Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Rosengård är ett av de 23 områden i Sverige som polisen utnämnt till ”särskilt utsatta”. 96 procent av de boede i Herrgrården har utländsk bakgrund, 99 procent bor i hyresrätt, 21 procent har högskoleutbildning och endast 28 procent är i sysselsättning. Medianinkomsten är 3 589 kronor i månaden.
Och Herrgården utgör inget undantag. I så gott som samtliga valdistrikt i dessa 23 områden är Socialdemokraterna största parti. I flera av dem har partiet egen majoritet och i vissa så höga siffror som 60, 70 och uppemot 80 procent.
Minskat SD-stöd
I stadsdelarna Rinkeby, Tensta och Husby, runt Järvafältet i nordvästra Stockholm, har långt fler än hälften, i många fall två av tre, av väljarna röstat på Socialdemokraterna. Även Botkyrka, söder om Stockholm fortsätter att lysa kraftigt rött. I områdena Alby och Fittja har Socialdemokraterna över 50 procent, medan Vänsterpartiet går starkt framåt. I närliggande Hallunda och Norsborg fick S över 40 procent, trots att de i vissa distrikt har tappat runt 10 procentenheter sedan förra valet.
I Örebro-stadsdelen Vivalla har Socialdemokraterna växt med 6-10 procentenheter i de olika valdistrikten, och når siffror mellan 65 och 70 procent, alltså mer än två tredjedelar av väljarna i området. Vivalla går även emot den nationella trenden för SD, som minskar med ett par-tre procentenheter i stadsdelen sedan förra valet.
Även Göteborgsområden som Biskopsgården, Bergsjön, Gårdsten och Hammarkullen, har stark röd majoritet, där omkring varannan invånare har röstat på Socialdemokraterna, och omkring var åttonde på Vänsterpartiet.
Ungefär likadant ser det ut i Uppsala-stadsdelen Gottsunda, Skäggetorp i Linköping, Norrby i Borås och Araby i Växjö, där minst varannan väljare röstade socialdemokratiskt.
Synligt parti
Hur kommer det sig då att Socialdemokraterna är så överlägsna i dessa områden?
Carl Melin är statsvetare och samhällsanalytiker på tankesmedjan Futurion och menar att det alltid har sett ut så här.
– Det handlar framförallt om traditionell klassröstning. Det är mer sociala problem, högre arbetslöshet och lägre inkomster, då röstar folk därefter, säger han.
Ett annat skäl till att Socialdemokraterna är så stora är att de ofta är det enda partiet som syns i dessa områden.
– Det handlar om organisering och lokalt kampanjarbete. Ofta är det bara Socialdemokraterna som finns i de här områdena med partilokaler och företrädare på listorna, representation. Men också rent kampanjarbete som att knacka dörr och ha valstugor. Det är klart att det har betydelse.
Ingen ”klanröstning”
Under de senaste dygnen har det på bland annat Göteborgpostens ledarplats och bland högerdebattörer hävdats att det stora socialdemokratiska väljarantalet i dessa områden beror på så kallad ”klanröstning”. Alltså att en religiös ledare, eller annan framträdande person med stark lokalförankring, ska ha påverkat sitt närområde för att rösta på ett visst sätt.
– Det kan säkert finnas exempel på att enskilda företrädare för familjer eller församlingar, kan ha rekommenderat sina medlemmar att rösta på ett visst sätt. Men på det stora hela är det en väldigt marginell företeelse, menar Carl Melin.
– Det finns en tonalitet i en del av de här påståendena som antyder att det här är människor som är korkade och lättlurade. Men i grunden handlar det om klass. Socialdemokraterna representerar deras intressen bäst. På samma sätt som att Centern är stora i delar av landsbygden och Moderaterna i överklassområden. Man röstar i linje med sina intressen.
Finns det någonting alls som tyder på att så kallad ”klanröstning” har förekommit?
– Det är väl den här miljöpartisten i Botkyrka då, som hävdade att han kunde få 3 000 människor att byta parti genom att lova ett moskébygge. Det bör man verkligen granska. Men skulle man syna det, kan han verkligen leverera? Jag tror inte att människor röstar på det sättet. Människor gör egna val.
Valdeltagandet har generellt varit lågt i de utsatta områdena, men det har ökat på nästan samtliga håll. Ofta med mellan 5 och 10 procent. Carl Melin tror att SD kan ha haft en mobiliserande effekt, även för motståndarna.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Det finns skäl att tro att de skrämmer människor, och då mobiliserar de inte bara väljare för utan även emot sig. Allra tydligast blir det kanske i valet till kyrkofullmäktige, där valdeltagandet har ökat kraftigt de senaste valen för att många varit rädda att SD ska ta över makten.
– Samtidigt så är det naturligtvis ett jätteproblem att valdeltagandet fortfarande är så lågt, att så många människor inte känner att de har kunskap eller förtroende nog för att utnyttja sin rösträtt. Jag tror också att det är ett problem att Socialdemokraterna bedriver valrörelse i de här områdena. Jag tror det hade varit bra om de borgerliga partierna blir mer aktiva där, och att S inte tar de här väljarna för givet, säger Carl Melin.