BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2009, då de kommunala bolagen släppte som flest bostäder till Boplats, kom det ut 4 175 lägenheter till personer som köade. Förra året blev bara 3 232 lägenheter tillgängliga för dem som söker bostad genom Boplats. Det kan jämföras med Malmö, som har en betydligt mindre befolkning än Göteborg, där det tillkom 3 081 nya lägenheter 2016.
Många i Göteborg bor i andrahand, som inneboende hos vänner, i främlingars lägenheter eller hos sina föräldrar trots att de nått en ålder då de borde ha ett eget hem.
– Det har byggts för lite i förhållande till hur många som flyttat till Göteborg. Det rör på sig för lite också, folk säger inte upp sina lägenheter. Och att byta boendeform, genom att köpa en bytesrätt, är väldigt dyrt och den marknaden är osäker just nu, vilket spiller över på hyresrätter, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats.
Hon pekar ut den låga nyproduktionen som en huvudanledning till att så få bostäder förmedlas via Boplats.
Värdet har ökat
Göran Leander, chef för affärs-utveckling och kommunikation på det kommunala hyresbolaget Poseidon, tror att bristen på förstahandskontrakt som finns i dag har gjort att värdet på -sådana har ökat. Det gör att fler ser efter andra möjlig-heter än att säga upp sitt kontrakt när de vill byta bostad.
– Det är färre lägenheter som sägs upp i dag och det har att göra med att man blivit mer rädd om sitt förstahandskontrakt.
Göran Leander pekar ut tre sätt som det märks att folk är mer rädda om sina förstahandskontrakt i dag. Ett av dem är möjligheten att göra ett direktbyte med någon annan som har ett förstahandskontrakt.
– Fler och fler upptäcker den vägen. Vi erbjuder en sådan möjlighet på vår hemsida, men det finns också andra sajter där man kan hitta någon man vill byta med. Det är en möjlighet man har om man har ett förstahandskontrakt.
Något annat som har ökat är uthyrningen i andrahand, vilket också har med rädslan att bli av med sitt förstahandskontrakt att göra, tror Göran Leander.
– Man vill ha kvar förstahandskontraktet, för man vet inte vad som händer i framtiden. Då är andrahandsuthyrning ett bra sätt.
Förmedlas via internkö
Den tredje faktorn som Göran Leander pekar ut som en anledning till att färre lägenheter sägs upp är möjligheten att ta över kontrakt. Det har blivit vanligare att barn får ta över sina föräldrars förstahandskontrakt när det är dags att flytta hemifrån. Det är tillåtet att överlåta en lägenhet till någon man levt med en längre tid.
– Barnen kanske fyller 18 år och vill flytta hemifrån men man får inte tag på något för man har ju inte stått så länge på Boplats. Då kan det vara så att föräldrarna köper en bostadsrätt och överlåter då lägenheten till sitt barn.
Poseidon erbjuder sina hyresgäster att via en internkö få första tjing på en lägenhet som sagts upp. Det är en möjlighet som Poseidon erbjudit länge. Men det påverkar inte antalet lägenheter som släpps till Boplats, menar Göran Leander.
– Om någon väljer att hyra en lägenhet via vår internkö så lämnar den en lägenhet ledig, och den släpper vi alltid till Boplats.
Dock kan det tillföra att lägenheter i mer attraktiva områden aldrig når Boplats, då de går internt.
Ytterligare en anledning till att färre lägenheter kommer ut på Boplats, och som pekas ut både av Boplats och Poseidon,- är ett samarbete med stadens fastighets-kontor. I det samarbetet erbjuds bostäder åt personer som av sociala eller medicinska skäl inte kan få bostäder själva. I dag går det fler lägenheter till det samarbetet eftersom gruppen som får lägenhet i den kön ökat sedan den nya bosättningslagen infördes och att man erbjuder lägenheter till barnfamiljer som saknar ordnat boende.
Ber villaägare om hjälp
Tidigare har det varit cirka tio procent av de lediga lägenheterna som förmedlats via kön hos fastighetskontoret. I dag är det 30 procent av lägenheterna som går via den kön. Från allmän-nyttan gick 930 lägenheter förra året till den kön.
– Det påverkar också naturligtvis antalet lägenheter som ligger ute, säger Göran Leander.
Han tror att det kommer ta flera år till innan situationen förändras.
– Det byggs som aldrig förr så man hoppas ju verkligen att vi kan bygga ikapp det här, men det tar nog några år.
På Boplats väntar man inte bara på att nya bostäder ska tillkomma på det traditionella sättet. Till exempel samarbetar de med räddningsmissionen för att få fler lägenheter tillgängliga, berättar Maria Meyer-Martins. En strategi är att försöka förmå villaägare att bereda plats för fler i sina villor.
– Det kan vara att man uppmuntrar ägarna att bygga om för att få till en extra lägenhet, bygga ett Attefallshus som de kan hyra ut eller få dem att hyra ut ett rum i sin villa till någon.