BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur ser Socialdemokraterna på närvaro i kommunfullmäktige?
– Närvaron är jätteviktig. Det är något som vi från partiets sida kommunicerar både före valet och under mandatperioden. Skulle det vara så att en ledamot har hög frånvaro så har vi ett resonemang om vad frånvaron beror på. De här tre personerna är inga okända fall för oss. Det är frånvaro som vi har pratat om, säger Olle Vikmång, ombudsman för Socialdemokraterna i Norrköping.
Enligt honom görs en bedömning av frånvaron från fall till fall och partiet har en fortlöpande dialog med de ledamöter som är frånvarande, om varför och hur de ska gå vidare.
– Ibland kan frånvaro bero på nytt jobb, eller på tillfälliga studier på annan ort. Då kan det vara acceptabelt med mer frånvaro. Om det blir uppenbart att någon av ren slentrian uteblir är det inte mycket alls som accepteras, men vi som parti kan inte avsätta någon utan ledamoten själv måste kliva åt sidan, säger Olle Vikmång.
Hänsyn tas även till personens engagemang i partiet och kunskaper hen har som anses viktiga för partiets arbete.
Kombinera jobb med kommunfullmäktige
När ETC Norrköping ringer upp Pontus Georgsson (S) för att ta reda på vad hans nästan totala frånvaro från kommunfullmäktiges möten beror på blir svaret kort.
– Jag har precis skickat in ett brev om att jag ska sluta. Jag har inte haft möjlighet att vara med på ett tag. Det beror på mitt arbete. Jag jobbar i Stockholm så jag har inte tid, säger han.
Jobbet i Stockholm fick dock Pontus Georgsson precis i början av mandatperioden.
Vad har gjort att du väntat tills nu med att avsäga dig uppdraget?
– Jag har avvaktat för att se om det skulle kunna gå att kombinera bättre med det nya jobbet, sedan har jag dragit på att säga ifrån mig mitt uppdrag. Men det är på gång. Men jag vill inte gå in på alla skäl till att jag inte avsagt mig uppdraget tidigare ärligt talat, för jag har haft lite bekymmer privat som har gjort att jag inte haft ork att ta tag i det, säger Pontus Georgsson.
Håkan Liljeblad (S) uppger även han att det varit svårt att kombinera jobbet med kommunfullmäktige. Han har varit närvarande på tre av 32 möten.
– Jag jobbar nationellt och far land och rike runt. Vi är två i familjen som sitter i kommunfullmäktige och vi har barn. Det är inte alltid jättelyckad kombination, säger han.
Samtidigt poängterar han att de ledamöter som inte dyker upp mötena inte heller får någon ersättning och att de har haft en dialog inom partiet gällande hans frånvaro där de gemensamt kommit fram till att han ska behålla platsen ändå.
– Själva arbetet i fullmäktige är ju en sak, sedan finns ett stort arbete i att prata med andra människor och politiker, ställa upp på intervjuer och så vidare och sådant gör jag ganska mycket. Det är klart att om du går på möten är möjligheten att påverka större givetvis, men man lever inte i ett vakum även om man inte går på kommunfullmäktige, säger Håkan Liljeblad som förutom att vara ledamot i kommunfullmäktige sitter i Norrköping airports bolagsstämma och i styrelsen för Kommunalförbundet räddningstjänsten östra Götaland.
”Valda ledarmöten ska vara på plats”
I grund och botten tycker han dock att valda ledamöter ska vara på plats. Håkan Liljeblad har suttit i kommunfullmäktige sedan 2002 och fram till denna mandatperiod hade han den tid det krävde och en hög närvaro, enligt honom själv. Nu finns dock inte tiden längre och i nästa års val kommer han inte att kandidera till kommunfullmäktige.
– Nej, det kommer jag inte. Det blir jättesvårt för mig att dedikera den tiden till det, säger Håkan Liljeblad.
Hög frånvara i flera partier
Även ledamöter från andra partier har hög frånvaro från kommunfullmäktiges möten. Miljöpartiets Martin Nyberg har precis som Socialdemokraternas Maria Sayeler endast deltagit på sju av 32 möten. Sverigedemokraternas Olle Felten, som även sitter i riksdagen, har deltagit på åtta möten. Därefter kommer ett stort spann ledamöter som varit med på omkring 25 av de 32 mötena, och sedan 13 ledamöter som har hundra procents närvaro. Till de sistnämnda hör bland andra kommunalråden Mona Olsson (V), Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C) och Sophia Jarl (M).
Jirina Klevstigh (S) flyttade till Prag. Karin Forell (SD) fick kicken från partiet sedan hon jämfört migranter med grisar. Orsaken till att ledamöter lämnar sina poster i kommunfullmäktige varierar kraftigt.
Hittills under mandatperioden har 15 ledamöter lämnat sitt uppdrag i kommunfullmäktige, enligt statistik från Valmyndigheten. Fyra av Sverigedemokraternas ledamöter har lämnat, fyra från Moderaterna, tre från Socialdemokraterna, två från Liberalerna, en från Miljöpartiet och en från Vänsterpartiet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Gunilla Hellberg (SD) lämnade sin post i fullmäktige innan hon ens hunnit börja.
– Jag fick arbete i EU-parlamentet där jag har jobbat som politisk rådgivare. Nu är det uppdraget avslutat. Om jag ska kandidera till fullmäktige på nytt i nästa val har jag inte bestämt ännu, säger hon.
Jämförde flyktingars spädbarn med grisar
När partikollegan Karin Forell avgick i början av 2016 var det en helt annan situation. I ett uttalande jämförde hon flyktingars spädbarn med grisar och efter några turbulenta dagar fick hon kicken från samtliga uppdrag inom partiet.
Jirina Klevstigh (M) var andre vice ordförande i kommunfullmäktige och andre vice ordförande i socialnämnden fram till och med hösten 2016 då hon flyttade till Prag. Även det Lars Ahlm, tidigare moderat oppositionsråd, lämnade sina kommunala uppdrag mitt under mandatperioden. Han uppgav privata skäl som orsak.