– Förra veckan var det verkligen överfullt här, säger Ann-Charlott Johansson, civilingenjör och en av kvällens volontärer.
En regelbundet återkommande besökare är Ariana Esmail. Hon går samhälls- och beteendevetarprogrammet på 4:ans gymnasium. Räknestugan hittade hon via organisationen Mattecentrums hemsida.
– Jag kommer hit varje vecka för att få hjälp med matten. Jag tycker att jag får bättre hjälp här. Men jag kommer också för att kunna plugga i fred, eftersom jag har småsyskon hemma så det är svårt att få studiero där, säger hon.
Mattecentrum bildades av Johan Wendt, tidigare student vid Lunds tekniska högskola. Han fick idén till volontärverksamheten efter att spontant ha börjat hjälpa en grannflicka med hennes matteläxor. Verksamheten finns i dag spridd över hela landet.
Öppna för alla som behöver
I Skåne finns räknestugor i Helsingborg, Lund och Malmö och utbudet växer. Räknestugorna är alltid öppna för alla som behöver, från grundskoleelever till dem som läser på Komvux eller pluggar till ett högskoleprov.
– Vi håller ofta till på gymnasieskolor centralt i städerna, eftersom det brukar vara flest som hittar dit. Men det finns undantag. Nu i höst startade vi en räknestuga på Höjaskolan, sedan de bett oss komma. Vi tänkte att läget i utkanten av stan kunde göra att det skulle ta tid för folk att hitta dit, men det har gått över förväntan, redan från start har vi haft ett 15-tal besökare varje gång, säger Henrik Sevandersson, projektledare för Mattecentrum i Malmö.
Henrik Sevandersson började som volontär på Mattecentrum våren 2014 efter att ha blivit övertalad av en kompis.
– Det är en av de bästa saker jag har gjort. Det här att ge utan en tanke på att få något tillbaka väcker en stark känsla. Drivkraften ligger i att få andra att förstå.
”Som ett minisverige”
Han var vanlig volontär i två månader och hoppade sedan på uppdraget som ansvarig för verksamheten i Malmö.
– Jag hade jobbat en del som projektledare och kände att det fanns mycket mylla att sätta ner fötterna i här. Mattecentrum har en potential som jag vill utveckla.
Bland volontärerna finns människor i alla åldrar och med olika bakgrund, även om ingenjörerna dominerar.
– Vi är verkligen som ett Minisverige, säger Henrik Sevandersson.
Volontärerna får ingen ekonomisk ersättning. Men för att skapa gruppkänsla och ge något tillbaka bjuds de ibland på middag eller fortbildning.
– Vi ordnade ett föredrag för en tid sedan om differentialekvationer och komplexa tal, säger Henrik Sevandersson.