Fram tills i torsdags såg allt ut att vara klart – Susanna Gideonssons efterträdare och LO:s nya ordförande skulle heta Pim van Dorpel. Men i sista stund hoppade han av. Nu står striden istället mellan ett gäng erfarna facktoppar.
Arbetet med att ta fram en ny ordförandekandidat har pågått i månader. När Pim van Dorpel väl presenterades som valberedningens förslag för bara en och en halv vecka sedan var många överraskade – den vice ordföranden i Hotell- och restaurangfacket ses lite som en doldis och hade inte förekommit i förhandsspekulationerna. Men valberedningen var nöjda. Med Pim van Dorpel och de övriga som föreslogs till styrelsen skulle LO få en efterlängtad föryngring och förnyelse. Men så i torsdags, två dagar före kongressens ordförandeval, hoppar Pim van Dorpel av.
– Jag har efter samtal och ytterligare betänketid beslutat att jag inte längre står till valberedningens förfogande. Det är av privata skäl, säger han i ett pressmeddelande.
En process som beskrivits som utmanande och stökig för LO:s valberedning försvåras nu ytterligare, minst sagt. Men om inte valberedningen vaskar fram någon ny doldis lär valet stå mellan ett gäng rutinerade facktoppar. Dagens ETC listar alternativen.
De kan bli LOs nya ordförande:
Malin Ackholt
Nämndes tidigt som ett av de självklara alternativen. Hotell-och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt har även själv gått ut med att hon står till förfogande. Att hon har lång erfarenhet talar till hennes fördel – hon har suttit i LO:s förbundsledning i hela 19 år. Och som en källa med insyn sa till Dagens ETC i mars, ses hon som någon som kan ena, eller i alla fall hålla ihop, de relativt splittrade LO-kollektivet. Men spekulationerna om Malin Ackholt som ny LO-ordförande har också lett till starka reaktioner bland HRF-medlemmarna. Källor inifrån HRF har beskrivit henne som en facklig ledare som hellre äter lunch med arbetsgivarna än står på barrikaderna.
Johan Lindholm
Även han en av de första förhandsfavoriterna. Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, omtalades redan inför förra ordförandevalet som en möjlig kandidat. Han ses kanske mer än någon annan som stridbar och handlingskraftig, men däremot som mindre diplomatisk. Vissa uppfattar honom sannolikt som lite för radikal, och inte som en enande kraft. Även hans ålder lär tala emot honom. Han är 60 år och kan om han vill gå i pension om tre år. Valberedningen har dessutom varit tydlig med att de gärna ser föryngring.
På lördagsmorgonen meddelade LO:s valberedning att Lindholm är deras förslag.
Elisabeth Brandt Ygeman
För bara två veckor sedan började det spekuleras i att LO:s nya ordförande kan heta Elisabeth Brandt Ygeman. Enligt Dagens Arena menade flera källor att hon är det hetaste namnet.
– Hon anses vara en person som kan samla ihop det här gänget. Jag tror att det är en fördel att hon jobbar som kanslichef, sa en källa.
Elisabeth Brandt Ygeman är idag kanslichef på LO men har lång facklig bakgrund, bland annat som förste vide ordförande för Handels. Hon har också varit LO:s valledare och under många år arbetat som chef för LO-distriktet i Stockholms län.
Malin Ragnegård
Ett av namnen som tidigt lyfts som kandidat till ny ordförande. Hon leder idag LO:s allra största förbund, Kommunal, och får även hon sägas ha gedigen erfarenhet. Ordförandeposten har hon haft i två och ett halvt år, och innan dess var hon vice ordförande för Kommunal. Det som talar emot Malin Ragnegård är dock att det är högst tveksamt om hon vill lämna sitt förbund. Enligt källor till Dagens ETC vill hon det inte.
Gabriella Lavecchia
Gabriella Lavecchia har suttit som ordförande för Seko i snart tre år, efter fyra år som vice ordförande. Därmed är hon den första kvinnan att leda Seko. Kanske kan hon också bli den tredje att leda LO. Hon ses inte som den mest givna kandidaten, men har ändå nämnts som ett högst möjligt alternativ. Hon beskrivs som stridbar, och hör precis som Johan Lindholm till 6F-förbunden.