Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL säger att kampanjen är ett sätt att förmedla känslan av hur staden upplevs.
– Om man har någon typ av funktionsnedsättning så finns det vissa stadsdelar som är mer eller mindre utestängande, CP-fria zoner, säger han.
Haga är enligt GILs kampanj en av de största zonerna med dålig tillgänglighet i staden.
– Man är snabb från kommunens sida att lyfta fram Haga som stadsdel. Men på Haga Nygata finns det inte ett enda kafé eller en restaurang som jag kan ta mig in på själv, säger Anders Westgerd.
"Ganska osmart"
Även om Haga sticker ut, så betonar Anders Westgerd att stora delar av städerna, både i Sverige och resten av Europa har dålig tillgänglighet. GIL har medvetet valt att förlägga sin aktion i anslutning till EU-valskampanjen som just nu går in på slutspurten på Järntorget.
– Det är en fråga som är eftersatt inte bara i Sverige utan runt om i Europa. 21 procent av Europas invånare har någon typ av funktionsnedsättning. Det är ganska osmart att inte ta de här frågorna på större allvar. Det är bättre att bygga samhällen som inkluderar och låter alla vara med. Det vi vill är att vara produktiva samhällsmedborgare.
GIL anser inte att politikerna i Göteborg tar frågan på allvar. I kampanjen ingår också en sajt med en namninsamling som ska lämnas över till kommunfullmäktige. Anders Westgerd säger att mycket behöver göras för att Göteborg ska bli en stad för alla.
– Framförallt behöver man gå från ord till handling. Staden har många policys och handlingsdokument men det märks inte så mycket i det vardagliga livet att man tar frågan om tillgänglighet på allvar, säger han.
GIL efterlyser praktiskt handling och att människor med funktionshinder själva får vara med och dela sina erfarenheter när det kommer till stadsplanering. Frågan om tillgänglighet behöver bli en mer självklar del i det politiska och kommunala arbetet, menar kooperativet.
– Vi är trötta på att ständigt komma på undantag. Det är en mänsklig rättighet att kunna röra sig fritt i samhället. Det går att göra smarta lösningar som funkar för alla. Vi säger inte att man ska cementera hela Haga. Man kan göra gångstråk som gör att man kan ta sig fram även om man har barnvagn, rullstol eller rullvagn, säger Anders Westgerd.