efterhand säga att det arbete jag gjorde var under all kritik. Man har så extremt dåliga förutsättningar för att faktiskt hjälpa människor. Det handlar i praktiken mest om att släcka bränder. De som skriker högst får också mest hjälp, säger Henric Elgstrand.
”Mådde sjukt dåligt”
Han berättar att han kände sig otillräcklig och att arbetet följde med honom hem.
– Jag mådde sjukt dåligt. Jag låg och grät hela nätterna och kunde inte sova. Det blev ohållbart till slut, så jag gick vidare till annat arbete inom socialtjänsten, säger Henric Elgstrand.
Ove Carlsson är regionombud för fackförbundet Akademikerförbundet SSR. Han bekräftar att det här är ett generellt problem.
-– De som i princip kommer direkt från skolbänken får ta de tuffaste juridiska besluten, som omhändertaganden eller tvångsbehandling av barn. Man måste fråga sig hur bra kvaliteten i de här besluten blir, säger Ove Carlsson.
Enligt Örebro kommuns arbetsrutiner måste man ha två års arbetserfarenhet för att få fatta svårare beslut. Men Henric Elgstrand säger att detta är en formalitet.
– I praktiken baseras ju dessa beslut, om till exempel tvångsomhändertagning, på det beslutsunderlag som de nyutexaminerade socialsekreterarna har tagit fram, säger han.
De som arbetar inom socialtjänsten har ett så kallat tjänsteansvar, vilket innebär att de är ansvariga för sina beslut och också kan bli straffade för dem om de har gjort fel. I värsta fall kan man dömas till fängelse.
– Andra yrkesgrupper som har tjänsteansvar har betydligt högre lön. Jag tror att det handlar om att de människor som berörs av socialtjänsten är de som är mest utsatta i samhället, de som har minst förmåga att göra sina röster hörda. Därför räknas de inte, säger Henric Elgstrand.
Åtgärder behövs
Socialchef Susanne Bergström håller med om att det är ett problem att man har svårt att rekrytera erfarna socialarbetare. I samband med att man gör en analys av vad den stora ökningen av utredningar beror på, utreder man också vilka åtgärder som behöver göras för att få de mer erfarna socialarbetarna att vilja jobba med de svåraste fallen.
– Vi tittar på hur man kan avlasta dem som jobbar med utredningar. Man kanske måste omfördela arbetsuppgifter eller ta bort onödiga uppgifter som att hantera kopieringsmaskiner, bilar, telefoner och så vidare, så att de kan ägna sig åt sitt huvuduppdrag, säger Susanne Bergström.
Tror inte på löneökning
Att en löneökning skulle kunna vara ett sätt att underlätta tror hon inte på.
– Arbetsbelastningen blir ju inte mindre för att du får mer i lön, säger Susanne Bergström.
Från fackligt håll menar man däremot att lönevillkoren är avgörande.
-– En socialarbetare kan i dag behålla samma lön men välja betydligt mindre påfrestande arbetsuppgifter, som till exempel förebyggande verksamhet. Det är inte ett särskilt svårt val att göra. Man måste motivera folk att tycka att det är värt att vara kvar och jobba med de här tunga utredningarna, säger Ove Carlsson, Akademikerförbundet SSR.