Trots detta har anställningsformen funnits kvar. Under Socialdemokraternas kongress förra året beslutades dock att partiet ska arbeta för att den ska avskaffas. Men fram tills nu har det inte varit en fråga som lyfts i valrörelsen. I onsdags presenterade dock Socialdemokraterna ett nytt handlingsprogram för en tryggare arbetsmarknad. En viktig del i det är att avskaffa allmän visstid.
– Det är alldeles för många som känner en klump i magen av otrygghet. Många unga känner det, och inte minst kvinnor, sa Stefan Löfven under en pressträff.
Idag kan arbetsgivare anställda någon på visstid utan att ha egentligt skäl för det. Det ska inte längre gå, menar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
– Den svenska arbetsmarknaden går bra, vi har rekordhög sysselsättning. Men det går inte bra för alla personer på arbetsmarknaden. Därför presenterar vi den här handlingsplanen.
– Vi vill ha en större andel tryggare anställningar. Därför vill vi avskaffa allmän visstid. Man ska inte kunna visstidsanställa bara för att man har lust, säger hon.
”S är desperata”
Invändningarna mot anställningsformen handlar framförallt om att den missbrukas – istället för att fastanställa staplas visstidsanställningar på varandra. Något Sverige också har fått kritik för av EU-kommissionen.
Förespråkarna för allmän visstid, bland andra Svenskt näringsliv, menar å sin sida att det inte finns något som att bevisar att anställningsformen missbrukas. De menar istället att allmän visstid gör att fler kommer in på arbetsmarknaden. Argument som samtliga allianspartier också står bakom. Centerpartiet ser Socialdemokraternas handlingsplan som ett desperat förslag.
– Socialdemokraterna är desperata. De som får betala denna gång är de tusentals människor som försöker ta sig in på arbetsmarknaden. Inte minst nyanlända. De är de som hamnar på fel sida när trösklarna i arbete höjs, säger Emil Källström, ekonomisk-politiskt talesperson i Centerpartiet.
Många, inte minst EU-kommissionen, menar att allmän visstid missbrukas, är inte det ett problem?
– Vi ser framför allt att allmän visstid är det första steget in i arbete för tiotusentals människor. Då bör man vara försiktig med förändringar och försämringar som skapar osäkerhet hos de företag som skapar jobben.
Moderaterna resonerar på liknande sätt. I en debattartikel i tidningen Arbetet skriver Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson:
”Tidsbegränsade anställningar, som allmän visstid, är en viktig bro in på arbetsmarknaden för inträdande grupper som unga och nyanlända.”
Socialdemokraterna lär därmed få svårt att få igenom förslaget i riksdagen. Att även Sverigedemokraterna är emot att ta bort allmän visstid underlättar inte. SD var till och med det enda parti som reserverade sig när en skärpning av reglerna röstades igenom i riksdagen 2016. Partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström kallade förslaget ”olyckligt och onödigt”.