En annan skriver:
– De flesta hoten handlar om våldtäkt och mordhot. Ofta tillsammans med andra grova kränkningar, könsord och så vidare.
I maj skickade Unizon ut en enkät om säkerhet och hot till sina medlemsjourer. 51 svarade. Av dem har nästan var tredje blivit hotad under de senaste 17 månaderna.
Jourerna i Unizons enkät är anonyma. Dagens ETC har också pratat med ett antal andra jourer för att få deras bild av hotsituationen.
Kerstin Lenander, verksamhetschef på kvinnojouren Märta i Ljungby, säger att de inte utsatts för särskilt många hot. Men hon minns en händelse för ett antal år sedan.
– Det var en man som fick syn på sina barn och följde efter dem till jouren. Han försökte komma in på kontoret och satte foten i dörren, säger hon.
Hon säger att den nya tekniken har gjort det svårare för kvinnor att hålla sig gömda, vilket även gör att jourerna måste vara mer vaksamma och inte utsätta sig och kvinnorna för risker.
”Det har varit obehagligt”
I en del fall handlar det inte om direkta hot, men händelser som känns olustiga. Christin Weikel, samordnare på kvinnojouren Ada i Göteborg, säger att jouren inte har mycket erfarenhet av direkta hot, däremot har saker inträffat som upplevts som konstiga.
– Det har hänt att personer har ringt på och frågat efter någon. Det har varit obehagligt, men inte direkta hot. Ibland har vi också sett personer som strukit runt utanför, som vi misstänkt letat efter någon, säger hon.
Liknande händelser återkommer i Unizons enkät.
– Vi får förfrågningar på sociala medier samt en del konstiga mejl, män till kvinnor vi stöttar har sökt kontakt med oss och vi får även mejl från män som verkar ha satt i system att skicka ut massmejl till kvinnojourer, skriver en jour.
En annan av Unizons jourer beskriver den ständiga vaksamheten.
– Det ingår lite i jobbet att vara extra uppmärksam när man går till och från jobbet eller rör sig ute i jobbet. Ibland kan det skapa obehag, men samtidigt tror jag att de flesta normaliserat den eventuella faran.