Dalunde (MP) gör comeback – ska fajtas mot nya motorvägar
Posten som trafikregionråd kan vara otacksam, menar Jakop Dalunde (MP).
”Det här är inte ett uppdrag man ska söka om man vill få applåder, säger han.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Krögarlivet sket sig, nu gör MP-toppen Jakop Dalunde politisk comeback. Som regionråd i Stockholm vill han ta strid mot motorvägar och för trängselskatt. Och bevisa att miljöpartister fattar hur livet ter sig bortanför Södermalm.
– Vi har gjort oss till en alltför enkel måltavla.
Jakop Dalunde skulle byta maktens köttgrytor mot krogens grönsaksgrytor. Efter två år i riksdagen och sju år i EU-parlamentet fick det räcka med politik. Men krögarlivet blev inte som det var tänkt. Han frälste aldrig villaförorten Spånga med den vegetariska menyn och lönsamheten uteblev.
– Det känns surt, men en lärdom är ju att man ska syssla med det man kan någonting om, säger Jakop Dalunde.
Var brast det?
– Vi missbedömde hur svårt det är att få en restaurangverksamhet med höga hållbarhetsambitioner att gå runt. Och det om något är ett tecken på att det behövs mer politik som gör det lättare välja det hållbara även i restaurangbranschen.
Så nu ska han ägna sig åt det han kan – transportpolitik. Om valberedningen får som de vill blir han från och med i höst nytt regionråd i Stockholm med ansvar för kollektivtrafiken. Den 27 april röstar partiets ombud.
Den nuvarande regionrådet Anton Fendert har fått frän kritik för att busstrafik skurits ner, trots att både biljettpriserna och regionskatten höjts. En konsekvens av det tapp som tog sin början under pandemin när många började jobba hemifrån, enligt Jakop Dalunde. I innerstan minskade resandet med en tredjedel.
– Det kostar precis lika mycket att köra en full buss som en tom buss. För SL, som för alla företag, måste plus och minus gå ihop. När biljettintäkterna sjönk drastiskt, då var man tvungen att ta ansvar. Alternativet hade varit massvarsel i sjukvården, säger Jakop Dalunde.
Men nu måste trafiken byggas ut, anser han. Inte för att vinna tillbaka hemmajobbarna, men för att få bilisterna att ställa bilen. Trafikforskningen sitter på facit för vad som krävs, enligt Jakop Dalunde.
– Det handlar om komfort, det handlar om smidighet, att hålla ner antalet byten. Och det handlar om pålitlighet, att man vet att tåget går.
"Mitt laserfokus är att se till att kollektivtrafiken fungerar, att vi kan hålla nere biljettpriset och att vi kan ha en successiv utbyggnad av trafiken. Och att vi säger nej till motorvägssatsningar och sänkt skatt" säger Jakop Dalunde.
Bild:
Zanna Nordqvist
Expressbussar på längden och tvären och infartsparkeringar med laddmöjligheter är två av hans konkreta recept.
Betyder det att din prioritet är att fler ska åka kollektivt genom att tillgången på trafik ökar snarare än att hålla nere priserna?
– Det kommer vara en balansgång mellan att hålla nere priset och att bygga ut trafiken.
Motorvägsfajt med M
Konflikten finns framför allt med Moderaterna, anser han.
– De ska även ha råd att bygga motorvägar och sänka skatten. Det är inte aktuellt för oss.
Det gigantiska projektet Förbifart Stockholm är i full gång och Tvärförbindelse Södertörn söder om stan har fått grönt ljus. Men Moderaterna tycker inte att Stockholm är färdigt med motorvägsbyggen. De driver på för Östlig förbindelse som ska sluta ringleden runt Stockholm och har fått regeringen med sig på att utreda hur projektet skulle kunna betalas.
Det är ett historiskt svek. Det är ju stockholmarna som betalar trängselskatten men intäkterna går till staten.
Jakop Dalunde började sin politiska karriär med att som språkrör för Grön ungdom slåss mot Förbifart Stockholm – och för trängselskatten. Den senare striden var han med och vann. Men bara till hälften. Trängselskattepengarna kom nämligen inte alls att användas till kollektivtrafiken, vilket var vad som stod på valsedeln i den folkomröstning i Stockholm som Miljöpartiet drev igenom. Istället går intäkterna till motorväg och Förbifart Stockholm.
– Det är ett historiskt svek. Det är ju stockholmarna som betalar trängselskatten men intäkterna går till staten. Det är i grunden orimligt.
I EU-parlamentet gjorde sig Jakop Dalunde känd för sin kamp för att det ska vara smidigt att åka tåg i Europa. Nu kan han få ansvar för den spårbundna trafiken i Stockholm.
Bild:
Zanna Nordqvist
Nu vill Jakop Dalunde driva på för att regionen ska få ta hand om trängelskatten. Pengarna behövs för den utbyggnad han vill se av trafiken. Därför önskar han sig både högre taxor och fler betalstationer, längre ut från innerstan.
Sneglar på Uber
Stockholms län är stort. Jakop Dalunde vill prova nya grepp för att locka bilister till kollektivtrafiken i de yttre delarna, långt från stan. I stadsdelar där underlaget för en busslinje är magert ser han framför sig en anropsstyrd trafik med mindre bussar. Det kan innebära att man gör en beställning dagen innan man vill resa, till en något högre taxa. Inspiration har han hämtat från New York där Uber tillhandahåller sådana tjänster. Dyrare än kollektivtrafik, men billigare än taxi.
– Jag tycker inte det här är något för privata bolag i Sverige, utan något som våra kollektivtrafikmyndigheter ska anamma.
Allra svettigast i offentligheten hade nuvarande regionrådet Anton Fendert under striden om pendeltågens tågvärdar. Beslutet att avskaffa tågvärdarna, som togs under Alliansens tid vid makten, genomfördes trots både vädjanden och skyddsstopp från fackförbunden som ansåg att säkerheten åsidosattes.
Var det rätt att fullfölja beslutet?
– Det är en väldigt svår fråga som jag inte läst in mig i alla turerna kring. Det fanns en bred politisk majoritet i fullmäktige bakom beslutet.
Men det var en massiv kritik från de anställda och fackförbund?
– Det var det definitivt. Och jag tycker att man inte ska förringa arbetstagarperspektivet i kollektivtrafiken. Vi behöver att fler människor ska vilja bli bussförare och köra våra tåg och tunnelbanor. Det handlar om ramarna för när man upphandlar trafik, i vilken utsträckning det finns utrymme för löneutveckling.
Vi behöver göra mer för att visa att vi förstår att alla inte kan välja bort bilen och inte har råd med en elbil
Att återinföra tågvärdarna står inte på att-göra-listan.
– Jag är inte övertygad om att det nödvändigtvis behöver finnas en tågvärd på varje tåg. Det kanske finns lösningar där man har mer mobila tågvärdar som kan röra sig mellan tågen. Det är viktigt inte minst för att få stöd att ta sig på tåget om man är rullstolsburen.
Jakop Dalunde har även varit aktiv i Svenska kyrkan. Mellan 2011 och 2013 så var han ordförande för Svenska kyrkans Unga.
Bild:
Zanna Nordqvist
Idag handlar svensk politik mest om krig. Det låter som en mardröm för en miljöpartist som vill ta plats i debatten. Men Jakop Dalunde säger sig vara inriktad på att få saker gjorda. Och hur omvärlden än ser ut är kollektivtrafiken en central del av stockholmarnas vardag.
– Även om hälften av stockholmarna idag kan arbeta hemifrån är den andra hälften fortfarande beroende av kollektivtrafiken varje dag. Om den fungerar eller inte märker ju medborgarna.
Vad händer med engagemanget för klimatfrågan?
– Det är inte konstigt att människors fokus förändras när vi har krig på vår kontinent, när den ryska invasionen av Ukraina drivit upp energipriserna och inflationen gjort det dyrt att leva så förändrar det människors fokus. Det måste man bejaka och förhålla sig till.
Vad betyder det konkret?
– Vi har gjort oss till en allt för enkel måltavla för tankefiguren att vi inte förstår hur det är att leva utanför Södermalm. Det är inte sant, men vi behöver göra mer för att visa att vi förstår att alla inte kan välja bort bilen och inte har råd med en elbil. Politiken måste utformas med förståelse för mångfalden i livsvillkor.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.