Efter Muharrem Demiroks avgång är spekulationerna redan igång om vem som ska bli nästa partiledare för Centerpartiet. Blir det favoriten bland gräsrötterna, den största utmanaren eller den erfarna bondeledaren?
Emil Källström från Örnsköldsvik är många centerpartisters våta dröm, inte minst bland dem till höger i partiet. När Januariavtalet ingicks med Socialdemokraterna var Källström emot, men han var sedan lojalt med och genomförde det i egenskap av ekonomisk-politisk talesperson. När Annie Lööf avgick ville Källström – som idag finns i näringslivet – inte kandidera. Frågan är om han i dagens krisläge för partiet kan lockas tillbaka.
Bondeledaren: Anna-Karin Hatt, 52.
Anna-Karin Hatt
Bild:
Henrik Montgomery/TT
När Maud Olofsson i juni 2011 meddelade sin avgång stod striden om vem som skulle ta över mellan tre personer. Annie Lööf drog det längsta strået, medan Anders W Johnson blev vice partiordförande och Anna-Karin Hatt fick nöja sig med tre olika ministerposter i Reinfeldts alliansregering. Efter det gick Hatt till näringslivet där hon bland annat varit vd för Almega. Sedan 2019 är hon vd för Lantbrukarnas riksförbund, ett av de finaste uppdrag man kan ha som centerpartist. Är det dags att kandidera igen nu, fjorton år senare? Enligt uppgifter till Expressen ska hon vara intresserad. Och enligt många inom C är det en drömkandidat som anses ha förmågan att ena partiet.
Lurar i vassen: Ulrika Liljeberg, 55.
Ulrika Liljeberg
Bild:
STEFAN JERREVANG/TT
Den rättspolitiska talespersonen Ulrika Liljeberg får ses som en av favoriterna om Emil Källström inte kan övertalas. Till skillnad från Demirok är hon, som före detta kommunalråd i Leksand, rotad på den landsbygd där partiet 2022 förlorade åtskilliga väljare. Som andra vice ordförande har hon varit en del av Demiroks partiledning – men enligt uppgifter utan att stå helhjärtat bakom honom.
Agitatorn: Martin Ådahl, 55.
Martin Ådahl
Bild:
Jakob Åkersten Brodén/TT
Den riviga debattören och ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl är en av partiets främsta profiler. Eftersom han är en allierad med Demirok och impopulär bland hans kritiker förefaller det dock osannolikt att han är aktuell som efterträdare i dagsläget.
Valvinnaren: Emma Wiesner, 32.
Emma Wiesner
Bild:
Viktoria Bank/TT
En av Centerpartiets två Europaparlamentariker sedan Fredrick Federleys avgång 2011, där hon sitter i miljö- och klimatutskottet samt fiskeriutskottet.
Kandiderade till partiledare efter Annie Lööf 2022, då hon lyfte viljan till tydlighet kring liberal sakpolitik, snarare än att vara emot andra partier. Är brett omtyckt och anses ha bidragit till framgångarna i EU-valet i fjol.
Maktspelaren: Elisabeth Thand Ringqvist, 53.
Elisabeth Thand Ringqvist
Bild:
Caisa Rasmussen/TT
Civilekonom från Jämtland som var med i slutstriden i förra partiledarvalet, då hon var ungdomsförbundet CUF:s kandidat. Att hon är sugen på uppdraget är alltså uppenbart. Möjligen lite väl sugen. Ses som en maktspelare som är omstridd internt efter uppgifter om negativt kampanjade mot övriga kandidater i partiledarstriden 2023.
Har bred erfarenhet från näringslivet, bland annat som vd för Företagarna och ordförande för Skärgårdsstiftelsen. Har jobbat nära Maud Olofsson.
Övriga namn som nämns i spekulationerna: Rickard Nordin, Alireza Akhondi, Daniel Bäckström, Helena Lindahl.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.