Sedan i våras har arbetsmarknadens parter förhandlat för att gå före politikerna och lösa frågorna.
LO har tillsammans med tjänstemannasidans PTK förhandlat med arbetsgivarnas Svenskt näringsliv.
Kortfattat så vill arbetstagarna göra allt för att säkra tryggare arbetsvillkor medan arbetsgivarna vill luckra upp Las.
Vad har hänt nu?
I dagarna kom det fram en ”avsiktsförklaring om ett nytt system för anställningsskydd och omställning”. Där skriver man att ”förhandlingarna har varit omfattande, svåra, komplicerade men konstruktiva”.
Denna avsiktsförklaring har skapat stor splittring inom LO-leden och 6 av de 14 förbunden står inte längre bakom samarbetet. LO:s största förbund Kommunal finns med bland avhopparna, samt Byggnads, Seko, Fastighets, Målarna och sedan tidigare Pappers. Tillsammans utgör de mer än hälften av LO-medlemmarna.
LO-förbunden menar att de inte har hållits informerade, trots att förhandlingarna har pågått länge.
– Vårt förtroende för LO i denna fråga är förbrukat, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till DN.
Vad handlar bråket om?
De avhoppade fackförbunden menar att avsiktsförklaringen flyttar väldigt mycket makt till arbetsgivarna. Parterna vill ersätta kravet på att uppsägningar enligt anställningslagen måste ske på ”saklig grund”, det vill säga på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Förbunden är starkt kritiska till detta eftersom de menar att det skulle ge arbetsgivarna för stor makt att säga upp vem de vill. Tobias Baudin kallar det för en ”aldrig-i-livet-fråga”, som skulle innebära att man sparkar folk som jobbar för sakta eller bedöms ha samarbetssvårigheter.
Enligt Baudin går denna avsiktsförklaring till och med längre än vad som står i januariavtalet.
Vad säger LO?
Beskedet att de fem fackförbunden hoppade av förhandlingarna beklagas från LO, som tycker att de har reagerat för tidigt.
– Det finns ingen färdig avsiktsförklaring om anställningsskyddet, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetet.
Han menar att avsiktsförklaringen är en partsinlaga från Svenskt näringsliv, som LO nu ska besvara.
– Vi går in med ett antal saker som vi vill: ta bort allmän visstidsanställning, ta bort hyvling, förbättra stödet till omställning och förbättra a-kassan. Arbetsgivarna har sina ingångsvärden: fri sparkningsrätt, avgångsvederlag och annat. Det är rörliga materia. Om helheten till slut blir bra kanske vi ska göra det här, annars inte, säger Johansson.
Vad står på spel?
Om inte fack och arbetsgivare kan enas om en förändring i enlighet med Januariavtalet hotar politikerna med lagstiftning. En statlig utredning arbetar parallellt med att ta fram lagförslag, om inte parterna kommer överens. Om detta sker har Stefan Löfven en het potatis att hantera, och hans framtid som statsminister hotas.
Jonas Sjöstedt har tydligt sagt att hans parti kommer lägga en misstroendeförklaring mot regeringen om de genomför de inskränkningar i arbetsrätten som finns i Januariavtalet.
Enligt avtalet ska förslagen träda i kraft 2021. En proposition bör därför läggas hösten 2020 eller tidig vår 2021. När det görs kommer det bli skarpt läge för regeringen.