Bara månader efter det senaste språkrörsvalet i Miljöpartiet kan det alltså bli dags igen. Dagens ETC listar dem som kan komma att ta över när Märta Stenevi lämnar.
Talar för: Också denna före detta kulturminister omhuldas i partiet, inte minst bland gräsrötter. Detta trots – eller kanske på grund av – att hon valdes till partisekreterare mitt under MP:s allra djupaste kris 2016. Då hade först bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå, sedan språkröret Åsa Romson och stämningen i partiet befann sig på Norénpjäsnivå.
Talar emot: Tackade nej när Isabella Lövins efterträdare skulle utses
Önskedrömmen: Alice Bah Kuhnke
52 år
Talar för: Ingen nu aktiv miljöpartist har samma stjärnstatus som EU-parlamentarikern och den före detta kulturministern. Åtskilliga miljöpartister som suktar efter hennes karisma och välsmorda munläder kommer uppmana henne att kliva fram när partiet är i störst behov av en frälsare.
Talar mot: Har slagit ner sina pålar i Bryssel och tackade med emfas nej när Isabella Lövins efterträdare skulle utses. På tisdagsmorgonen meddelade hon på Instagram att hon tackar nej.
Arvtagaren: Annika Hirvonen
34 år
Talar för: Som migrationspolitisk talesperson är hon van vid tuffa debatter. I samband med förhandlingarna om den nya utlänningslagen vann hon stor respekt i partiet både för sina mediala framträdanden och envishet i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Märta Stenevis stora projekt som språkrör var att vid sidan om miljö- och klimatfrågorna försöka öka partiets förtroende i frågor kring social rättvisa. Om partiet söker en avtagare till Stenevi som vill fullfölja den linjen kan Annika Hirvonen ligga bra till.
Talar emot: Är liksom det manliga språkröret Daniel Helldén (som visserligen gärna framhåller att han är född i Luleå) från Stockholmsområdet.
Miljöaktivisten: Rebecka LeMoine
33 år
Talar för: Estradpoeten och biologen som kryssades in i riksdagen 2018 är miljörörelsens bästa kompis. Under den tid när miljöaktivister knorrade över MP:s eftergifter som motorvägsprojekt och sålda kolgruvor satt Rebecka LeMoine i Greenpeaces gummibåt och prisades av WWF för att hon fått fart på firandet av FN:s dag för biologisk mångfald.
Talar emot: Har än så länge hållits borta från de tyngsta uppdragen och saknar i princip erfarenhet från andra politikområden än miljö och klimat.
Mångsysslaren: Åsa Lindhagen
43 år
Talar för: Hon har ett brett politiskt CV med tid i riksdagen och i regeringen som jämställdhetsminister och finansmarknadsminister. Nu har hon valt att axla miljö- och klimatfrågan som borgarråd i Stockholm. Van vid rödgröna samarbeten alltså både på nationell och lokal nivå, vilket kan borga för ett starkare miljöparti om det blir en rödgrön regering efter valet.
Talar emot: Även hon är Stockholmsbaserad och det kan blir för mycket för det gröna partiet att ha två Stockholmsprofiler i toppen.
Klimatkandidaten: Elin Söderberg
39 år
Talar för: Kommer från Västerbotten och är partiets talesperson för klimat och landsbygd, två frågor som många i partimedlemmar tycker att partiet behöver hitta tillbaka till efter att ha beskyllts för att vara ett parti för storstadsbor. Kom på tredje plats 2021 när Märta Stenevi valdes, så hyfsat populär.
Talar emot: Är trots att klimatet ska vara Miljöpartiets huvudfråga fortfarande relativt okänd för väljarna.
Maktspelaren: Janine Alm Ericson
50 år
Talar för: Har bred politisk erfarenhet som ingen annan. Är ekonomisk-politisk talesperson och har tidigare varit gruppledare i riksdagen, statssekreterare och utrikespolitisk talesperson. Sitter dessutom i partistyrelsen.
Talar emot: Att hon kan uppfattas som maktspelare kan tala emot att hon väljs av ett parti som gillar underdogs. Elaka tungor menar att hennes politiska profil inte är lika tydlig som hennes maktambitioner.
Bubblaren: Ulrika Westerlund
51 år
Talar för: Ny i partiet och ny i riksdagen men har lång erfarenhet av att skapa opinion och leda stora organisationer som RFSL. Sitter nu i socialutskottet med fokus på socialtjänst, sjukvård och har startat ett nytt partiöverskridande nätverk i riksdagen för hbtqi-frågor. Kan därmed komplettera Daniel Helldéns fokus på klimatfrågor.
Talar emot: Är som sagt ny i både partiet och riksdagen.