Fast någon kan de förstås ha missat och det har inte varit möjligt att besöka alla arbetsplatser inom vården, och de går inte in i industrin. I stället har de riktat in sig på Handels och Hotell- och restaurangfackets område. Det är branscher där det är lätt att få sommarjobb och även ganska utsatta branscher.
Reaktionerna på LO:s besök har till övervägande delen varit positiva. Även om det finns de som inte är lika nöjda.
– Vissa gillar inte att vi kommer. Vissa butikskedjor säger att vi inte får träffa sommarjobbarna, men det är väldigt ovanligt, säger Karl Paine, en av dem som är med på turnén.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Anställningsbeviset viktigast
Viktiga frågor att tänka på är till exempel om det finns anställningsbevis och kollektivavtal. De som arbetar med kampanjen ”Facket på sommarjobbet” har också med sig anställningsbevis som de ger till dem som saknar det.
– Oftast tar de det, men om de använder det är en annan sak. Men då har de ett och ser hur det ser ut, säger Karl Paine.
De hänvisar också till fackets hjälptelefon och är noggranna med att påpeka att den som ringer dit kan vara anonym.
Varnar ni för någon?
– Vi kan inte gå in på någon specifik bransch. Men det man ska passa sig för är om de inte vill ge anställningsbevis, säger Kristofer Welén.
Att arbeta ensam och hantera pengar, solskensavtal där det bara finns jobb om solen skiner eller gratis provjobb är annat som de vill göra sommarjobbarna uppmärksamma på.
– Känner vi att något inte stämmer så anmäler vi det till ansvarigt fackförbund, säger Karl Paine.
Men ett besök av LO är oftast inget som arbetsgivarna behöver vara oroliga inför.
– Vi är inte ute som några poliser eller söker konflikter, säger Karl Paine.
– De flesta känner att det är bra att vi visar oss, säger Kristofer Welén.
Ola Palmgren från Växjö är en av tre som sitter i hjälptelefonen i sommar och svarar när unga ringer och har frågor om sitt sommarjobb. Han har jobbat med ”Facket på sommarjobbet” i fem somrar då han har varit på turné i Kronobergs och Kalmar län.
– Då har jag träffat många sommarjobbare och alltid sagt att har de frågor så kan de alltid ringa fackets hjälptelefon och då känns det häftigt att vara en av dem som svarar, säger Ola Palmgren.
Den fackliga turnén har som mål att sätta igång en tankeprocess hos sommarjobbarna. Sedan när de hunnit tänka kan det hända att de ringer till hjälptelefonen. De frågor som kommer in är framför allt om anställningsvillkor, anställningsbevis, rätt lön och även om försäkringar. Vanligast är också samtal från de branscher som tillhör Hotell- och restaurangfacket, Handels eller Kommunal. Men det är inte nödvändigt att vara medlem för att ringa till hjälptelefonen och Ola Palmgren säger att många sommarjobbare inte är med i något fackförbund, ofta för att de inte tycker att det är lönt att vara det för så kort tid.
Skulle de behöva vara med i facket?
– Ju fler som är med i facket, desto bättre. Om du är på en arbetsplats med schyssta villkor så är det alltid bra att vara med i facket. Och för dem som jobbar extra under året eller precis tagit studenten är det bra.
Skiljer sig frågorna åt mellan branscher eller geografiskt?
– Det är svårt att se om det är olika mellan branscher. Däremot vet vi sedan tidigare att i kommuner som har sommarjobbsgaranti så är det generellt bättre anställningsförhållanden för unga. I kommuner där det finns få jobb blir konkurrensen hård och då känner sig många ungdomar tvingade att ta jobb till vilka villkor som helst.
När Ola Palmgren sitter i hjälptelefonen kan han få höra många historier om vad de som ringer in har varit med om.
– Det kan vara jobbiga samtal – unga som känner sig utsatta och inte vet vad de ska ta sig till. Jag pratade med någon i går som hade varit lovad sommarjobb där arbetsgivaren inte velat skriva anställningsbevis och sedan hört av sig bara några dagar innan och sagt att det inte blev något. Den personen var förstås ledsen.
Vilka rättigheter har man då?
– Det går att säga att muntliga avtal också gäller, men det är svårt att bevisa. Se till att du har ett anställningsbevis, det är jobbets viktigaste papper. Det visar att du har ett jobb och vilka villkor som gäller, säger Ola Palmgren.