Lennart Olsson bor på Styrsö och är kritisk till det nya upplägget.
– Det betyder att jag får gå en kilometer till Brattens brygga där tidningarna ska lämnas ut. Det gör man inte i pyjamas eller morgonrock direkt, det blir lite bökigt. Det kan jag väl stå ut med och jag har e-tidning, så det fixar sig. Men jag tänker på pensionärer som inte behärskar datorn.
Han anser att det ytterst är ett demokratiproblem.
– Det är en demokratifråga att inte kunna ta del av debatter och nyheter på ett enkelt sätt. Det finns i och för sig radio, men det borde finnas en samhällsstruktur som gör det möjligt att få hem en tidning.
Bara en distributör
Lokaltidningarna Kungälvsposten, ST-tidningen och Lokaltidningen STO har prenumeranter på fem av öarna som drabbas av förändringen. Pontus Roos är vd för Ortstidningar i väst, OTV, som ger ut titlarna.
– Ingenting är positivt med att vi inte kan dela ut tidningen direkt till brevlådan som vi alltid gjort och gör till alla andra, säger han.
Företaget har ringt runt till de prenumeranter som påverkas för att erbjuda e-prenumerationer eller distribution via posten i stället, berättar Pontus Roos.
Han anser att den nya situationen hänger ihop med att det bara finns en kanal för morgondistribution i Göteborgs-området.
– Då blir det tyvärr naturligt att vi drabbas. VTD ägs ju av ett tidningsföretag, inte av oss, men av våra ägare.
Har ni möjlighet att sköta distributionen själva i stället?
– Ja, men det skulle nog bli fler problem eftersom vilka som ska ha tidningarna kan variera en hel del. Vi har inte heller så många prenumeranter per ö, så det blir nog en ganska dålig affär för bägge parter, så att säga. Vi känner oss tillfreds med VTD:s lösning, men i grund och botten är det ju tråkigt.
”Mindre lockande att bo här”
Jan Kaaling är aktiv i föreningen SSIS, Södra skärgården i samverkan. När de tidigare i höst fick höra talas om att morgontidningarna inte längre ska levereras till dörren bjöd de in VTD:s vd, Johan Hansson, till ett möte.
– Han kom tillsammans
med deras ekonomichef och redovisade bakgrunden till det här. Vi konstaterade att det var ju tråkigt, men vi kan inte tvinga ett privat företag att fortsätta med en verksamhet om de anser att den inte går runt. Vi erbjöd oss att ställa upp och hitta alternativa lösningar, men jag tror inte de nappade riktigt på det eftersom de strax därefter kom med meddelandet att morgondistributionen ska upphöra, berättar Jan Kaaling.
Han är rädd att detta kommer att göra södra skärgården mindre attraktivt att bo i.
– Vi har en utveckling som påminner om Norrlands inland och avfolkningsbygder. Det förklaras till stor del av bristen på parkering som gör det svårt för familjer att pendla på samma sätt som från andra platser. Men det här förstärker den utvecklingen, det kan bli ytterligare en sak som gör det mindre lockande att bo här.