BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Om det är oro i ett område eller om någon skapar osäkerhet och otrygghet så är det vettigt att ge förbud mot att uppehålla sig där, säger Claus Oxfeldt, ordförande i danska polisfacket Politiforbundet.
Högst tre månader
Danska polisen kan belägga någon med zonförbud i högst tre månader och det kan sedan förlängas en gång med ytterligare tre månader. Förbudet kan alltid överklagas till domstol. Anna Kinberg Batra vill ha samma modell i Sverige.
– Om man har några stycken som säljer knark utanför en förskola och en är dömd för brott, då tycker jag att polisen ska kunna ingripa även mot de andra, säger hon till SVT.
Anna Kinberg Batra hänvisar också till att svensk polis efterlyst ett zonförbud. Redan i höstas gick Malmöpolisens områdeschef Stefan Sintéus ut och föreslog just ett sådant med Danmark som förebild. Den danska liberalkonservativa regeringen vill utvidga zonförbudet så att polisen kan förbjuda gängkriminella att återvända till platser där de begått brott, oavsett om de bedöms skapa otrygghet eller inte.
Förslaget är just nu ute på remiss och väntas bli verklighet i vår. De flesta partier, inklusive största oppositionspartiet Socialdemokraterne, är positiva. Mest kritiska är rödgröna vänsterpartiet Enhedslisten. Partiets rättspolitiska talesperson Rune Lund poängterar att det är viktigt med tuffa tag mot gängkriminalitet men att zonförbud strider mot demokratiska principer.
– Man kan absolut ge polisen massor av verktyg men vi menar att det här står i konflikt med grundläggande rättigheter. Om människor säljer knark eller sysslar med någon annan kriminalitet så ska de straffas i domstol. Men att säga att vissa människor inte får vara i vissa områden ser vi som grundläggande odemokratiskt, säger Rune Lund.
Hård kritik i Sverige
I Sverige har Anna Kinberg Batras utspel mött hård kritik från Socialdemokraterna och flera namnkunniga jurister. Civilrättsprofessorn Mårten Schulz ifrågasatte zonförbud i en krönika i Svenska Dagbladet och poängterade att Moderaterna inte ens nämnt mötesfrihet eller rörelsefrihet i förslaget.
Liknande tongångar hörs från de danska kritikerna, inte minst kopplat till påföljderna i förslaget om ett utvidgat förbud. För överträdelse föreslås det bli obligatoriskt med ett straff på minst sju dagars fängelse.
– Problemet är att det är polisen som beslutar om zonförbud och påföljden kan bli sju dagars fängelse. Gränserna mellan den utövande makten och den dömande makten blir otydliga. Det är ett problem om man anser att maktens tredelning är grundläggande för ett demokratiskt samhälle, säger Rune Lund.
Politiforbundets Claus Oxfeldt upplever inte att det uppstått några särskilda konflikter mellan zonförbudet och grundläggande rättsprinciper. Han påpekar att det gäller för en begränsad tid och alltid kan överklagas.
– Det finns för befolkningens skull och inte för polisens skull. Det är viktigt att vi upprätthåller rättssäkerheten, men medborgare måste också få känna sig trygga, säger Claus Oxfeldt.