– De har varit skickliga på att växa successivt. Vi kan se att i vissa landsbygdskommuner får de uppåt 30 procent. Om en tredjedel av dina grannar röstar på SD så är ”skämsfaktorn” plötsligt borta, säger Gunnar Myrberg, som forskar om väljarbeteende och politiskt deltagande vid Uppsala universitet.
Enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu, har stödet för SD ökat i alla grupper. I gruppen tjänstemän var stödet en bra bit under riksdagsspärren, 2 procent, år 2010. I år var stödet 6 procent enligt Valu. SD har tidigare haft svårt att attrahera kvinnor men har i den gruppen fördubblat stödet mellan valen.
”Känner en oro”
Man har kunnat se att det finns en stor oro för välfärden bland väljarna inför det här valet. SD har effektivt lyckats koppla ihop den frågan och presenterat en lösning i form av mindre invandring. Oron för välfärden har varit viktigare än invandringsfrågan men SD lyckas kombinera de två, säger Gunnar Myrberg.
När svenskarnas attityder till flyktingmottagande jämförs över tid är trenden tydlig, vi har blivit mer positiva till att ta emot flyktingar. År 1992 tyckte 65 procent av svenskarna att vi skulle ta emot färre flyktingar, år 2012 hade den siffran sjunkit till 45 procent. Fortfarande var män och personer med låg utbildning överrepresenterade bland de som är negativa till flyktinginvandring.
– Klart är att SD:s väljare känner en oro för hur invandring och problem med integration påverkar det svenska samhället och de upplever inte att de andra partierna tar frågan på allvar, säger Gunnar Myrberg.
Väljarna: "Därför röstade vi på SD"
Arbetaren
Namn: Mats.
Ålder: Omkring 35.
Bor: Kranskommun till Stockholm.
Utbildning: –
Yrke: Jobbar på flyttfirma.
Mats är ensamstående och umgås i, som han uttrycker det, ”vänsterkretsar”. Tidigare har han alltid röstat på Vänsterpartiet, men i EU-valet i våras och i riksdagsvalet bytte han till Sverigedemokraterna. Det viktigaste skälet var EU-skepsis.
– EU bygger upp en federal superstat. Fokus flyttas till individen, medan jag tror på ett sammanhållet land med stark medborgaranda, jag är skeptisk till den ultrakapitalism som de öppna gränserna skapar. Jag är inte kritisk till invandring utan till okontrollerad invandring. Öppna gränser urholkar hela poängen med att ha en fungerade välfärdsstat.
Är det inte humant att ta emot människor som flyr för sina liv?
– Jag kan inte se det humana i att våra äldre inte får en värdig ålderdom. Det är naivt att tro att Sverige, ett land med knappt tio miljoner invånare, ska lösa problemen i till exempel Syrien.
Men du som gammal vänsterpartist, tror du inte att ökade skatteintäkter till välfärden kan göra det möjligt med både och?
– Självklart ska vi hjälpa folk från andra länder. Men V har börjat köpslå med sin EU-kritik för att få inflytande och det är den viktigaste frågan för mig.
Företagaren
Namn: Tobias Svensson.
Ålder: 35.
Bor: Södra Närke.
Utbildning: Gymnasiet.
Yrke: Driver företag med bland annat eventverksamhet.
Tobias Svensson bor i närheten av Örebro, är egen företagare och har sambo och två barn i skolåldern. Han röstade på SD i riksdagsvalet 2010 och även i år. Innan det röstade han på Socialdemokraterna, men det var när han startade företag 2007 som intresset för politik väcktes på allvar.
– Idag öppnar vi våra gränser och släpper in flyktingar men sedan då? Hur blir det med boende och hur lyckas vi få in dem i samhället?
Tobias har inget emot att skatterna höjs för att förbättra välfärden. Han tycker dock att problemen med att vi inte hinner med integrationen kvarstår och han tycker det finns en gräns för hur mycket skatterna kan höjas. Han har inte vågat vara öppen med att han röstar på Sverigedemokraterna. Han är rädd att förlora vänner och rädd för att hans familj skulle bli lidande.
– Med den hetsjakt på sverigedemokrater som pågår idag så vågar man helt enkelt inte stå upp för sina åsikter och tankar. Jag är ju som egen företagare också beroende av mina kunder och är rädd att förlora dem om jag är öppen med mina åsikter, säger Tobias Svensson.
Arbetaren
Namn: Mia.
Ålder: 48.
Bor: Södra Stockholm.
Utbildning: Gymnasiet.
Yrke: Dörrvakt.
Mia är frånskild och har tre barn i tonåren och uppåt. Som ung var hon politiskt engagerad i SSU och röstade i valet 2006 på Moderaterna. På SD har hon röstat flera gånger, både senaste två valen och i flera val innan de satt i riksdagen. Hon är öppen med att hon röstar på SD men vill inte ha med sitt efternamn i tidningen.
– Jag har en son vars pappa är jugoslav, jag har varit gift med en syrian och är tillsammans med en turk. Jag är inte emot invandrare.
Mia berättar att hon känner invandrare i Södertälje som inte fått tillgångs till SFI-undervisning. De bor i illa underhållna lägenheter.
– De har inga jobb, och hur ska de kunna skaffa sig det när de inte får lära sig svenska? Deras barn mår dåligt för att det är fuktskador i lägenheterna. Det här är människor och inga djur, man måste se till att de tas om hand.
En annan viktig fråga för Mia är frågan om tiggeriet. Hon tycker inte det bör vara tillåtet för EU-medborgare att tigga i Sverige. Den sänkta skatten för pensionärer som SD gått till val på spelade också in.
– De som byggt upp det här landet ska inte behöva svälta.
Men folk dör ju ute i världen?
– Ja men är det ett värdigt liv som de lever ute i förorterna? Det finns fler som måste ta ansvar, fler länder och så tror jag det är bättre att hjälpa dem i närområdena. Då är de närmre sin egen kultur och religion.
Ska vi skicka tillbaka de som flyr hit, menar du?
– Ja, eller det beror på vad de har för bakgrund. Vi ska i alla fall inte ta emot kriminella eller personer som riskerar att begå terrorbrott.
Studenten
Namn: Jimmy Lindberg.
Ålder: 21.
Bor: Frillestad utanför Helsingborg.
Utbildning: Gymnasiet.
Gör: Studerar till läkare.
I sitt livs första val röstade Jimmy Lindberg på SD. Han tror det vore mer effektivt att skära ner på invandringen och försöka hjälpa människor på plats.
– Jag är för att så många som möjligt har det bra. Jag tror att vi kan hjälpa fler om vi minskar invandringen och hjälper människor i sin hemländer.
Även Jimmy nämner äldrevården som en viktig fråga.