Och så blev också resultatet, med en extremt jämn röstmarginal – 131-130.
Daniel Helldén tackade kongressen och valde också att tacka sin främsta utmanare Magnus P Wåhlin.
– Det är en styrka att vi har så många kandidater. Jag vill tacka alla som varit med i den här processen i partiet.
Märta Stenevi, som valdes om till kvinnligt språkrör, tackade också alla kandidater som ställt upp.
– Vi ett parti som kan ha den här typen av process. Och gå stärkta ur ett språkrörsval. Nu har vi mycket arbete framför oss. För nu blir det framåt!
Inte bara stockholmare
I sitt anförande inför valet tryckte Daniel Helldén på att av alla de kriser som vi står inför så är det miljö- och klimatkrisen som kommer att drabba oss värst. Men, betonade han också, de som har minst ska inte få det sämre när vi tar oss an den krisen. Han öppnade alltså för ett fokus på att omställningen måste vara rätt, något som han har kritiserats av sina motståndare för att inte prioritera.
Daniel Helldén framhöll också, att trots att han är stockholmare nu och framför allt känd för sin tid som trafikborgarråd i huvudstaden, är född i Luleå, har gått i skola i Örebro och har bott på en gård i Gnesta. Miljöpartiet har idag särskilt svårt att att locka väljare på gles- och landsbygden och det här var Daniel Helldéns flirt med alla som inte bor i storstäderna.
Inför språkrörsvalet har den interna debatten i partiet varit hård. Utmanaren Magnus P Wåhlin, som inför valet fått uttalat stöd av flera av de kandidater som hoppat av liksom Görn ungdom och tidigare språkröret Gustav Fridolin, vittnade om det i en intervju med Dagens ETC som publicerades i veckan.
– Det som jag tycker är nytt, som jag är ledsen för, är att debatten på interna debattforum har varit hårdare i tonen. Jag har aldrig varit med om att folk har pläderat negativt för en kandidat tidigare, men så har det varit nu. Både mot mig och mot andra kandidater.
Resa runt för att ena
Partiet visade sig vara kluvet i mitten när röstsiffrorna blev offentliga.
– Jag är ödmjuk inför att det blev så otroligt jämnt. Jag och Märta kommer nu att resa runt i landet tillsammans och prata med alla i partiet igen, säger Daniel Helldén.
Märta Stenevi säger att partiet kan lämna personvalsfrågorna bakom sig nu och ena partiet inför nästa val.
– Vi har lite mindre än tre år på oss nu för att staka ut riktningen till valvinst 2026. Att vi då får till ett maktskifte kommer att vara partiets gemensamma prioritet.
Både Märta Stenevi och Daniel Helldén vill tona ned de uppgifter som kommit fram om att de ska olika idéer om vad partiet ska fokusera på.
– Ideologiskt står vi väldigt mycket närmare än vad någon av oss kanske trodde, säger Märta Stenevi.
Daniel Helldén säger att när man kandiderar så spetsar man till saker.
– Det kanske har uppfattats som jag ideologisk är någon annanstans än där jag är. Vi ska vara ett grönt parti strax till vänster om mitten. Det kanske har uppfattats som att jag vill lyfta bort vissa saker och frågor. Det vill jag inte.