BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De flesta som dopar sig är vad vi kallar för ”esteter”, alltså motionärer som tränar för att bli snyggare och ge sken av att de lever hälsosamt, säger André Höglund, antidopingansvarig på Friskis och svettis i Örebro.
Nolltolerans
I veckan träffades flera nyckelpersoner från polisen, Örebro läns idrottsförbud och länets kommuner för en utbildningsdag. Syftet var dels att sprida kunskap om hur doping upptäcks och förebyggs, dels att öka samarbetet mellan olika aktörer i länet, som berörda myndigheter och lokala gym. André Höglund deltog i utbildningsdagen. Friskis och svettis är en av landets största träningsföreningar, bara i Örebro har de 18 000 medlemmar.
– Vi har nolltolerans mot doping. Om vi misstänker att en person som tränar hos oss dopar sig beställer vi ett dopingtest, berättar han.
Friskis och svettis är en förening som tillhör Riksidrottsförbundet, RF, och använder deras dopingkontrollanter.
– Det gör det lättare för oss att genomföra dopingtester jämfört med privatägda, kommersiella gym som inte är med i RF. För de måste ordna allt själva om de vill genomföra dopingtester, fortsätter André Höglund.
Dopingtest kostar 3 000 kronor
Varje dopingtest kostar 3 000 kronor att analysera. Det är träningsanläggningen som beställer dopingtester och betalar för dem.
– Det är värt pengarna, men visst är det ganska dyrt, säger André Höglund.
Riksidrottsförbundet har påbörjat ett arbete med att försöka ta fram billigare analyser för att gymmen ska ha råd att testa fler av sina besökare.
Samma villkor
En motionär på Friskis och svettis i Örebro testas på exakt samma sätt som en elitidrottare som just har vunnit ett OS-guld.
– Det är bra att det är samma villkor. Det är jätteviktigt att det inte förekommer doping på gymmet där jag tränar eller någon annanstans, säger Sabina Kvarnström.
Hon har tränat två år på Friskis och svettis.
– Jag har aldrig misstänkt att någon som jag har träffat här dopar sig. Det är viktigt för mig att doping inte förekommer där jag tränar eller någon annanstans, säger hon.
Daniel Pettersson är på gymmet tillsammans med en kompis.
– Det är en policy att inte dopa sig, säger han.
Friskis och svettis har gjort 110 dopingtester i Örebro sedan 2006. Av dem har fem personer varit dopade och stängts av. När en person stängs av för doping är tanken att det ska gälla alla träningsanläggningar i Sverige. Men det funkar inte.
– En kille som tränade hos oss stängdes av i två år för doping. Sex månader efter avstängningen såg jag honom träna på ett annat gym i Örebro, säger André Höglund.
Han efterlyser ett bättre samarbete mellan gymmen. Det finns en nationell lista över alla dopingavstängda i Sverige, men alla gym tittar inte där. Eller så bryr de sig inte.
– Tänk om en person som fälldes för doping inte kunde träna någonstans under avstängningen. Det skulle verkligen ha en avskräckande effekt på dem som överväger att dopa sig.