– Vårt förslag var att barnen skulle få bo kvar och gå kvar i sina skolor tills dess att uppskrivningarna vunnit laga kraft. Istället flyttas de ut till Migrationsverkets anläggning utanför Göteborg och förlorar all slags social trygghet, säger Stina Svensson.
Hon menar att aspekterna i frågan är många. Dels att barnen i många fall redan mår extremt dåligt redan när de kommer. Dels att det är helt inhumant att som kommun lägga på ytterligare press och stress genom att rycka upp den trygghet och det sociala liv de hunnit bygga upp sedan dess.
– Det finns redan dokumenterade suicidala försök och vi pratar om ungdomar som faktiskt riskerar att dö. Och vi har ju barn och ungdomar redan nu som när de väl flyttat till Migrationsverket kommer tillbaka hit utan att ha någonstans att ta vägen. Så de hamnar i hemlöshet och lever i enorma risker utan ett samhälle som skyddar dem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tvärt nej från S
Fi, MP och V har drivit frågan i samsyn men enligt Stina Svensson sade Socialdemokraterna tvärt nej redan i inledningen av budgetförhandlingarna.
– De har sagt nej till det här även förut. Men vi har varit tydliga med att det är en fråga som blir helt avgörande för oss. Vi hade väl en förhoppning om att vi skulle kunna mötas med S någonstans, men det var under hela förhandlingens gång ett stort nej.
Försökte mötas
Enligt Svensson gjorde de då försök att mötas i mitten, men S vägrade att vika en tum.
– Vi kom med ett kompromissförslag som blev en lite mildare skrivning, men det gick inte det heller. De kom inte ens med något nytt eget förslag.
Kort innan beskedet om att Fi hoppar av samarbetet så skickade de ihop med MP och V ut ett pressmeddelande där de uppmuntrade fler att sätta press på Socialdemokraterna för en mer human hantering av ensamkommande. De skrev att de samfälligt inte förstod hur S står ut med situationen. Men kort därefter kom beskedet om att Fi helt hoppar av. Vänsterpartiet och Miljöpartiet väljer å andra sidan att stanna kvar med motiveringen att de inte vill lämna makten till borgarna och SD.
– Jag kan förstå och har respekt för deras beslut. Vårt avhopp handlar inte om att bråka utan om ideologi. Vi kommer aldrig att ge vika från mänskliga rättigheter. I och med att förhandlingsläget blev som det blev så valde vi den här vägen. Vi kan inte stå med på en budget som inte tar den hänsynen.
Men även om Fi inte kommer att stå med på budgeten så kommer de ändå att rösta på den.
– Ja, vi kommer att rösta på våra nomineringar i den som vi redan varit med och förhandlat fram, säger Stina Svensson.
Budgeten i stort
Men att rycka loss enskilda delar fungerar inte, så i stort är det ändå budgeten de nu hoppar av som de kommer att rösta på.
– Jo, så blir det ju. Det står så många andra bra saker i den som vi varit med och tagit fram. Men att inte stå med på den blir för att poängtera att vi inte kan ställa oss bakom i asylfrågan.
Några förnyade samarbeten inom de rödgrönrosa har Stina Svensson svårt att se just nu.
– Just nu ser jag det som väldigt svårt, särskilt med Socialdemokraterna, om de inte kan gå oss till mötes alls i den här frågan. För mig är det obegripligt att de kan blunda för den här frågan och gömma sig bakom juridiken som Ann-Sofie Hermansson förklarade. Även SKL (Sveriges kommuner och landsting) har sagt att det går att göra som vi vill och det bryter ju inte mot någon lag, så jag tycker att det är fegt.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson menar att S inte kunde vika sig för kravet från de övriga koalitionspartierna. Det fanns inte tillräckligt med pengar i budgeten. Men hon hoppas att samarbetet med Fi kommer att fortsätta framöver.
– Jag beklagar att Fi väljer att lämna, det är synd. Men jag ser det inte som någon stor dramatik. De har varit tydliga från början med att den här frågan var så väldigt viktig för dem att om de inte fick igenom de krav de hade så kunde de inte fortsätta medverka i budgetsamarbetet. Jag tycker de har varit väldigt konstruktiva och bra att prata med. Vi har försökt att möta varandra, men vi var för långt från varandra.
Vad i deras krav var det som ni omöjligt kunde möta?
– Vi har pratat med kommunens jurister som sagt att det här inte är det kommunala ansvaret. Så har vi valt att tolka lagen. Man kan kalla det för fyrkantigt, men reglerna ser ut som så att när man fyller 18 år som ensamkommande så går man över från det kommunala till det statliga ansvaret.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ann-Sofie Hermansson menar vidare att det inte föreligger någon risk att personerna som övergår till Migrationsverkets ansvar hamnar på gatan. Dock har hon förståelse för att långväga flyttar kan bli problematiskt, vilket kommunen därför fört dialog med Migrationsverket om.
– Vi har försökt att föra diskussioner med Migrationsverket och regeringen för att hitta boenden närmare Göteborg. Om man slipper bryta upp från sin skola och övriga sociala sammanhang så gör det övergången lite lättare.
Vad skulle Fi:s krav ha kostat?
– Ja, det är i alla fall avsevärt mer än vad vi har i den kommunala budgeten.
Ann-Sofie Hermansson framhåller att Fi har fått igenom en del frågor i budgetförhandlingarna fram till nu. Hon tror inte att Fi:s avhopp innebär att samarbetet mellan partierna ska vara över för gott.
– Jag hoppas att, även om de inte sätter sitt namn på budgeten, att vi ska fortsätta att samarbeta med dem framöver.
En utsatt grupp riskerar hamna i kläm när kommuner tar olika beslut angående hanteringen av ensamkommande som fyllt 18 år. Problemet måste lösas med tydligare nationella regler, menar Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På morgonen innan Fi lämnade den styrande koalitionen uppmanade de, tillsammans med V och MP, andra organisationer närstående S att trycka på partiet. Ett upprop som Ulf Bjereld menar inte påverkar Socialdemokrater för tro och solidaritet, där han är ordförande.
– Vi agerar inte på uppdrag från andra partier, vi agerar på egen grund. Men jag kan med trygghet säga att vi är en av de krafter inom socialdemokratin som mest kraftfullt agerat för en human flyktingpolitik.
Ulf Bjereld menar att han inte kan uttala sig specifik om vad som hänt lokalt i Göteborg då han saknar insyn i den politiska processen. Men han efterlyser tydligare nationella regler för att undvika att det blir olika lösningar på problemet i olika delar av landet.
– Det här är en fråga där en utsatt grupp riskerar att komma i kläm mellan staten och kommunerna. Att den frågan löses är statens ansvar. Om det sen är kommunen eller staten som ska betala, har jag ingen uppfattning om.
Resultatet av den otydliga ansvarsfördelningen som finns i dagsläget är stor osäkerhet för den utsatta gruppen, menar Ulf Bjereld.
– Det här kan leda till att det i varje enskild kommun sitter partier och kommunstyrelser och fattar olika beslut vilket skapar stor osäkerhet. Det tycker jag behöver styras upp.