BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var i början av 2006 när P2 delade ut sitt fina pris Jazzkatten. Och återigen var alla som vann – och alla som satt i juryn – män. Precis som varje år innan. Då blev det en måttet-är-rågat-känsla för Lina så hon bestämde sig för att starta Impra, berättar Anna Lundqvist som i dag är ordförande för den riksomfattande föreningen.
Impra har växt mycket och varit med och påverkat ännu mer under de tio år som har gått. Det är ett nätverk av musiker och en förening som kartlägger och synliggör kvinnliga musiker, erbjuder utbildning och seminarier, ordnar diskussioner och är en plattform för att nå ut.
– Målet är en jämställd jazzscen. De första åren var vi på alla konsertarrangörer, tidningar, jurygrupper, festivalarrangörer och musiker som ett finger i ögat. Vi satte en lupp på hur det ser ut och försökte påverka.
I dag helt jämställt pris
För ungefär fem år sedan kom vändningen när folk aktivt började höra av sig till Impra i stället för tvärtom. Det allmänna medvetandet hos folk hade ökat, menar Anna Lundqvist.
– I dag är Jazzkatten ett helt jämställt pris med 50/50-könsfördelning i juryn och det har blivit många fler kvinnliga pristagare. Tidningarna skriver mycket mer om kvinnliga musiker och det finns mycket fler kvinnliga instrumentalister på utbildningarna och kvinnor som går i bräschen för nydanande musik.
Lina Nyberg, som alltså var med och grundade Impra för tio år sedan, är en av Sveriges mest framstående sångerskor och kompositörer inom jazzen. Hon menar att föreningen har betytt mycket både för musiklivet i stort och på ett personligt plan.
– Det har betytt oerhört mycket för mig, inte minst ur ett nätverksperspektiv. Jag var 36 år och kände att jag knappt hade några kvinnliga kollegor alls då. Genom Impras nätverk har jag lärt känna massor av andra musiker och kompositörer. Jag har fått fler kollegor. Och överlag har vi betytt mycket i jazzlivet, som var väldigt mansdominerat då. Det är inte riktigt så nu. Alla har blivit mer medvetna, säger hon och fortsätter:
– Ett problem som fortfarande är aktuellt för många unga musiker är hur man blir bemött på utbildningar. Att inte tas på allvar. Man får kommentarer om att man inte har gjort musiken själv, utan ens pojkvän. Man blir ifrågasatt och det påverkar en mycket. Det är tragiskt. De strukturella problemen är väldigt tärande. Hela genren jazz är ju åsidosatt redan från början, vilket medför att det blir ännu svårare att få uppmärksamhet för de här problemen. Då är det bra att vi finns som ett nätverk som kan belysa det och hjälpa varandra. Egentligen har vi ju som mål att inte behöva finnas.
"Nu finns fler som gör liknande saker"
Anna Lundqvist menar att det är ett brett fokus som har gjort att de har nått resultat.
– Vi kollade över var man kunde påverka och gick sedan på allt samtidigt. Jag tror att det är Impras styrka, att vi har varit på så många ställen samtidigt. Allt handlar ju om att förändra strukturer. Det är klart att vi har sett resultat. Impra var ju nästan ensamma när vi startade, nu finns det flera som gör liknande saker.
De senaste åren har initiativ och nätverk som Popkollo, Femtastic, Jämställd festival och Rättviseförmedlingen uppmärksammat den skeva jämställdheten inom musiken och på olika sätt försökt förändra den och visat på positiva alternativ.
– Impra var en av de första som fick genomslag och många tittade på hur vi hade gjort. Det är klart att vi känner mycket samhörighet mellan varandra. Vi driver ju samma kamp, alla som jobbar för jämställdhet. Allt handlar egentligen om en och samma sak: sluta ignorera kvinnor! Och vi säger aldrig nej till samarbeten. Vi vill hjälpas åt, ju fler vi är desto bättre, säger Anna Lundqvist.
På lördag håller Impra stor tio-årsfest på Kulturhuset Stadsteatern. Det blir konserter med bland andra Monica Dominiques Hammondorgel-trio, panelsamtal, mingel och dj:s som Elena Wolay (Jazz Är Farligt).
– Det ska bli kul att få känna att vi firar litegrann. Det är liksom alltid pannan i djupa veck annars, med ekonomi eller något annat praktiskt som måste lösas. Så det ska bli skönt att bara få fira och få känna lite fy-fan-vad-vi-är-bra-känsla för en kväll, säger Anna Lundqvist.