Natthaya Chotprasertkul som driver Thai Sabai sedan åtta år har stamkunder från hela Mälardalen, som besöker henne för att få professionell kroppsterapi. När hon tog över salongen satte hon upp en skylt mot sexköp framme vid kassan. Sedan en till på entrédörren, och hon har skrivit samma sak på webbsidan. Men det hjälper inte.
– De erbjuder sig att betala tusen, två tusen, till och med 10 000 kronor för en ”happy ending”. Ibland har de med sig pengarna och visar upp dem. Men jag vill inte ha deras pengar. Jag kommer aldrig att göra det där, säger Natthaya Chotprasertkul.
I veckan är det 21 år sedan sexköpslagen trädde i kraft. Män som vill köpa sex är ett fortsatt stort problem i Sverige, och kvinnor i thaimassagesalonger är en särskilt utsatt grupp – som dessutom växer. I höstas visade en lokal studie av Frälsningsarmén i Helsingborg, att samtliga av 40 tillfrågade thaimassagesalonger i staden hade fått förfrågningar om sex. Polisen har varnat för en växande prostitution i salongerna.
Organisationen Realstars, som arbetar mot prostitution och trafficking, har vittnat om en likadan problembild i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vissa tvärvänder i dörren
Under årens lopp har en stor variation av män frågat om sexuella tjänster på Thai Sabai. Både unga och gamla, med rötter i Sverige likaväl som i andra länder. Ibland har de burit vigselringar.
Sedan ett år tillbaka är Saijai Bunpok anställd som massör på Thai Sabai. Hon berättar att vissa män faktiskt har tvärvänt i dörren så fort de sett skylten som sitter där.
– Men oftast brukar de ringa i förväg. Då kan de fråga helt öppet om vi har ”happy endings” och vad det kostar. De brukar även fråga om det finns några unga kvinnor som masserar här, säger Saijai Bunpok.
Flera gånger har det hänt att gäng med unga män – eller rent av tonårsgrabbar – har passerat och ropat om sexuella ”extratjänster”. Sådana kränkningar vittnar även andra thailändska massörer om. Men störst utsatthet har Natthaya Chotprasertkul och Saijai Bunpok upplevt när män som har lyckats ta sig in i lokalen i syfte att få vanliga massagesessioner, plötsligt även de frågar om sexuella tjänster.
– Förra året kom det hit en ung man i 20-årsåldern. Jag bad honom ligga på mage för att ge ryggmassage, men han lade sig på ryggen och klagade på att han ville ha massage i ljumskarna. Han hade erektion. Det var väldigt jobbigt, för vi måste vara trevliga mot kunderna hela tiden, säger Natthaya Chotprasertkul.
Behåll kalsongerna på!
Andra gånger insisterar männen på att ta av sig helt nakna. När de blir upplysta om att policy är att behålla kalsongerna på, kan de bli arga och hotfulla. De båda kvinnorna brukar viska ”försiktigt” till varandra på thailändska, om de känner sig osäkra på vissa kunder.
– Och är vi ensamma i lokalen under kvällstid så masserar vi inte några män över huvud taget. Då får bara kvinnliga kunder komma in, eftersom vi känner oss utsatta, säger Saijai Bunpok.
Men trots att skylten på entrédörren även varnar för att förfrågningar om sex anmäls till polis, har så aldrig skett. Natthaya Chotprasertkul säger att hon varit allt för upptagen av att få företaget att gå runt.
Större problembild än väntat
Under 2019 har organisationen Realstars arbetat med projektet ”Ett näringsliv fritt från trafficking”, för att nå ut till och stärka kvinnorna på thaimassagesalonger i Sveriges storstäder. Kampanjmaterial har skickats till 500 salonger och hundratals kvinnor har deltagit i informationsträffar. Realstars grundare och chef Malin Roux Johansson säger att problembilden är större än de först anat.
– På vissa salonger kan det förekomma ibland, medan andra salonger är förtäckta bordeller. I en del fall hänger det samman med både koppleri och människohandel.
Enligt Malin Roux Johansson gör en hel del svenska män inte någon skillnad mellan kroppsterapi och brott kopplade till sexuell exploatering. Många kvinnor upplever situationen frustrerande, men det är svårt att veta hur alla arbetstagare på salongerna agerar, om de genomför de sexuella handlingarna eller inte. Man vet dock att problemet är väldigt vanligt och utsattheten utbredd.
På vissa ställen finns det dessutom många salonger koncentrerade på en liten yta, och det är en stor konkurrens mellan dem för att göra dem ekonomiskt lönsamma. Det påverkar priserna och ökar risken för att kvinnorna ger vika för männens krav.
– Samtidigt är det inte bara thaimassagesalonger som drabbas av de här ofredandena. Även kvinnor som kommer från Sverige och som arbetar som massörer möter det här problemet.
Tystanden måste brytas
Samhället måste bryta tystnaden kring det här, säger Malin Roux Johansson.
Såväl svenska myndigheter som kvinnojourer har konstaterat att många thailändska kvinnor överlag har bristande kunskaper om sina rättigheter och om systemet i Sverige. Det samma gäller många thailändskor i massagesalonger. Realstars har också upplevt detta när man arrangerat informationsträffar med kvinnorna: många kan inte tala svenska, känner inte till det stöd de kan få, sjukvårdssystemet eller sexköpslagen.
Realstars ambition är därför att arrangera nya informationsträffar i vår igen. Malin Roux Johansson säger att många av kvinnorna stärktes mycket när de fick träffas och prata igenom problemen, för att tillsammans hitta sätt att tackla männen.
– Nu har flertalet salonger också satt upp klistermärket mot sexköp. Det visar att det går att göra skillnad. Även polisen måste förstås öka sin aktivitet för att bekämpa brottsligheten kopplad till prostitution och människohandel, som utgör en allvarlig form av exploatering. Vi måste komma till rätta med straffriheten och använda befintlig lagstiftning mot de här brotten.