– Vaccin är en del av öppenvården, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsektionen på Sveriges kommuner och regioner.
Olika åldrar prioriteras i olika regioner
Olika regioner har för tillfället olika åldersgrupper som prioriteras. I region Stockholm öppnades i söndags bokningen för personer som är 75 år och äldre. I Västra Götalandsregion så pågår vaccinering av personer över 65 år, i skrivande stund. Regioner har flaggat för att det har skett förflyttningar gällande vaccineringen, enligt Emma Spak. Hon menar att det behövs sammanställas ett bättre underlag för hur det ligger till.
– Vi har en dialog med bland annat Folkhälsomyndigheten om hur det ser ut. Det är sånt här som dyker upp under en vaccineringsprocess, säger hon.
Båda doser i samma region
För personer som väljer att vaccinera sig på annan ort än den de är folkbordförda i är det viktigt att ha en sak i åtanke: Att ta båda sprutorna i samma region. Om du tar din första dos i en region så finns ingen garanti att du kan ta din andra i en annan region under den tidsintervall du bör ta den.
– Det blir krångligt om man vaccinerar sig med en dos på ett ställe och tänkt ta den andra dosen någon annanstans. Den regionen har nödvändigtvis inte information om vilket vaccin man fått eller om man har sjukdomar, säger Emma Spak.
Bör så många som möjligt vaccinera sig i sin hemregion?
– I första hand är det bra om man vaccinerar sig i sin hemregion. Man har som sagt rätt att söka vård var man vill i landet, men det finns fördelar med att vaccinera sig där man bor.
Utnyttjas av få
Vaccinering utanför hemregionen har främst kommit att handla om folk som är långtidsboende på annan ort. Tiden mellan första och andra dosen är 4 och 12 veckor beroende på vaccin, enligt Folkhälsomyndigheten. Om man tar båda doserna inom en för kort intervall så ska “ny dos administreras med korrekt intervall till föregående dos”.
Mängden människor som väljer att vaccinera sig på annan ort ska vara så pass liten att det inte påverkar vaccineringen i stort, enligt Dagens Nyheter. På Gotland, där det är många tillfälliga boende, har man räknat med fenomenet och därför fått fler doser än vad som motiveras av befolkningsmängden. Totalt 6 000 personer från övriga Sverige beräknas vistas på ön under en längre tid.
– Vi kan aldrig neka någon att vaccinera sig. Vi jobbar utifrån vår prioritetsordning, och dessa personer prioriteras på samma sätt som de som bor på Gotland, säger Amanda Andersson, kommunikationsansvarig för vaccinering i Region Gotland till DN.