Företagaren Björn Åqvist har bott i Örebro i hela sitt liv. Tillsammans med sina syskon tar han hand om familjeföretaget som grundades av farfarsfar för 125 år sedan. Verksamheten har förändrats över tid och i dag är det främst fastigheter som är företagets huvudsyssla.
– För ungefär tio år sedan växlade vi om. Vi sålde elva skobutiker och gick från 120 anställda till fem. Då såg jag en möjlighet att engagera mig i andra verksamheter i Örebro, berättar Björn Åqvist. Nu sitter han i 16 styrelser. Bland annat i Fastighetsägarna, City Örebro, Örebros brottsförebyggande råd och Örebrokompaniet.
– Mitt mål är att Örebro ska fortsätta att växa. Ska vi mäta oss med regioner som Norrköping och Linköping, Västerås eller Helsingborg och Malmö då kan vi inte jobba var för sig. Alla måste jobba ihop. Näringsliv, kommun och region, säger han.
”Har alltid stöttat ÖSK”
Förutom verksamheter som rör fastigheter engagerar sig Björn Åqvist i äventyrsbad, konstprojekt, filminspelningar och fotboll.
– Jag har aldrig spelat fotboll själv men jag har alltid stöttat ÖSK som supporter och jag vill därför bidra med sådant som jag kan, som ekonomi och personalfrågor. Genom fotbollen träffade jag också nya kompisar som Benny Frengen och Curt Gruvaeus, berättar han.
Det är personer som alla finns i den inre kretsen av företagare som påverkar Örebros samhällsutveckling. Tillsammans sitter de nu i styrelser som utvecklar äventyrsbadet, stadsdelen kring Gustavsvik och filmindustrin i länet. Men att de gav sig in i filmbranschen var en slump.
– När det gäller filmsatsningarna handlar det i grunden om lokalpatriotism. Vi var några stycken som tyckte att Håkan Nessers Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla skulle spelas in här i trakterna i stället för i Trollhättan, eftersom boken faktiskt utspelar sig i Närke. Jag fick ringa till Håkan Nesser och övertala honom och så småningom blev det en film, berättar Curt Gruvaeus som vanligtvis säljer bilar i Örebro.
Sitter i 23 styrelser
Liksom Björn Åqvist är Curt Gruvaeus engagerad i en rad företag i Örebro. Totalt sitter han i 23 bolagsstyrelser. Bland annat finns han med i aktiebolaget som driver äventyrsbadet och campingen i Gustavsvik, samt i bolaget som arbetar med att utveckla stadsdelen runt omkring badet.
– När Örebro kommun höll på att sälja Gustavsvik till en extern aktör reagerade vi emot det och vi sade att vi kunde bidra till någonting här, berättar han.
Näringsidkare gick ihop
Tio stycken näringsidkare i kommunen valde att gå ihop med det kommunala bolaget Örebroporten för att driva Gustavsvik. Vilket är en så ovanlig konstellation att vd:n på det kommunala bolaget ofta bjuds in av andra kommuner för att föreläsa om hur det fungerar i Örebro.
Och Curt Gruvaeus tror att han och de andra företagarna har en stor möjlighet att påverka stadens utveckling.
– Det är klart att Gustavsvik, när det blir verklighet, har en stor påverkan på staden. Det är ju inte bara badet. Det handlar om en helt ny stadsdel. Och även vårt engagemang i ÖSK påverkar och hjälper många. Om jag kan bidra med något och göra någonting bra för Örebro – då gör jag det, säger han.
Och Björn Åqvist har en liknande agenda.
– Jag har en fantastisk möjlighet att få påverka tillsammans med andra. Jag vill stötta sådant som kan skapa en gemenskap, som ÖSK eller som Open Art. Saker som engagerar många och är omskakande. Sådant som skapar samtalsämnen och som gör Örebro till en bra stad att leva i, säger han.
Lockas av politiken
För många låter visionerna mer som politiska mål än som företagsidéer, men Björn Åqvist är ingen politiker. Inte än i alla fall.
– Jag är väldigt intresserad av politik, men mest av sakfrågor, inte partipolitik. Men lite lockande är det. Jag vill vara med och påverka, säger han.