Snart fyra veckor har passerat sedan EU-valet och allt fler partigrupper är klara. Det är nu bekräftat att Sannfinländarna och Danskt folkeparti kommer ingår i ECR-gruppen, vilken till största del består av det brittiska regeringspartiet Tories. På hemmaplan har det väckt både förvåning och kritik. Exempelvis tidningen Financial Times har påmint om att Sannfinländarnas Jussi Halla-aho har dömts för hets mot folkgrupp och att även Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har dömts för rasistiska brott.
Vill marginalisera Ukip
Oppositionspartiet Labour har krävt att premiärminister David Cameron öppet ska berätta om sina nya partners. De vill ha en förklaring till varför Tories nu ska samarbeta med partier som många andra europeiska ledare avfärdat.
– Det blir svårt för Tories att förklara detta på hemmaplan. De vill inte samarbeta med Ukip men i självaverket är de väldigt lika både Danskt folkeparti och Sannfinländarna, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.
ECR har varit framgångsrika i att rekrytera partier och går nu från att vara marginaliserade i parlamentet till att bli tredje största grupp, större än både vänstern och de gröna.
– De har behövt bredda sig och uppenbarligen gjort bedömningen att Sannfinländarna och Dansk folkeparti inte går över gränsen. Men det här handlar också om att Tories vill marginalisera Ukip som blev de stora vinnarna i valet i Storbritannien, säger han.
Ukip och dess ledare Nigel Farage blev största parti i Storbritannien men har haft problem att bilda partigrupp då Tories lyckats locka över flera av partiets forna samarbetspartners. I onsdags blev det klart att de ändå får ihop en grupp kallad EFD, tillsammans med bland andra Beppo Grillos femstjärnerörelsen och Sverigedemokraterna. Även det har väckt kritik i Storbritannien. Tidningen The Guardian skriver att Nigel Farage har gått samman i Europaparlamentet med ett svenskt parti som ”grundades av vita rasister”. Sverigedemokraterna är däremot nöjda. Det såg länge ut som om partiet skulle bli grupplösa eftersom de inte velat gå samman med Marine Le Pen.
– Det är oerhört glädjande att vi nu fått allt klart med gruppfrågan, säger partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.
Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror att gruppen kommer ge SD legitimitet och kallar det en framgång för partiet.
– Givet förutsättningarna är detta förmodligen SD-ledningens drömscenario. Nu hamnar man i en grupp vars sällskap man inte behöver skämmas över. Tvärtom kan sällskapet ge legitimitet åt SD, säger han.
Sköra samarbeten
Även Marine Le Pen ser ut att få ihop en grupp, i nuläget har den franska högerledaren fått ihop sex partier. De högerextrema krafterna i EU splittras därmed i flera olika grupper vilket kommer ge dem minskat inflytande, tror Andreas Johansson Heinö. Några partier, såsom Jobbik och Gyllene gryning hamnar helt utan grupp och blir på så sätt irrelevanta.
Flera av partigrupperna blir dessutom sköra samarbeten. UKIP:s grupp har idag ledamöter från sju länder, vilket är minimum av vad som krävs. Ett enda avhopp skulle innebära att gruppen upplöses. Samma sak kommer gälla Marine Le Pen om hon får ihop en grupp.