Några veckor senare kommer allt ha förändrats, och hon vill se samma människor bakom lås och bom. Vissa dagar vill hon tillbaka till Ukraina, trots kriget som pågår.
Sedan de första missilerna träffade sina mål i februari har invånare runt om i Europa erbjudit ukrainska flyktingar boende, förnödenheter och erbjudande om jobb. Många av kontakterna sker online. Hemsidor och grupper på sociala medier har skapats för att hjälpa ukrainska flyktingar att hitta arbete i Europa. Många som erbjuder hjälp vill väl, men alla håller inte vad de lovar och vissa har dunkla intentioner.
I en Facebookgrupp för arbetssökande ukrainare i Sverige utlyser en profil möjligheten att arbeta som städpersonal. Kontot använder ett typiskt svenskt kvinnonamn och erbjuder även boende. Men några klick senare hopar sig frågetecknen. Profilbilden går hitta på andra webbplatser med andra namn, registrerad som man, och gillar sidor som ”Sex in Sweden” och ”Porn films”.
Lönen kontant i handen
Dagens ETC utger sig för att vara en ukrainsk ung kvinna och kontaktar profilen. Reportern uppger sig leta efter jobb i Stockholm och uppmanas snart att höra av sig till en man som ska ge mer information.
I ett sms-samtal presenteras ett städjobb med en lön på 70 kronor i timmen. Lönen ska utbetalas kontant i handen eller med swish i slutet av månaden. Det går att arbeta upp till 250 timmar per månad, skriver kontakten via sms.
Flyktingar i behov av en inkomst riskerar inte bara att utsättas för långa arbetspass, utan också för människohandlare som i allt högre grad vänder sig till onlinevärlden för att hitta personer att rekrytera och utnyttja.
I Stockholm erfor tidigt ideella föreningen Talita, som hjälper kvinnor som utsatts för människohandel, en ökning av ukrainska kvinnor i prostitution. Enligt Kajsa Wahlberg, kommissarie och nationell rapportör för människohandel hos polisen, kan människohandlare använda sig av jobbannonser för att locka till sig personer att utnyttja.
– Många av de här erbjudandena är på ett annat språk, på thailändska eller ukrainska, där de är svårt för oss att övervaka vad som sker, säger Wahlberg.
Lovades jobb – som försvann
För Polina slutade det lyckligtvis inte i människohandel. Istället blev hon lurad på arbetet hon kom till Sverige för.
Kriget hade pågått i några veckor när hon läste i ett inlägg på Instagram om möjligheten att arbeta utomlands. Hon fick snart kontakt med ett ukrainskt arbetsförmedlande företag med kontakter i Sverige. Enligt Polina blev hon lovad ett jobb i Sverige, på ett lager för kosmetika. Hon hade hört att det skulle bli svårt att hitta jobb utomlands och att ha ett arbete att anlända till betydde mycket. Hon bestämde sig för att investera i möjligheten.
– Det var mina sista pengar, säger hon.
När Polina kom till Sverige åkte hon till centrala Stockholm. Där träffade hon en kvinna som skulle hjälpa henne att komma i ordning. Kvinnan följde med Polina till en bankomat eftersom hon tidigare hade fått veta att hon skulle betala en summa direkt efter ankomsten. Hon gav kvinnan 300 euro, motsvarande 3 100 svenska kronor.
Hon hänvisades till ett center för flyktingar de första dagarna. Det var inte det hon förväntat sig och hon började misstänka att något var fel. Senare fick Polina veta att jobbet som hon blivit lovad inte längre var tillgängligt för henne. Arbetet krävde att hon pratade svenska, uppgav kontakterna nu, trots att arbetsbeskrivningen tidigare hade angett motsatsen.
Fler har blivit lurade
Polina fick aldrig jobbet. När hon började ifrågasätta agenturen och kontakterna i Sverige fick hon hotfulla meddelanden till svar och hennes nummer blockerades.
– Jag hade fortfarande hopp om att det inte var en bluff och att jag skulle få vad jag blev lovad. Det var jättesvårt, men det fanns volontärer runt omkring som gjorde det lättare att hantera allt, säger hon.
Hon fick reda på att andra ukrainare i Stockholm hade liknande erfarenheter. De hade också utlovats hjälp i utbyte mot kostnader på hundratals euros. Ett ungt ukrainskt par som Dagens ETC har haft kontakt med, Oleksiy och Natalia, kom till Sverige strax innan kriget började och uppger att de betalade totalt 1 600 euro, utan att ha fått något mer än några telefonnummer att ringa och gratis sim-kort tillbaka.
Oleksiy började samla in skärmdumpar som visar upp liknande berättelser, och han vill att de som han anklagar ska ställas till svars och straffas.
– Det är många trasiga liv och många människor som kanske har spenderat sina sista pengar för att tjäna något att skicka hem, säger han.
På digitala plattformar där man kan ge omdömen staplas negativa erfarenheter av agenturen som hjälpte Polina. I en dokumentär av tyska Deutsche Welle från 2020 anklagas samma företag för att ha försett ukrainare i Tyskland med falsk studentdokumentation.
Kvinnan som träffade Polina, Oleksiy och Natalia och som tog emot deras pengar säger till Dagens ETC att hon är en arbetslös volontär och att hon inte har tagit emot några pengar från ukrainare som söker arbete. Arbetsförmedlingsagenturen som hjälpte Polina har inte svarat på kontaktförfrågan.
*Polina, Oleksiy och Natalia heter egentligen något annat.