Farida al-Abani, 32 år, Stockholm
Bakgrund: Gick med i Unga feminister 2013, blev partiledare 2019. Aktiv inom nykterhetsrörelsen och är sedan 2020 generalsekreterare för Svenska sällskapet för nykterhet och folkuppfostran. Hon har även varit styrelsemedlem i Streetgäris.
Yrke: Folkhälsovetare
Valet 2014 blev en jordskredsseger för Feministiskt Initiativ. Partiet fick 5,3 procent i EU-valet och drygt 3 procent av väljarna la sin röst på dem till riksdagsvalet. Framgången varade dock inte länge, sedan dess har FI tappat många medlemmar och nästan hälften av väljarna (46 procent) har gått över till V. Farida Al-Abani är självkritisk, men samtidigt hoppfull.
– 2014 var ett undantagsår eftersom många var engagerade. Vi fick en stor medlemsökning på kort tid, något partiet inte kunde hantera organisatoriskt. Vi hade ingen idé om hur man jobbar långsiktigt med medlemmarna. Det handlar ju inte bara om att bli fler, men också ta hand om dem som väljer att bli medlemmar.
Farida Al-Abani tillträdde som partiledare 2019, då tillsammans med Gita Nabavi som avgick året därpå. Hon kom till Sverige som treåring från Libyen och är i grunden hälsovetare.
– Jag gick med för att det kändes som en ny och positiv kraft som mötte kraven jag hade. Partiet kändes välkomnande och man behövde inte ha en bakgrund i partipolitiken för att få vara med och göra sin röst hörd.
Du har länge engagerat dig för pensionsfrågor - varför?
– Jag har alltid intresserat mig för de saker som påverkar våra livsval. Pensioner är något som påverkar hela vägen: vilken utbildning eller bakgrund ens föräldrar och morföräldrar har spelar roll exempelvis. Att inte vara född i Sverige märks i pensionen. Pensionsfrågan synliggör mycket av samhällets brister.
En del av den kritik FI fått handlar om bristen på en ideologisk vision. Vart står FI på höger-vänster-skalan?
– Jag skulle sagt att vi är ganska eniga i partiet om vart vi står, men det har funnits en rädsla att kommunicera det utåt med risk att skrämma bort dem som inte identifierar sig som vänster. Vi är ett GAL-vänster-parti, vi har en annan syn på gränspolitik och migration än Vänsterpartiet exempelvis. Men vår fördelningspolitik är vänster helt klart, säger hon.
Ni beskriver ofta er ideologi som ”FI-ideologi” - vad innebär det?
– FI-ideologi är ingenting vi själva har snickrat ihop, det är snarare ett ihopkok av en massa olika politiska teorier. Man kan säga att FI vilar på fem pelare: demokrati, dekolonialitet, intersektionalitet, omsorg och fred. Alla dessa saker hänger ihop, exempelvis vår syn på arbetslinjen, det hänger för oss ihop med omsorg. Att man ska se hela människan och hela livet. Vi tror inte på full sysselsättning för sysselsättningens skull
På vilket sätt bör tanken på omsorg hänga ihop med arbetsmarknadspolitiken?
– Vi lever i ett arbetssamhälle där vi utgår ifrån att man ska vara frisk, funktionell, gått en bra utbildning, har en heltidslön. Vi kritiserar det då vi inte anser att det är realistiskt, vårt mående och folkhälsan ska gå först. Därför vill vi exempelvis ha kortare arbetstid med full lön. Vi tror inte på heltidsnormen.
Varför tror du att FI inte sitter i riksdagen?
– Vi har nog haft ett för stort fokus på riksdagen vilket också gjort folk besvikna när det inte gått hela vägen. Dessutom är många oroliga för de olika konstellationerna som kan uppstå och väljer därför att rösta på ett säkert kort. Jag förstår att många känner att de inte har råd att rösta på oss, och därför kan jag inte heller uppmana väljare att göra det - även om 2 procent hade varit bra för oss. Vår strategi kommer hädanefter vara att satsa på att bygga upp långsamt.
Håller du med om att Sverige har en feministisk regering?
– Om det är feminism så är det inte min feminism. Mycket har förändrats till det bättre, exempelvis samtyckeslagen. Men det är ju inte regeringens förtjänst, det är civilsamhället som pushat på den lagförändringen. Men mycket går för långsamt, som införandet av ett tredje kön. Jag har inte heller hört regeringen prata särskilt mycket om den ökade risken för våld i nära relationer under pandemin.
Tillsammans med Teysir Subhi är du valberedningens förslag till ny partiledare – hur känns det?
– Jag blev så glad när jag såg att Teysir kandiderar. Jag följt henne länge även utanför partipolitiken. Dels uppskattar jag hennes ideologiska riktning och hur hon driver politik, men också hennes förmåga att både tala och engagera. Jag tror vi kommer att komplettera varandra bra.
3 snabba frågor
Är svenska män talibaner?
– Nej, ingen är väl som någon annan grupp.
Kulturtips för feministiskt uppvaknande?
– Feminism for the 99 a manifest, den finns tillgänglig gratis på nätet och är en bra första bok.
Vem är din feministiska förebild?
– Många olika, men om jag måste välja någon så är det min mamma.
Teysir Subhi, 33 år, Göteborg
Familj: 7-årig son, fästman, mamma och syskon
Yrke: Högstadielärare, tidigare journalist
Bakgrund i Fi: Medlem sedan 2017, sitter i Göteborgs kommunfullmäktige sedan 2018, partiets civilpolitiska talesperson
Teysir Subhi blev partipolitiskt aktiv för fyra år sedan, då hon gick med i Fi. Men hon hade redan skaffat sig både kunskap om ideologi och politiska teorier och erfarenhet av gräsrotsarbete på andra sätt.
– Jag är nyhetsknarkare. Om du frågar min mamma vad jag tyckte mest om att göra som barn så säger hon ”titta på nyheterna”. Jag tittade på Al Jazeera, CBS 60 Minutes… Andy Rooney var min Bolibompadrake, säger hon och skrattar.
Praktiska kunskaper fick hon genom att arbeta med flyktingar och för att få en streetbasketplan på Heden i Göteborg.
Det är praktisk politik som Teysir Subhi är intresserad av: mer verkstad – mindre snack.
– Politik ska vara enkelt att förstå. Jag är en lösningsinriktad person med erfarenhet från olika branscher. Jag ser ett problem och vill arbeta för en lösning, inte fastna i ideologiskt trätande.
Hon tror att det är så Fi kan nå ut till potentiella nya medlemmar och väljare.
– Vi ska inte prata över huvudet på väljarna. Det har vi brustit i innan. Då kan vi uppfattas som elitistiska.
Hon menar också att de måste bli bättre på att nå ut utanför sina egna filterbubblor.
– Det är viktigt att inte bara tala till de redan frälsta. Majoriteten av väljarna befinner sig utanför.
Förslag till ny partiledare
Feministiskt initiativ håller sin digitala kongress den 26-28 mars. Teysir Subhi är tillsammans med nuvarande ordföranden Farida al-Albani valberedningens förslag till ny partiledare. Fi:s stadgar öppnar för 2-3 ordföranden.
– Jag tror att vi kan komplettera varandra. Jag kanske är mer framåt, mer verkstad, medan Farida är mer analytiskt lagd. Jag tror att det ger en stabil grund att stå på tillsammans. Jag tror att vi kan göra ett väldigt bra jobb.
Pandemin har gjort tydligt att Fi:s politik behövs, tycker Teysir Subhi.
– Är det något pandemin har visat så är det värdet i våra samhällsfunktioner. Strukturella problem som dåliga arbetsvillkor för kvinnor, trångboddhet, brister i skolan har synliggjorts och visat hur illa förberedda vi varit. Och det är inget nytt. New public management och nedskärningar har pågått i fyra decennier.
Hon vill se en ökad beredskap inför eventuella kommande pandemier, i form av en stark välfärdsstat med goda arbetsvillkor i den offentliga sektorn och utan strukturell rasism.
– Det är stora regionala skillnader i vården i dag, bland annat syns det på skillnaderna i hur långt olika regionerna lyckats vaccinera. Vi behöver stoppa privatiseringarna i vård och omsorg.
”Skiter inte i riksdagsvalet”
Fi:s framtidskommission som i januari rapporterade hur de tycker partiets ska jobba framåt, menar att fokus bör ligga mer på lokal och regional nivå än på riksdagsvalet under nästa år. Teysir Subhi håller med.
– Det handlar inte om att skita i riksdagsvalet. Men det är i kommunerna folk bor och lever. Den politik som drivs där är den som påverkar oss mest. Det är så andra partier växt, genom att skapa förtroende där man påverkar folks vardag. Vi är här för ett långsiktigt arbete.
Teysir Subhi tycker sig se en förändring i hur människor ser på feministiska rörelser, bland annat efter revolutionerna i Sudan, Bolivia och Honduras, där feministiska grupper börjar ta plats i uppbyggandet av länderna.
– Folk börjar inse att feminism och #metoo inte är en modefluga utan hur vi behöver organisera samhället. Det räcker inte att som politiskt parti tänka att bara vi säger att vi är ett antirasistiskt och feministiskt parti så är vi det. Man måste visa det aktivt i sin politik.
3 snabba frågor
Är svenska män talibaner?
– Du tänker på Gudrun Schymans uttalande? Svaret är självklart inte.
Kulturtips för feministiskt uppvaknande?
Jag skulle vilja rekommendera Anna Ardins bok I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål. Den har fått mig att att tänka på hur förblindade många var i samband med Wikileaks och hur samhället har förändrats efter #metoo.
Vem är din feministiska förebild?
– Får man säga sin pappa? Min pappa pratade mycket om kvinnors obetalda arbete och var jämställd i hemarbetet. Han var 30-talist och fick mig att inse att feminism inte är en generationsfråga. Och Angela Davis och Chandra Talpade Mohanty.