Från 2006 och 2014 sålde alliansregeringen ut statliga bolag för över 171 miljarder kronor. Moderaterna har även aviserat att de vill göra fler utförsäljningar, bland annat av banken SBAB. Nu har socialdemokratiska tankesmedjan Tiden granskat affärerna. Flera av dem var omotiverade och dåligt genomförda, är en av slutsatserna som presenterades i en rapport i går.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
– Vi vill särskilt lyfta fram Nordea och Telia. Det var två affärer som gjordes till aktiemarknaden och man sålde till mycket lägre pris än man skulle kunna förväntat sig. Oavsett det bredare samhällsekonomiska intresset var det dåligt genomförda affärer, säger Emil Bustos, nationalekonom och en av författarna till rapporten.
Analyserat risker
Tiden har också analyserat vilka risker som kan finnas med framtida försäljningar som Moderaterna vill göra. Emil Bustos menar att det vore särskilt olyckligt att sälja ut bolånebanken SBAB och Svenska spel.
– SBAB är man väldigt tydliga med att man vill sälja. Det skulle inte vara bra. SBAB verkar ha god effekt på bolånemarknaden och trycker ner räntorna.
– Om man vill sälja ut delar av Svenska spel tror vi att det också skulle vara dåligt. Detta är en verksamhet med stort samhällsintresse i att man begränsar spelandet, men det är ännu oklart vad Moderaterna vill vilket vi också lyfter fram.
Att identifiera om det ligger ideologiska drivkrafter bakom varje enskild affär är svårt enligt Emil Bustos. Sammantaget menar han dock att de många dåliga affärerna tyder på att ideologi går före samhällsintresse.
– Händer det en gång kan det vara en olycka även om en miljardaffär inte borde vara det. Men det har varit genomgående många dåliga affärer och sedan vill man gå vidare och fortsätta privatisera och sälja ut, då har man inte lärt av historien. Vi tycker ändå att det tyder på att man har en privatiseringsideologi hos Moderaterna.
Allt inte dåligt
Alla utförsäljningar som gjordes under alliansregeringen har dock inte varit dåliga. Rapporten slår fast att några varit både lyckade och motiverade ur samhällssynpunkt.
– Där skulle jag väl peka på Vectura, ett teknikkonsultbolag som knoppades av när Trafikverket bildade. Dels verkar man ha fått bra betalt, och dels kunde bolaget som köpte upp göra stora synergier. Man var rädd att kostnaderna skulle öka men det verkar de inte ha gjort, säger Emil Bustos.