”Vi bidrar till samhället”
– Vi gör en välgärning! Bidrar till samhället. Det kan man tycka olika om, det får man. Vi bor inte i Kina!
Björn Simonsson är muntert pratglad. Via ett aktiebolag äger 77-åringen ett 1920-talshus vid Kungsholmstorg. Där hyr han ut elva lägenheter till Stay Sthlm, som tar 19 500 kronor i månaden för en liten trea. Etta, 44 kvadrat: 15 000 kronor. Mycket mer än dubbelt mot vad den borde kosta. En nyförhandlad sexrummare på 159 kvadrat i samma hus kostar 17 000 kronor. Om man hyr direkt av Simonsson.
– Stay Sthlm kontaktade oss när vi byggde vindslägenheter för massa år sedan. Det finns storföretag som behöver boende, sa de, och vi tänkte att vi får väl hjälpa till som alla andra. Inte konstigare än så. Som gammal civilekonom är jag pro-företag, det ligger i sakens natur.
En trea på 62 kvadrat kostar nästan 20 000 kronor.
– Det är mer än vad jag får. Vi renoverade och det ska betalas. Men ja, det är höga hyror. När jag kom till Stockholm kostade det några hundra i månaden. Nu är det flera hundra per kvadratmeter. Vi har haft bostadsbrist i 80 år. Det är skamligt, tokigt.
Fast nog tjänar du mer så här än på en vanlig hyresgäst?
– Vi lever inte loppan på det. Det vi tjänar går tillbaka i form av renoveringar. Jag är gammal nog att redan ha det hemma, om du förstår vad jag menar, säger Simonsson, ägare av 35 olika fastighetsbolag.
”Jag kan inte rabbla siffror, det tror jag du fattar”
Gunilla Aspington är en äkta fastighetsmagnat som äger 20 bostadshus i huvudstaden. Hon är även en god affärspartner till Stay Sthlm. I deras prislista hittas tio av hennes adresser. En av de mer spektakulära är en trerummare, 97 kvadrat, på Sankt Eriksterrassen för 24 500 kronor. En etta på 20 kvadrat i det huset kostar 10 000 kronor.
På Hökens gata, i Södermalms hjärta, får mellanhanden hyra ut minst tiotal lägenheter för dubbel hyra: fyra 25 000 kronor, trea 21 000 kronor, tvåa 13 500 kronor, etta 9 000 kronor. Förmodligen ingår hela huset i paketet.
– Priserna har jag ingen som helst aning om, det förstår du också, säger Gunilla Aspington.
Fast du lägger väl på den saftigaste summan?
– Nej, det tror jag inte.
Vad tjänar du på avtalet?
– Inte en aning. Vi har stambytt på Hökens gata och ska stambyta ett annat hus på Söder. Vi gör så här för att kunna evakuera folk. Det är så himla svårt när man måste tomställa. Människor på Söder är alltid svåra att evakuera. De vill inte flytta på sig.
Varför behöver ni en mellanhand för det?
– Folk obstruerar och vill inte flytta. Nu har de tre månaders uppsägning.
Det är alltså för att komma runt besittningsskyddet?
– Det går alltid att avstå det. Men jag känner värdar som haft problem att bli av med människor på rivningskontrakt. Det här är bara för att vi ska ha någonstans att evakuera boende.
Så ni går tillbaka till vanliga hyresgäster efter det?
– Vi har fler hus vi ska stambyta. Det går inte att ha kvarboende då.
90 kvadrat kostar 25 000 kronor i din kåk.
– Inte en aning. Jag kan inte svara på det. Var har du fått de uppgifterna? Jag kan inte rabbla siffror, det tror jag du fattar.
Är 25 000 kronor en rimlig hyra för en fyra?
– Jag kan inte uttala mig om det.
Du har varit i branschen jättelänge. Nog kan du det?
– Nu vill jag prata med min advokat om det här. Jag ber att få återkomma inom kort.
Gunilla Aspington återkommer aldrig.
”Jag gillar inte din ton”
”This newly renovated three room apartment is located close to the restaurants and cafés of Hornstull, Mariatorget and Sofo. It has a great floor plan with two good sized bedrooms, perfect for a small family.”
På Samaritgränd på Södermalm har Stay Sthlm tagit över ett hyreshus med 33 lägenheter. Ettorna kostar 11 000 kronor och heter ”studio”. Ovanstående 67 kvadrat, familjetrean, har en månadshyra på 22 500 kronor. Av det går 18 000 till husets ägare Fahlin Förvaltning AB, som 2020 klockade in en ren vinst på 25 miljoner kronor. Senast man förhandlade om hyran för Samaritgränd var 2015 – då kostade 67 kvadrat 6 400 kronor.
Fahlins så kallade blockavtal med Stay Sthlm för Samaritgränd ger dem över fem miljoner per år. Men samarbetet sträcker sig över ytterligare minst tio adresser i och utanför stadskärnan. Även i Solna.
– Det känns som du anklagar mig för något. Jag gillar inte din ton, säger Karin Fahlin, delägare och den som skriver på avtalen.
Varför arbetar ni så här?
– Jag är inte skyldig att svara på hur vårt företag jobbar.
Ni har tömt ett helt hus på vanliga hyresgäster. Varför då?
– Jag vet inte om du syftar på ett hus vi renoverat. Då måste man tömma det.
Jag vet att ni renoverat Samaritgränd då man saluför fastigheten som ”newly renovated”. Nu hyrs bostäderna ut möblerade för dubbel hyra. Är inte det ett hotell?
– Kan du skicka ett mail med frågorna? Det är vanliga hyresgäster. Så det är ingen skillnad.
Det är det. De bor inte på förhandlade hyror.
– Du kan maila mig frågorna.
När Dagens ETC mailar svarar Karin Fahlin: ”Vi uttalar oss aldrig om avtalsdetaljer. Att hyra ut på blockavtal innebär en fördel i och med att vi har en enda motpart i stället för flera. De hyr sedan ut till företag med anställda som kommer utanför Stockholm och Sverige och är här för att arbeta under kortare eller längre tid. Företagen behöver detta för att attrahera arbetskraft och de är en viktig del i storstadsregionens utveckling.”
”Vi kan sätta vilka hyror vi vill”
Ett familjeföretag med vurm för konst, kultur och sunda värderingar. Man värnar om det gamla Stockholm. Så presenteras AB Industricentralen. Sedan sex år äger man ett pittoreskt 40-talscentrum vid Telefonplan, söder om innerstan. På adresstavlorna i trappuppgångarna syns i stort sett bara Stay Sthlms namn då de kontrollerar ett 20-tal ettor. De ska ha 9 000 kronor för 19 möblerade kvadrat. Den borde egentligen kosta kring 2 000 kronor.
– Vi är inte roade av bostäder. Det är inte vår business, svarar Industricentralens vd Carl Hirsch på frågan varför de använder en mellanhand.
Kostnaden blir högre för de boende.
– Ja. Och? Vi agerar efter reglerna. Visst, man kan ha en moralkompass där man subventionerar folks hyra. Det är en konstig tanke.
Stay Sthlm tar 7 500 kronor för 16 kvadratmeter i ert hus.
– Vad är din poäng?
Hirsch hävdar att de – stick i stäv med lagen – har rätt att sätta vilka hyror de vill genom sitt affärsarrangemang med att hyra ut i block till ett enda företag. Den som tror annorlunda ”kan inte regelverket”.
– Vi kan sätta vilka hyror vi vill med blockavtal. Det är inte olagligt.
Så det finns inga överhyror på grund av Stay Sthlm?
– Nej. Absolut inga. Det finns ett moraliskt perspektiv men det är något annat.
Jag har pratat med jurister som säger tvärtom.
– Bra, då tycker jag du ska driva den frågan. Jag har hållit på i 15 år. För oss som ägare har vi en enda hyresrelation och den är med Stay Sthlm. Jag ser inte problemet.
De hyr ut möblerat på kortare tid.
– Absolut. Det är deras problem, jag vet inte hur de bär sig åt. Regelverket tillåter nog inte längre vistelser.
Är inte det ett hotell?
– Det kallas för long stay. Varför ringer du mig?
Ni äger fastigheten.
– Och?
Hyresmarknaden töms på det här sättet.
– Ja, absolut. Det är en påtaglig fråga. Och då är det fel på reglerna. Inte vårt agerande.
Hur mycket mer tjänar ni på det här?
– Det är irrelevant.
Absolut inte.
– Ta normhyran, ta deras prislista. Du kan konstatera att det finns ett värde däremellan. Poängen är att lagen tillåter det. Om vi och Stay Sthlm tjänar 100 kronor eller 100 000 kronor, det är bara en siffra. Principen är intressant.
Men helt ointressant är inte förtjänsten eftersom ni väljer att jobba så här.
– Det ligger i hela kapitalismens natur, det marknadsekonomiska systemet. Att man eftersträvar att göra det bästa för aktieägarna. Inga konstigheter.
Carl Hirschs aktiebolag Industricentralen blev omskrivna 2011 då man köpte paradhuset Strandvägen 1 på Sveriges absoluta gräddhylla, för 600 miljoner kronor. Vd:n Hirsch bor själv i huset bredvid i en hyressjua på närmare 300 kvadrat.
”Jag håller på att avveckla samarbetet”
Östermalm är synonymt med pälsar och juveler. Men en hyrestrea på Rindögatan vid Gärdet ska ändå bara kosta mellan 6 500 och 9 700 kronor i månaden. Om den är förhandlad. Men i Sverker Erikssons hus på Rindögatan kan den trean kosta 18 000. Eller 19 750 kronor. Eftersom han låtit Stay Sthlm ta hand om en del av sina lägenheter.
– Jag håller på att avveckla samarbetet. Det har inte fungerat. Jag anlitade dem för att jag ville ha evakueringslägenheter vid behov.
Går inte det att göra med rivningskontrakt?
– Det skulle gå. Det här är annorlunda för jag har det uthyrt till någon som tar hand om allt under flera år. Nu ska jag lämna bort dem till bostadsförmedlingen. Jag behöver inte så många för evakuering.
Slutpriset blir alltid minst det dubbla mot en normal hyra.
– De säger att det är för folk på stora företag, som Spotify, som betalar för sina anställda.
Hyror får väl inte sättas hur man vill ändå?
– Nej.
Du får inte ta nästan 20 000 kronor för en trea bara därför.
– Nej. Men det har varit företag och jag har tyckt att det har varit okej för att jag kunnat hjälpa dem, plus att jag hade evakueringslägenheter.
Hur mycket mer tjänade du?
– Det vågar jag inte svara på.
En trea för 19 750 kronor. En förhandlad hyra på den är runt 8 000 kr.
– Ja.
Hur mycket mer la du på?
– Det kan jag inte svara på.
Men visst är det mer?
– Ja. Absolut. Jag har hört talas om värdar som tömt hela hus. Det är helt tokigt. Visst är det lägenheter som försvinner för vanliga stockholmare, så är det.
Räknat på kvadratmeterpriset i avtalet så har Sverker Eriksson lagt på cirka 6 000 kronor på en skälig hyra, innan Stay Sthlm lagt på ytterliga många tusenlappar. Deras kontrakt, som även innefattar ett av Erikssons hyreshus på Östermalm, gäller till den sista december 2022.
”Glädje i att få ta hand om hyresgästerna”
Granne med gymnasieskolan Norra Real kan man hyra en trea på 72 kvadrat, byggd 1924. Pris: 19 500 kronor. Då hamnar man i fina Vasastaden, hyfsat mitt i Stockholm City.
I korsningen mellan Rehnsgatan och Tulegatan äger Carl-Henrik Permert sedan 40 år huset där Stay Sthlm hanterar minst fem lägenheter.
Två rum och kök kostar därför 17 000 kronor, dubbelt upp mot en förhandlad hyra. En mindre etta kan du dock kapa åt dig för 12 500. Carl-Henrik Permert äger sju bolag i fastighetsbranschen. Han lovar att svara på Dagens ETC:s frågor via e-post.
Det gör han inte. I en reklamintervju för ett energiföretag förra året pratar Permert varmt om sitt kall som värd:
– Glädjen med att ha en sådan här kåk är hyresgästerna. Att få ta hand om dem. Jag servar dem, det ger mig något.