Till ETC Bergslagen säger Stena Renawble att de följer lagar och regler som bestämmer tillåten ljudnivå. Dan Sandros är chef för projektet på Grävlingkullarna.
– Vi är noga med ljudet och 40 decibel är gränsen för det tillåtna, säger Dan Sandros.
Trots Stenas försäkringar är en motståndrörelse på gång. Det pyr under ytan i hela bygden enligt Ronnie Holst. Eftersom politikerna inte verkar förstå vad det handlar om kommer kommuninvånarna att agera.
– Men vi vill att alla går samman över sina politiska tillhörigheter för att sätta stopp för vindkraftsparken, säger Ronnie Holst.
Kompakt motstånd
ETC Bergslagen bad att få ut förra veckans postlista till kommunen. Det visade sig att 40 procent av inkommande brev och e-post handlade om vindkraftverken på Grävlingkullarna och att alla var negativa. Det var bland annat från allmänheten, företagare och en professor. Ronnie Holst är inte förvånad. De 23 planerade verken kommer enligt honom att förstöra horisonten och föra oväsen som ingen vet vad dess inverkan på hälsan är. Dessutom undrar han vad som händer om 20 till 25 år när verken är skrotfärdiga?
Historien visar hur bolag betett sig som utnyttjat naturen i våra trakter. Fullt av gruvbolag som övergett sina installationer och så får skattebetalarna stå för saneringsnotan. Vi vet inte om Stena Renewable existerar om 25 år säger Ronnie Holst.
– Bara skrotvärdet i våra konstruktioner gör att de blir intressanta att plocka ner. Dessutom kommer länsstyrelsen säkert att kräva en bankgaranti av oss så att verken kan tas bort, säger Dan Sandros.
Tusentals besökare
Enligt länsstyrelsen i Örebro hade Björskogsnäs 7 000 besökare förra året. Han tycker det är vansinnigt att äventyra uddens attraktionskraft för turister som söker naturupplevelser. På andra sidan viken där vindkraftsparken ska uppföras kommer djur- och fågellivet att störas och i värsta fall träffas av rotorbladen.
– Kungsörn, smålom, tornseglare och fladdermöss. Alla är det arter som lockar turister och som vi inte vet vad som händer när de 200 meter höga vindkraftsverken snurrar i gång. Ett av flera dråpslag för turismen följer av etableringen och det är ju en framtidsnäring i kommunen, säger Ronnie Holst.
På frågan var vi ska få vår energi ifrån svarar Ronnie Holst att han vill avveckla kärnkraften och att vi måste satsa mer på förnyelsebar energi. I princip är vindkraften utmärkt, men då ska den stå på rätt ställe. Att det är just där skon klämmer, alla säger sig gilla den, men ingen vill ha den inpå knutarna, håller han på sätt och vis med om. Men det finns bättre ställen än Grävlingkullarna.
– Havet är en utmärkt yta att ställa vindkraftverk på. Det finns möjlighet att utnyttja både vinden och vågorna för att producera energi på havet, säger Ronnie Holst.
Rolf Larsson