BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Där jag slår är terrängen så kuperad att man måste använda lie. Det är tyst och miljövänligt och inte så svårt när man väl behärskar tekniken. Dessutom luktar det gott, säger Lars Cederin.
Han berättar att det finns kurser att gå för den som är intresserad av att lära sig och att efter cirka 14 dagar klarar nybörjaren tekniken hjälpligt. Sedan blir den allt bättre ju mer man håller på.
– Att slå med lie är en skön motionsform som gör att man kommer ut i friska luften. Det borde fler prova på, framför allt ungdomar, säger Lars Cederin.
En av de som slog ängen med mer modern teknik var Willy Andersson som kämpade med slåtterbalken.
– Det är jobbigt eftersom maskinen skakar hela tiden. Det känns i armarna, säger Willy Andersson.
Han tar en paus i arbetet och berättar att Naturstudieklubben får bidrag från länsstyrelsen för att slå ängarna vid Dansarbacken.
– Vi får inte använda röjsåg med lina utan det ska vara skärande verktyg som inte slår sönder växtligheten. Det är bättre för den biologiska mångfalden.
Två arter som är viktiga att bevara är ängsvädd och brakved. Ängsvädden är en blomma som måste få fröa av sig innan ängen slås och brakved är en buske som förr användes som medicinalväxt och som länsstyrelsen bevarar med hjälp av Ställdalens naturstudieklubb.
– Om ingen slår ängarna så växer de snabbt igen med sly. Skogen växer upp fort som attan, säger Willy Andersson.
Förutom att slå ängarna så ska det slagna bärgas och det görs på traditionellt vis på hässjor.
– När höet har torkat samlar vi in det i höladan som vi flyttade hit redan på 1970-talet, säger Bror Johansson från Ställdalen som lassade slaget gräs på hässjan.
Trots att årets slåtter har samlat cirka 15 medlemmar från Naturstudieklubben, som gick in för arbetet med liv och lust, är Willy Andersson orolig för hur det ska bli i framtiden.
– Det är väldigt svårt att få ungdomar till slåttern. Vi är ju ett pensionärsgäng som håller på och när vi inte orkar mer så är det slut med slåttern. Så alla ungdomar som vill göra en insats för miljön är välkomna att hjälpa till. Det är bara att ta kontakt med oss så ordnar vi resten, säger Willy Andersson.
Läs vidare på nästa sida: Enkät – Varför är du här och slår ängarna vid Dansarbacken?
Kerstin Kuismin, Ställdalen:
"Jag är med i trivselgruppen och gör kaffe och lagar mat till de som slåttrar. I dag blir det pyttipanna som vi steker över öppen eld".
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kerstin Johansson, Ställdalen:
"Det är kul att hålla gamla traditioner vid liv."
Anna-Maria Wik Ställdalen:
"Jag är med i Naturstudieklubben och tycker om att komma ut i naturen."
Eva Kjellsson, Kopparberg:
"Det är skönt att komma ut i naturen och träffa trevliga människor och så är jag med på slåttern för att hålla det historiska arvet levande.
Kaija Remonen, Ställdalen:
"Jag vill hjälpa till och slå ängarna och så är det trevlig att träffa andra som är med här."