Ljusnarsbergs kommun har länge framhållit att det saknas beredskap för att ge ett gott flyktingmottagande. Vård, skola och omsorg saknar resurser för en ökad befolkning, som dessutom ofta har ett stort behov av dessa tjänster. Detta är också anledningen till att man har bjudit in migrationsministern till ett samtal med kommunledningen.
– Vi har anpassat oss till en minskande befolkning på statens uppdrag, säger Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd.
– Vi har en kommunal verksamhet för 4 900 invånare och Migrationsverket har 600 placerade här som har rätt till kommunal service.
Hon berättar att man har 45 barn i förskolekö varav 80 procent är asylsökande och inom förskolan är omsättningen på barn hög. Många stannar bara i fem månader.
Vid sidan om att det saknas ekonomiska resurser för utökad kommunal service så är det också svårt att rekrytera folk, både för kommunen som får ett ökat behov av bland annat socialsekreterare och lärare och för landstinget som behöver mer personal på vårdcentralen i kommunen. Ola Karlsson är landstingsråd för Moderaterna och han är kritisk.
– Det är ett misslyckande från landstingets sida att det saknas beredskap på vårdcentralerna runt om i kommunerna, säger Ola Karlsson.
Billström har inga löften till kommunen om ökade resurser för ett bättre mottagande.
– Prognoserna pekar på att fler flyktingar kommer till Sverige. Vi måste alla göra allt vi kan och vi behöver tänka nytt både på statlig och kommunal nivå, säger han.
– Vi fick inget svar på vem som ska betala, säger Ewa-Leena Johansson.
Lyssnade på problemen
Kommunledningen uppskattar att migrationsministern tog sig tid att lyssna och uppmärksamma den upplevda problematiken men det enda beskedet som gavs var egentligen att kommunen ska förbereda sig på att det kommer fler.
– Vi delar grundtanken att hjälpa människor på flykt men det vore önskvärt att kommuner hjälptes åt solidariskt, säger Johansson
Privata entreprenörer driver flyktingmottagningar i kommunen och det har inte varit ett problem där men det visar samtidigt att det finns pengar i systemet, menar hon. Dessa pengar blir nu vinster hos enskilda som inte har något integrationsuppdrag utan bedriver verksamhet för att tjäna pengar.
– Man borde kunna stuva om i systemet, säger Johansson.
I Europaparlamentsvalet i maj visade det sig att Sverigedemokraterna har ett starkt stöd bland kommunens invånare. Om det ökade stödet beror på kommunens knappa resurser och beredskap för flyktingmottagandet är svårt att svara på.
– Det kan vara andra frågor som har lockat väljare, till exempel frågan om pensionerna och vargen, säger Johansson.
– Det är svårt att spekulera kring det, säger Billström. Det kan handla om rädsla för det okända. Sverigedemokraterna ställer olika grupper mot varandra. Ett ökad mottagande innebär ökade kostnader och vi måste alla prioritera.
Snabbt komma i arbete
Vid besöket på Masugnen i Lindesberg talades det framför allt om vikten för nyanlända att snabbt komma i arbete. Masugnen är centrum för vuxenutbildning i Lindesbergs kommun. Här finns bland annat yrkesutbildning, arbetsmarknadsutbildning och SFI, svenska för invandrare. Genom att placera SFI i samma hus blir Masugnen en mötesplats och brygga.
– Det skapas naturliga vägar mellan SFI och yrkesutbildningar, säger Henrik Arenvang, chef på arbetsmarknadsförvaltningen.
På så sätt ökar motivationen att lära sig svenska och möjligheterna att komma ut på arbetsmarknaden. Masugnen är en del av näringslivspolitiken och Arenvang berättar att de vill verka både för egenförsörjning och lärande hos individen och för kompetensförsörjning åt samhället.
Migrationsministern underströk arbetets betydelse för att lära sig språket. Han gav exempel från besök i andra kommuner där han hade mött nyanlända som hadeberättat att det var först när de fick jobb som de blev motiverade att lära sig svenska.
– Svenskundervisningen måste vara nära arbetsmarknaden och svara mot dess behov, säger Billström.
Han talade också om vikten av att kvinnor som fött barn kommer i arbete snabbt. Både en egen inkomst och språkkunskaper ger mer makt i hemmet.
Billström framhöll att ett stort ansvar för flyktingmottagande och integration ligger på kommunal nivå, även om han förstår att det lokala arbetet är beroende av beslut som fattas på riksnivå. Han menade vidare att en kommun inte nödvändigtvis behöver ha ett starkt näringsliv för att lyckas med mottagandet. Det finns kommuner där man har tänkt annorlunda för att få ut folk i arbetslivet.
Till exempel har det ställts högre krav på pendling, säger Billström.
Brist på bostäder
De lokala företrädarna för Moderaterna i Lindesberg anser att det stora problemet i kommunen är bristen på bostäder. Det har också varit svårt att bygga nytt på grund av rådande lagstiftning om bland annat buller. Billström ser problemet och hänvisar till Moderaternas löfte om att bygga 150 000 nya bostäder.
– Vi kommer att gå kommunerna till mötes och göra det lättare att bygga, säger Tobias Billström.